Liepājā atklās tautas lietišķās mākslas studijas "Kursa" jubilejas izstādi • IR.lv

Liepājā atklās tautas lietišķās mākslas studijas “Kursa” jubilejas izstādi

27

Būs apskatāmi audēju, adītāju, pinēju, dzintara apstrādātāju, keramiķu, kokapstrādātāju un rokdarbnieču radītie darbi

Šodien, 3.decembrī plkst.16 Liepājas muzeja lielajā zālē tiks atklāta Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra tautas lietišķās mākslas studijas “Kursa” dalībnieku darbu izstāde, kas veltīta studijas 55 gadu jubilejai, raksta aģentūra LETA.

Izstāde būs apskatāma līdz 2.februārim. No studijas dibināšanas dienas 1958.gada aprīlī, kad kopā sanāca tikai dažas dalībnieces, viņu vidū Alma Pirkule un Vilma Otrupe, kuras joprojām aktīvi darbojas studijā, dalībnieku skaits gadu gaitā ir mainījies. Ir bijis laiks, kad studijā darbojās ap 150 dalībnieku. Pašlaik studijā aktīvi darbojas 50 dalībnieku, pārstāvot dažādas tautas lietišķās mākslas nozares. 

Studijas dalībnieku radošums izpaužas rokdarbu, tekstiliju, dzintarapstrādes, pinumu un keramikas nozarēs. Arī jubilejas izstādē “Mozaīka” būs apskatāmi audēju, adītāju, pinēju, dzintara apstrādātāju, keramiķu, kokapstrādātāju un rokdarbnieču radītie darbi. Tautas lietišķās mākslas studijai “Kursa” pamatus 1958.gadā likusi tekstilmāksliniece Erna Ošele, izveidojot audēju un rokdarbnieču pulciņu. 1965.gadā pulciņa vadību pārņēma un 28 gadus vadīja ilggadējā studijas dalībniece, tautas daiļamata meistare Erna Pumpure. No 1993.gada studiju vada tautas daiļamata meistare Ilma Rubene, bet mākslinieciskā konsultante ir Milda Dīriņa. 

“Kursas” dalībnieki joprojām ierosmi rod tautas mākslā, īpaši pievēršoties un izceļot Lejaskurzemes novada tradīcijas. “Kursa” savus darbus ir rādījusi ne tikai Baltijas valstīs, bet arī tālu pasaulē: Gruzijā, Krievijā, Polijā, Vācijā, Ungārijā, Holandē, Skandināvijas valstīs, kā arī Kanādā, Šrilankā, Bolīvijā un Japānā.

Vairāk informācijas mājas lapā

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu