Sestdien Lielajā Ģildē koris "Latvija" atskaņos kantāti "Carmina Burana" • IR.lv

Sestdien Lielajā Ģildē koris “Latvija” atskaņos kantāti “Carmina Burana”

28
NULL

Piedalās Nacionālais simfoniskais orķestris, solisti Jolanta Strikaite, Armands Siliņš un Boriss Stepanovs no Krievijas

Šovakar, 10.maijā plkst.19 Lielajā ģildē koris “Latvija” diriģenta Māra Sirmā vadībā atskaņos Karla Orfa kantāti “Carmina Burana”, raksta aģentūra LETA.

1934.gadā Orfs atklāja ievērojamu viduslaiku latīņu dzejas un vidusaugšvācu lirikas kolekciju, kas kļuva par literāro pamatu viņa vispazīstamākajam darbam. Manuskripts radies starp 1220. un 1250.gadu, bet atrasts tika 1803.gadā Benediktbeiernes klosterī Bavārijā. Tas tika publicēts 1847.gadā ar nosaukumu “Carmina Burana”, kas burtiski nozīmē “Beiernes dziesmas”. Manuskriptā ir apmēram 250 dziesmas. Kad Orfs atklāja manuskriptu, viņam bija vairāk nekā četrdesmit gadu. Plašākai sabiedrībai viņš bija pazīstams kā mūzikas pedagogs un senās mūzikas speciālists, nevis komponists. Šis atklājums mainīja visu viņa karjeru. “Veiksme man palīdzēja, ieliekot manās rokās grāmatu antikvariāta katalogu, kurā es atradu nosaukumu, kas piesaistīja manu uzmanību,” Orfs aprakstīja savu manuskripta atklājumu. Pēc “Carmina Burana” pirmizrādes 1937.gadā Frankfurtē viņš ieguva pasaules slavu kā komponists. Pēc darba pirmatskaņojuma Orfs teica saviem publicistiem, ka tie var iznīcināt visu, ko komponists uzrakstījis līdz šim un kas diemžēl ir jau publicēts. “Carmina Burana” atspoguļo cilvēku zemes priekus un baudas visiem saprotamā formā – uzdzīves priekus, mīlas baudu un nepielūdzamo “likteņa rata” griešanos. 

Koncertā piedalīsies koris “Latvija”, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, solisti Jolanta Strikaite, Armands Siliņš un Boriss Stepanovs no Krievijas.

Biļetes cena 25 – 30 eiro. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu