Piektdien Jāņa baznīcā Karla Dženkinsa skaņdarba "Mesa mieram" pirmatskaņojums • IR.lv

Piektdien Jāņa baznīcā Karla Dženkinsa skaņdarba “Mesa mieram” pirmatskaņojums

29
Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga" un diriģents Mārtiņš Ozoliņš. Foto Aigars Lapsa

Koris “Latvija”, pūtēju orķestris “Rīga”, diriģents Mārtiņš Ozoliņš, solisti Ieva Parša un Ivars Cinkuss

Rīgas Sv. Jāņa baznīcā piektdien, 8.maijā plkst.19 pirmatskaņojumu Latvijā piedzīvos komponista Karla Dženkinsa skaņdarbs “Mesa mieram” (“The Armed Man. A Mass for Peace”), raksta aģentūra LETA. Skaņdarbu atskaņos Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, profesionālais pūtēju orķestris “Rīga”, diriģents Mārtiņš Ozoliņš, solisti Ieva Parša un Ivars Cinkuss. 

Dženkinsa “Mesa mieram” jeb precīzā tulkojumā no angļu valodas – “Bruņotais vīrs. Mesa mieram”, ir Kosovas kara upuriem veltīts liela apjoma darbs, kas sacerēts 1999.gadā un pirmatskaņots Londonas Karaliskajā Alberta zālē 2000.gada 25.aprīlī. Līdz 2010.gadam skaņdarbs atskaņots visā pasaulē jau aptuveni 900 reizes un vairākkārt ieskaņots. Vēl viens no mesas popularitātes rādītājiem ir pirmā vieta britu radio “Classic FM” aptaujā “Top 10 by Living Composers” 2008.gadā. 

Profesionālais pūtēju orķestris “Rīga” kopā ar akadēmisko kori “Latvija” un diriģentu Ozoliņu gatavo šo skaņdarbu īpaši 2015.gada 8.maijam, kad pasaule atzīmēs 70.gadadienu kopš Otrā pasaules kara beigām. Versiju simfoniskajam pūtēju orķestrim ir veidojis angļu komponists Martins Elerbijs, kuram ir liela pieredze mūzikas sacerēšanā pūšaminstrumentu sastāviem. “Mesa mieram” nereti tiek dēvēta par mūsdienu mūzikas fenomenu un “pasaules mūziku”, tajā kombinējas Rietumu pasaules mesas tradīcijas, balādes un tautas melodijas. 

Skaņdarba 13 daļās apvienoti teksti no dažādiem vēsturiskiem un reliģiskiem avotiem – Bībeles psalmiem un atklāsmēm, Adhāna, kas islāmā ir aicinājums uz lūgšanu, un Mahābhāratas, kas ir sanskrita eposs senajā Indijā. Pirmā un pēdējā mesas daļa ir balstīta 15.gadsimta franču tautasdziesmā “Bruņotais vīrs” (“L’homme armé”). Tekstu atlasi veicis Gajs Vilsons. 

Mūsdienās populārais velsiešu komponists Dženkinss ir dzimis 1944.gadā. Savu muzikālo karjeru sācis kā obojists Velsas Nacionālajā jauniešu orķestrī, bet mūzikas studijas apguvis Kardifas Universitātē un vēlāk mācījies Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā. Tāpat kā daudzi slaveni komponisti, savas muzikālās karjeras sākumā Dženkinss kļuva pazīstams kā džeza un džezroka mūziķis, spēlēja soprāna un baritona saksofonu, taustiņinstrumentus un oboju, kas bija neierasts instruments džeza mūzikas kontekstā. Par darbību populārās mūzikas jomā saņēmis vairākas mūzikas industrijas balvas. Dženkinss kā komponists 1995 gadā parādījās jaunā kvalitātē vokāli instrumentālā skaņdarbā “Adiemus”, kura tekstā lietoti Dženkinsa paša izdomāti zilbju salikumi. “Adiemus” mēdz dēvēt par “New Age” vai “crossover” mūziku un pirmajam skaņdarbam sekoja komponista albumu sērija ar nosaukumu “Adiemus”. 

Biļetes uz koncertu nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu