Dzīves sāls nav sāļš • IR.lv

Dzīves sāls nav sāļš

7
Gunita Nagle

Lai baudītu ēdienu, tā garša nebūt nav jālabo ar sāli. Kopš atklājies, ka pārlieku liels tā daudzums kaitē veselībai, daži uztura speciālisti iemanījušies ikdienas maltītēs sāli samazināt līdz minimumam

Lai arī sāls kritis nežēlastībā un ārsti iesaka maltītēm pieberamās šķipsniņas samazināt līdz dažiem graudiņiem, tas nekad nepazudīs no mūsu virtuvēm. Sāls ir viena no vērtīgākajām garš-vielām, jo tajā ir nātrijs, kālijs, magnijs, kalcijs un daudzas citas organismam nepieciešamas minerālvielas. Turklāt tam piemīt fantastiskas spējas atraisīt ēdiena garšu. Tomēr, apzinoties, ka šī garšviela lielos daudzumos rosina asinsspiediena paaugstināšanos, nevajadzētu uzturā lietot vairāk par pieciem gramiem sāls dienā. 

Fizioloģiski cilvēkam nepieciešams tikai 184-230 mg sāls dienā, tomēr vairākums Eiropas Savienības iedzīvotāju lieto 6-8 gramus. Latvijas iedzīvotāju vidējais sāls patēriņš ir 7,1 grams dienā, un, tāpat kā daudzviet pasaulē, vīrieši to lieto vairāk nekā sievietes. 

Lielākā daļa sāls organismā nonāk nevis ar pašu gatavotām maltītēm, bet gan lielveikalos pirktiem produktiem un kafejnīcās vai restorānos pasniegtu ēdienu. Ja ir apzināta vēlme samazināt sāls daudzumu, lūk, četru uztura speciālistu ieteikumi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu