Straujuma atbrīvo Cilinski no amata (papild.) • IR.lv

Straujuma atbrīvo Cilinski no amata (papild.)

212
Foto: Edijs PAlens, LETA

Cilinskis paziņoja, ka savus nodomus nav mainījis – svētdien dosies leģionāru piemiņas gājienā pie Brīvības pieminekļa

Par valdības lēmuma nepildīšanu, kas noteica ministru nepiedalīšanos 16.marta gājienā, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) piektdienas vakarā pieprasījusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Eināra Cilinska (VL-TB/LNNK) demisiju.

Straujuma uzsver, ka šādu lēmumu ir spiesta pieņemt, jo Cilinskis gan viņai personīgi, gan arī publiski apliecinājis, ka neievēros valdības lēmumu, aģentūru LETA informēja premjerministres padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Andis Blinds.

Pēc Straujumas domām, Cilinskis šādā veidā palielina riskus atsevišķu radikāli noskaņotu grupu provokācijām.

15.martā un 16.martā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pienākumus pildīs kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), savukārt no 17.marta – tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK).

Jau ziņots, ka piektdien apritēja 48 stundas, kopš Straujuma brīdinājusi koalīcijas partnerus par savu rīcību gadījumā, ja ministrs lēmumu nemainīs. Atbrīvot ministru no amata ir ne tikai viņas tiesības, bet arī pienākums, jo ministrs nav ievērojis valdības lēmumu. Straujuma atgādina, ka Cilinskim bija iespēja izvērtēt savu lēmumu.

Premjerministre arī atgādina, ka Latvija savus kritušos karavīrus piemin 11.novembrī, Lāčplēša dienā.

Jau ziņots, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) piektdien  paziņoja, ka savus nodomus nav mainījis – svētdien, 16.martā, viņš dosies leģionāru piemiņas gājienā pie Brīvības pieminekļa.

“Jau daudzus gadus esmu piedalījies 16 marta pasākumos. Godināšu Latvijas brīvības cīnītājus gan pie Brīvības pieminekļa, gan dievkalpojumā, gan Lestenes brāļu kapos,” šodien žurnālistiem paziņoja ministrs.

Viņš uzsvēra, ka pie Brīvības pieminekļa godinās Latvijas valstiskumu.

Kā ziņots, valdība šonedēļ pieņēma lēmumu, ka ministri gājienā nepiedalās, tomēr Cilinskis valdības sēdē balsoja pret šādu lēmumu. Sākotnēji tikai neoficiāli izskanēja – ja kāds no valdības ministriem šo pasākumu apmeklēs, viņam amatu nāksies pamest, bet patlaban šāds brīdinājums ir oficiāls.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) oficiāli paziņojusi koalīcijas partneriem, ka gadījumā, ja Cilinskis apmeklēs pasākumu, viņam amatu nāksies pamest.

(papildināta no sākuma)

 

Komentāri (212)

aivarstraidass 14.03.2014. 13.45

Neredzu iemeslu briesmīgi sašust par V vai par NA.

Manuprāt, viss noticis tā, kā tam daudzpartiju demokrātijā jābūt – gan L.Straujumai (un MK vairākumam), gan E.Cilinskim bija savas ideoloģiskās nostādnes, savi principi. Un abas puses pie šiem principiem pieturējās un savu pozīciju skaidroja. Pat ja tas īstermiņā varbūt bija neizdevīgi – nav slikti, ja vismaz dažos jautājumos politiķu nostāja ir skaidra.

Rodas toties citi jautājumi:

(1) Kurš būs nākamais VARAM ministrs? “Rindas kārtībā” šis amats it kā pienāktos Romānam Naudiņam – bet ir vajadzīga tomēr skaidra diskusija par to, vai viņš tiešām ir vislabākais iespējamais kandidāts (tostarp no NA vidus). VARAM nevajag pataisīt par “lēņu muižu” – arī šeit ir vajadzīgi skaidri principi no visām koalīcijas partijām. Citādi vēlētājus atkal šokēs varas partiju cinisms.

(2) Valsts drošība kopumā. Kā nodrošināt militāro kapacitāti; kā atvēlēt un optimāli izlietot 2% no iekšzemes kopprodukta aizsardzībai jau tuvākajā laikā. Karavīru un policistu sociālās garantijas. TUA tirgošanas izbeigšana – apzinoties, ka arvien pieaugošs Krievijas pilsoņu skaits var būt destabilizējošs faktors jau tuvākajā nākotnē.

+28
-7
Atbildēt

7

    dro > aivarstraidass 14.03.2014. 22.15

    Kalvis Apsītis. Manuprāt, tas ir “Ministru kabineta iekārtas likums”, 20.pants. Ministru prezidents var atlaist jebkuru ministru ar rakstveida rīkojumu. Pamatojums var būt jebkāds.

    _____________________

    Piekrītu, Cilinski var atlaist ar jebkādu pamatojumu, tāpat kā pieļaut provokācijas pret 16. marta dalībniekiem, toties neko nedrīkst iesākt ne pret Ie ministru, ne tiesnesi, kurš nupat atļāvis lietot skaņu iekārtas, lai traucētu pasākumu. Pirms nedēļas visi apgalvoja, ka pirms gada neesot bijis atbilstošs likums, tagad esot:)

    Putina reputācija ir zudusi taisni tāpēc, ka viņš nupat izrīkojies pilnīgi neprognozējami,

    ___________________

    Tādas muļķības būtu piedodamas rietumu liberālim, ne NA biedram. Putins rīkojies tikpat prognozējami kā savulaik Hitlers, kurš savu programmu bija izklāstījis Mein Kampf. Putins jau sen paziņojis, ka PSRS sabrukums bija lielākā gadsimta traģēdija…par Eirāzijas savienību taču arī esat dzirdējis, varbūt esat dzirdējis arī, ka Krievija aizstāvēs savus tautiešus jebkurā pasaules valstī? Putins zaudējis reputāciju? Taču ne Krievijā, vai ne? Viņa mērķis ir jauns aukstais karš.

    +7
    -11
    Atbildēt

    0

    peerku > aivarstraidass 14.03.2014. 17.22

    > lno

    “Putinam arī ir savi principi un ideoloģiskās nostādnes, tā kā nav ko sašust. Ja mēs esam par tiesisku valsti, tad es gribētu zināt uz kāda juridiskā pamata notiek Cilinska atstādināšana.”

    Te nu man pilnībā jāpiekrīt Ino.

    +9
    -11
    Atbildēt

    0

    dro > aivarstraidass 14.03.2014. 16.49

    Kalvis Apsītis Neredzu iemeslu briesmīgi sašust par V vai par NA. …gan L.Straujumai (un MK vairākumam), gan E.Cilinskim bija savas ideoloģiskās nostādnes, savi principi.

    ______________

    Putinam arī ir savi principi un ideoloģiskās nostādnes, tā kā nav ko sašust. Ja mēs esam par tiesisku valsti, tad es gribētu zināt uz kāda juridiskā pamata notiek Cilinska atstādināšana.

    +11
    -13
    Atbildēt

    0

    andris902 > aivarstraidass 14.03.2014. 22.10

    …Kalvi…tās nav bailes no savas ēnas – ukraiņi lūguši “nezīmēties” ar viņu nacionālajiem simboliem….Cilinskis sevi padarījis par popzvaigzni, kuram būs pievērsta pastiprināta MM uzmanība un viņa “cēlais” žests, pretēji ukraiņu aicinājumam – tiks sasaistīts ar notikumiem Ukrainā un mūsmājās…kurš uzņemsies atbildību par sekām?…Latvijas valsts vai “nepolitiķis” Cilinskis?…

    …kāpēc tiek ignorēts princips – palīdzi nekaitējot?…

    +11
    -8
    Atbildēt

    0

    andris902 > aivarstraidass 14.03.2014. 19.34

    …Kalvi….piedod, bet Cilinskis NAV sakarīgs politiķis…ja Jums tur kādam ir iespēja viņu ietekmēt, tad mēģiniet viņu atturēt no provokācijas, kurai viņš ir sagatavojies, ieraujot tajā ne tikai mūsu valsti, bet arī Ukrainu….

    …viņa apmātība robežojas ar plānprātību un viņa apņemšanās doties pie Brīvības pieminekļa ar ziediem Ukrainas karoga krāsās, ignorējot Latvijas ukraiņu lūgumu – nav normāla:

    “Ņemot vērā intensīvo Krievijas Federācijas kampaņu, kas vērsta uz Ukrainas valdības diskreditāciju, kā arī Latvijas drošības dienestu paustos brīdinājumus par augstajiem drošības riskiem un apdraudējumiem no radikāļiem, kas sagaidāmi 16.martā Rīgā, Latvijas ukraiņu kongress aicina domubiedrus Latvijā minētajā datumā nerīkot ielu akcijas un nepiedalīties tajās, kā arī neizmantot publiskās vietās Ukrainas simboliku vai valsts karogu, lai novērstu iespējamas provokācijas,” norāda paziņojuma autori.

    http://www.delfi.lv/news/national/politics/latvijas-ukraini-aicina-16marta-nerikot-ielu-akcijas-un-neizmantot-ukrainas-karogus.d?id=44300687#ixzz2vxY5VD1N

    …Cilinskis nav varonis!…Cilinskis ir provokators!…

    +12
    -8
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aivarstraidass 14.03.2014. 17.42

    >>> tad es gribētu zināt uz kāda juridiskā pamata notiek Cilinska atstādināšana.

    =======

    Manuprāt, tas ir “Ministru kabineta iekārtas likums”, 20.pants. Ministru prezidents var atlaist jebkuru ministru ar rakstveida rīkojumu. Pamatojums var būt jebkāds. Ministru var atsaukt jebkurā brīdī – te nevar būt runa par to, ka ministra politiskie uzskati ir viņa privātā darīšana. Ja ministru no valdības izraidītu par piedalīšanos 9.maija pasākumos vai homoseksuālistu praidā – vai arī tad Jūs iebilstu?

    >>> Putinam arī ir savi principi un ideoloģiskās nostādnes, tā kā nav ko sašust.

    =======

    Putina reputācija ir zudusi taisni tāpēc, ka viņš nupat izrīkojies pilnīgi neprognozējami, nelikumīgi un pa ceļam vēl paguvis samelot acīmredzamākajos jautājumos. Manuprāt, nekāda pamata salīdzināt ar E.Cilinski un L.Straujumu, kas abi ir sakarīgi politiķi.

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aivarstraidass 14.03.2014. 20.12

    >>> ZanE: Kalvi….piedod, bet Cilinskis NAV sakarīgs politiķis…ja Jums tur kādam ir iespēja viņu ietekmēt, tad mēģiniet viņu atturēt no provokācijas, kurai viņš ir sagatavojies, ieraujot tajā ne tikai mūsu valsti, bet arī Ukrainu….

    ========

    Please cool down, ZanE :) Ietekmēt te nevienu neizdosies un arī nevajag – E.Cilinskis ir politikā ilgāk nekā daudzi citi, arī par neatkarības deklarāciju balsojis. Kā privātpersona un arī kā Saeimas deputāts viņš var piedalīties jebkurā pasākumā. Ministru Kabinetam nav konstitucionālu tiesību ierobežot pilsoņu pamatbrīvības – nedz arī MK to grasījās darīt.

    Un Ukrainu tiešām nevajag pīt iekšā – piekrītu. Ja ir runa par puķēm – nedomāju, ka tagad ir jāsāk baidīties no savas ēnas. Vienīgi totalitārās sabiedrībās visiem jārīkojas pēc šablona. Starp citu, tieši 2006.g. uzbūvētais žogs un visādi absurdi aizliegumi ļoti popularizēja 16.martu. Jo aizliegums rada interesi; pulcēšanās brīvība ir svēta lieta – ja pieļausim patvaļīgus ierobežojumus, tad tie drīz sāks absurdi vairoties gluži kā Krievijā vai Baltkrievijā.

    Par E.Cilinska politiskajām izvēlēm šā vai tā lems vēlētāji (konkrēti NA vēlētāji) – tā, ka jau šoruden viss nostāsies savā vietā.

    +13
    -2
    Atbildēt

    0

Baiba Eglâja 14.03.2014. 11.11

Ar leģionāriem taisa politiku ne tikai pie Brīvības pieminekļa (piemineklis ir beigtām lietām), bet arī valdībā…

+19
-7
Atbildēt

1

    Valdis Ozols > Baiba Eglâja 15.03.2014. 12.59

    Vai var reizē godināt leģionārus un Kārli Ulmani. Es domāju ka nevar.Leģionāri ar savām asinīm nomazgāja to kaunu ko ar savu idiotisko nostāju nodarija Ulmanis Latvijai.Brīvības piemineklis ir par godu Latvijai ,tā nav mirusi. Mirušiem cilvēkiem parasti pieminekļus liek kapos.Ja Ulmanim nav kapa vietas Latvijā ,jo viņš bija arī krievu imperiālisma upuris,tad viņam var būt piemineklis Latvijā kaut kur citā vietā,kaut vai pie Krievijas vēstniecības,man vienalga ,es tur neeju

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

Iluta Krūmiņa 14.03.2014. 12.06

Cik gan cilvekiem kas tur bus tiesam rup legionari ;)

Nu smuks PR prieks istenajiem patriotiem, kas vairak.

Kremlja pasutijums izpildits, visai dienai TV programma pa nistajiem kremlja kanaliem gatava.

+18
-9
Atbildēt

1

    Iluta Krūmiņa > Iluta Krūmiņa 14.03.2014. 12.09

    Ceru ka inteligences parstavis Dombrava ari izies, un velreiz piedraudes kadam likumsargam ar darba zaudesanu, Krievu valdibnieku stila kas ipasi tuvs ir NA sirdij ;)

    +18
    -9
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu