DMDM var aplūkot Anša Cīruļa projektēto viesistabas iekārtu • IR.lv

DMDM var aplūkot Anša Cīruļa projektēto viesistabas iekārtu

29
Publicitātes foto

 Ansis Cīrulis bija autors gan priekšmetu formām, gan auduma dizainam. Kolekcijā ir 12 priekšmeti

No šodienas, 20.marta Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja (DMDM) pastāvīgajā ekspozīcijā varēs apskatīt nesen atjaunotu kultūrvēsturisku objektu – pēc lietišķās mākslas meistara Anša Cīruļa metiem 1920.gadu beigās veidoto viesistabas iekārtu. 

Šovakar plkst.17 DMDM aicina uz tikšanos ar Rīgas Amatniecības vidusskolas (RAV) pasniedzējiem un audzēkņiem, kuri veica iekārtas restaurācijas darbu. 

2012.gadā Latvijas Nacionālais mākslas muzejs DMDM krājumam iegādājās unikālu latviešu vecmeistara Cīruļa projektēto viesistabas iekārtu, kas savulaik piederēja Emīlijai un Luīzei Veinbergām. Komplektā, kuram Cīrulis bija autors gan priekšmetu formām, gan auduma dizainam, ietilpst divpadsmit vienības – skapis, sofa, galdiņš, puķu podests, divi krēsli ar roku balstiem, pieci krēsli bez roku balstiem un spogulis. 

Laika gaitā mēbeles atradās divu saimnieku īpašumā, daļa no tām tika glabāta īpaši nelabvēlīgos apstākļos. Muzejā mēbeļu komplekts nonāca ļoti sliktā saglabātības pakāpē, tam bija nepieciešama komplicēta un pamatīga restaurācija. Puse no priekšmetiem bija labāk saglabājusies, bet otrai pusei to saglabātības stāvoklis bija kritisks. Trūka daudz detaļu un krēslu sēdes, kuras bija jāizgatavo no jauna. Virsmā visiem priekšmetiem tika konstatētas plaisas, finierējuma pacēlumi un zudumi. Sofas un krēslu audumi bija tik izbalojuši, bojāti un kožu saēsti, ka tos vajadzēja pāraust. 

 Laikā no 2013.gada oktobra līdz 2014.gada marta vidum noritēja intensīvs darbs, lai priekšmeti atgūtu savu vēsturisko izskatu. Restaurāciju veica RAV Koka un metālmākslas nodaļas pasniedzēji un audzēkņi ar tās vadītāju Arvīdu Verzu. Īpaši palīdzējuši pasniedzēji Māris Liepa un Kristaps Strazds. Muzejs ir pateicīgs arī Tekstila un ādas mākslas nodaļai, kas pasniedzējas Daces Martinsones vadībā noauda krēslu audumu. Restaurācijas gaitu uzraudzīja restaurators-vecmeistars Vilnis Līdaka.

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu