Garšīga izklaide • IR.lv

Garšīga izklaide

3
Režisors, scenārists un galvenās lomas atveidotājs Džons Favro iedvesmojies no «ēdienu vāģa» — reāla uzņēmuma, kas piedāvā ēdienu no busiņiem Losandželosā
Kristīne Simsone

Filma Šefpavārs uz riteņiem – apetītelīgs kulinārais kino, ko ar tukšu vēderu labāk neskatīties

Ielas malā piebrauc busiņš, no tā izveļas pāris vīreļu, uz piekarinātas tāfelītes ar krītu užšņāpj dažus nosaukumus, un drīz vien braucamrīka virzienā plūst ļaužu rindas, kas gatavas gaidīt ilgi, lai tikai nobaudītu vāģīša pārvietojamajā virtuvē pagatavotu maltīti. Lai arī sveša Latvijas platuma grādiem, šī ir vairākkārtēja filmas Šefpavārs uz riteņiem aina, tāpat arī kolorīta daudzu ASV pilsētu realitāte. Paradums apvienot pirmklasīgu kulināriju ar necila «ēdienu vāģa» jeb food truck mobilitāti kļūst aizvien populārāks. Režisors Džons Favro, kas nesen uzņēma un producēja pleiboja supervaroņa Dzelzs vīra grāvējus ar Robertu Dauniju, šo tendenci smeķīgi iemūžinājis filmā, «virtuvi uz riteņiem» atainojot kā talantīgu pavāru iespēju izrauties no ēdiena mākslā neaptēsto restorāna īpašnieku – biznesmeņu jūga.

Dzelzs vīrs čībiņās

Favro filma savā ziņā līdzinās tam lādzīgajam «ēdienu vāģa» projektam, ar ko sāk nodarboties režisora paša spēlētais azar-tiskais un talantīgais pavārs, kad ierūsējuša priekšnieka dēļ viņu skarbi nokritizējis kāds ietekmīgs restorānu kritiķis. Proti, Šefpavārs uz riteņiem ir tapusi neatkarīgi no lielajām studijām, līdz ar to filma ir ievērojami nesamākslotāka, cilvēcīgāka un bez pārmērīgas Holivudas piegaršas. Taču, būdams arī pieredzējis producents, Džons Favro labi izprot gan kinoindustrijas virtuvi, gan kinogājēju vēlmes un savā filmā iesviedis arī pa zvaigznei. Tā, piemēram, Skārleta Johansone ar tumšiem matiem un košām lūpām pārtapusi restorāna administratorē, Dastins Hofmans – tā konservatīvajā īpašniekā, bet Roberts Daunijs – tādā kā Dzelzs vīra Tonija Stārka atvasinājumā, kas pa glauno biroju šļūc bahilās, lai nesaskādētu grīdu.

Pa ceļam uz filmu – virtuve

Taču Šefpavārs uz riteņiem nav tikai Favro scenārijā dzimusi pasaciņa. Filmā atainotā «ēdienu vāģa» veiksmes stāstu iedvesmojis Losandželosā vēl aizvien neprātīgi populārais Kogi BBQ, kura busiņus pa milzīgo pilsētu medī daudzi, pērn ceļojuma laikā arī es. Kogi ir Amerikas Kulinārā institūta absolventa Roja Čoja (Roy Choi) izgudrojums. Viņš neierastā, taču reibinoši veiksmīgā kombinācijā apvienojis savu dzimto korejiešu virtuvi un meksikāņu fast food

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu