Pirmdien Lielajā Ģildē notiks Baha 329.dzimšanas dienas koncerts • IR.lv

Pirmdien Lielajā Ģildē notiks Baha 329.dzimšanas dienas koncerts

17
NULL

Koncertā piedalīsies pūtēju orķestris “Rīga”. Baha skaņdarbu aranžējumus radījuši latiešu komponisti

Šovakar, 31.martā plkst.19 Rīgā, Lielajā ģildē, notiks koncerts Johana Sebastiana Baha 329.dzimšanas dienā, kurā latviešu komponisti interpretēs Baha mūziku, raksta aģentūra LETA. 

Koncertam jaunus skaņdarbus ir radījusi Laura Gustovska, Sabīne Ķezbere, Jēkabs Nīmanis, Leons Amoliņš, Vilnis Šmīdbergs un Valdis Zilveris. Koncertā piedalīsies pūtēju orķestris “Rīga” un diriģents Mārtiņš Ozoliņš. Godinot komponistu viņa 329.dzimšanas dienā, pagājušā gada februārī tika izsludināta ideju atlase Baha skaņdarbu aranžējumu pasūtījumiem. Autori, kuru idejas guva atlases komisijas atbalstu, ir sacerējuši skaņdarbus, kas savu pirmatskaņojumu piedzīvos šovakar. 

Laura Gustovska aranžējusi Baha “Pasakalju” no cikla “Pasakalja un fūga c-moll”. Mūziķe esot apvienojusi Baha ērģeļdarbiem raksturīgo skanējumu ar laikmetīgo “sonoro”, tembrāli niansēto mūzikas valodu. Ķezbere uzrakstījusi fantāziju par “Prelūdiju B-dur” no “Labi temperētā klavesīna I”, kurā mūzikas valoda ejot kopsolī ar Baha oriģinālu, brīžiem ienirstot kādā sonorā mākonī vai padodoties kādam laikmetīgās mūzikas trikam. 

Šmīdbergs Baha trīsdaļīgo “Koncertu klavierēm un stīgu orķestrim d-moll” pārlicis pūtēju orķestrim bez solo instrumenta – klavierēm -, to vietā izmantojot orķestra atsevišķu instrumentu grupu saspēles. 

Amoliņš, iedvesmojoties no Baha “Menueta I” un “Sarabandas” no franču svītas, radījis “Izaicinājumu uz deju”, kurā, pēc autora teiktā, “Menuets” kā straujākā deja uzaicina “Sarabandu” nodemonstrēt savu harmonisko spožumu un emocionāli iekšējo pārliecību. 

Zilveris veidojis populārās “Tokātas un fūgas d-moll” aranžējumu ar džeza elementiem. Autors esot saglabājis tematisko materiālu, bet aranžiju veidojis ar domu – kā to Bahs būtu komponējis mūsdienās, izmantojot mūsdienu kompozīcijas tehnikas. 

Nīmanis seno deju “Mizete” no “Annas Magdalēnas Nošu burtnīcas” realizējis variāciju formā. Komponists vēlējies nezaudēt šī darba vieglumu, rotaļību un saikni ar tautas mūzikas instrumenta ilustrāciju. 

Koncerts ir Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas notikums. Tas ir viens no Pavasara festivāla “Windstream” pasākumiem. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (17)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu