Latvisks SPA • IR.lv

Latvisks SPA

6
Foto — LETA
Gunita Nagle

Nevienai citai tautai nav tik liela pirtsslotu daudzveidība kā latviešiem, apgalvo pirtnieki

Nevajag ne pasaules dārgāko kūrortu un relaksācijas centru piedāvātās karsto akmeņu masāžas, ne Kleopatras zelta maskas vai minerālūdens vannas. Daudziem latviešiem nav lielākas baudas kā necilā pirtiņā ļauties kārtīgam pērienam un pēc tam atveldzēties vēsā ūdenī. Ja padomju gados bija ierasts uz publiskajām pirtīm doties ar padusē pasistu bērzu zaru slotiņu, tad, pēc neatkarības atgūšanas atjaunojot latviskos pirts rituālus, atgriezās interese tradicionālo un daudzās tautās iemīļoto bērzu pirtsslotu papildināt ar citu koku, krūmu, zāļu un arī nezāļu saišķiem. 

Nav daudz vēsturisku pierādījumu par pirts rituāliem, tomēr dainās un ticējumos pirtsslotas bieži pieminētas, lai rastos pārliecība, ka latvieši lietoja ne tikai bērzu slotas, saka pirtnieks Ričards Batarags. Zināms, ka pirts garam izmantotas arī liepu un ozollapu slotas. Nesen atgriezies no XVI starptautiskā pirtnieku kongresa, viņš droši atkārto tajā secināto, ka neviena cita tauta mazgāšanās rituālos neizmanto tik daudz dažādu pirtsslotu kā latvieši. Tas, ka daudzi pirtnieki viesus savās gan senatnīgajās dūmu jeb melnajās pirtīs, gan mūsdienīgās guļbaļķu ēkās sagaida ar vismaz desmit dažādām slotām, pamudinājis tūrisma ceļvežu izdevniecības Lonely Planet veidotajā rokasgrāmatā par Eiropas izcilākajiem apslēptajiem ceļojumu galamērķiem iekļaut arī Latvijas pirts tradīcijas.  

«Ar vienu [slotu] iesilda, ar otru noper, ar trešo paijā. Daudziem nepatīk liels karstums, taču, ja uz lāvas zem galvas, kājām vai visa auguma izklāj slotās sasietas lapas, tās atvēsina, un cilvēkam kļūst daudz vieglāk baudīt pirti,» pirtniece Zanda Priedniece paskaidro, kādēļ viņa katram viesim sagatavo vismaz 12 slotas. Vasarā viņa sien slotas pirms katra pirts rituāla, ziemā liek lietā slotas ar izkaltētām, taču joprojām smaržīgām lapām. Lai sagatavotu pirtsslotas ziemai, tās jāsien jūnija beigās un jūlija sākumā – dabas pilnbrieda laikā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu