Krišjāņa Barona ielā atklāts lielākais ielu mākslas darbs Baltijā "Saule, Pērkons, Daugava" • IR.lv

Krišjāņa Barona ielā atklāts lielākais ielu mākslas darbs Baltijā “Saule, Pērkons, Daugava”

23
800m2 lielais grafiti tehnikā realizētais zīmējums apskatāms uz brandmūra Krišjāņa Barona ielā 114, piebraucot no Tallinas ielas puses

Autori ir “Kiwie” un Dainis Rudens

Rīgā tapis lielākais ielu mākslas darbs Baltijā “Saule, Pērkons, Daugava”, raksta aģentūra LETA. Darba “Saule, Pērkons, Daugava” autori ir “Kiwie” un Dainis Rudens. 

Mākslinieki pie aptuveni 800 kvadrātmetru lielā zīmējuma strādājuši vairāk nekā trīs nedēļas, tā radīšanai izmantoti vairāk nekā 1500 krāsu baloniņu. Darbs apskatāms uz ēkas brandmūra Krišjāņa Barona ielā 114, piebraucot no Tallinas ielas puses. 

“Kiwie” pastāstīja, ka brīdī, kad mākslinieki atraduši sienu, bijis skaidrs, ka jāveido kaut kas masīvs un iespaidīgs. Abi diezgan ātri esot nonākuši pie idejas radīt remiksu starp tradicionālo un jauno, veidojot vēl nebijušu savienojumu. “Kiwie” norādīja, ka ēkas zīmējums tapis, iedvesmojoties no 1938.gada Dziesmusvētku plakāta. Dziesmu un Deju svētkos šo dziesmu Mārtiņa Brauna dziesmu izpilda kā neoficiālo himnu, un tās vārdi ir no Raiņa poēmas “Daugava”, norādīja Rudens. Viņš uzsvēra, ka tikai retais mūsdienu cilvēks apzinās šīs poēmas vārdu nopietnību un patiesumu. Pēc mākslinieka domām, interesants ir tas, ka Rainis poēmu sarakstīja pirms 100 gadiem, taču, palūkojoties uz pašreizējiem notikumiem, ir skaidrs, ka fundamentāli problēmjautājumi ir palikuši un procesi sabiedrībā ir gaužām līdzīgi jau iepriekš redzētajiem un piedzīvotajiem. 

Izstrādājot zīmējuma konceptu, tā izveidē piedalījusies latviešu literatūrzinātniece Janīna Kursīte un latvju zīmju pazinējs un mākslinieks Modris Tenisons, kurš sekoja līdzi zīmējuma izstrādei. 

Projekts tapis sadarbībā ar nodibinājumu “Rīga 2014” un mājas saimnieku. Jau ziņots, ka daudzviet Rīgā uz ēku fasādēm apskatāmi ielu mākslas festivāla “Blank Canvas: art-ground, play-ground, crime-ground” darbi. 

Sparģeļu ielā 5 darbu veidojis mākslinieks “Roa”. Tilta ielā 8 apskatāms “Moneyless” darbs, savukārt Kalnciema ielā 51 redzams mākslinieka “Tron” veikums. Mākslinieks “MTO” darbu veidojis Gaujas ielā 5. Lāčplēša ielā 39, ieejot pa vārtiem iekšpagalmā, apskatāms Pauļa Liepas padarītais, Mazā Krasta ielā, tunelī zem Salu tilta, darbu veidojis “Hop Louie”, savukārt Lubānas ielā 35 kopīgu darbu veidojuši “Frost” un Aigars Mamis. “M-City” veidojis darbus gan Miera ielā 50, gan Skolas ielā 15. 

Festivāls “Blank Canvas: art-ground, play-ground, crime-ground” Rīgā notika pirmo reizi. Festivāla veidotāji atzinuši, ka interese par festivālu ir tik liela, ka pietiks motivācijas, lai šādu festivālu rīkotu atkārtoti.

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu