Darvas piliens • IR.lv

Darvas piliens

49
Dziesmu svētkos. Foto: Ieva Čīka, LETA
Terēze Bogdanova

Kāpēc ir skumji par cilvēku savstarpējās cieņas trūkumu dziesmu svētkos

Biju viena no laimīgajām, kam izdevās iegūt biļeti, lai klātienē baudītu Dziesmu svētku noslēguma koncertu. Sēdvietas bija pirmspēdējā rindā – pašā centrā pie centrālās ejas, paverot lielisku skatu uz kopkori un diemžēl arī uz publikas nekulturālo un nepieklājīgo attieksmi, kas robežojās ar rupjību un pat varmācību.

Kā ikvienam, arī man uz biļetes bija norādīts, ka koncerts sākas plkst. 19 un vārti atveras plkst. 15, taču diemžēl šie pulksteņa laiki, šķiet, neko neizteica daļai sanākušo apmeklētāju, kuri, laikus neieņēmuši vietas, sāka celt traci, kad plkst. 19 ejas tika nobloķētas apmeklētāju kustībai pirmo trīs dziesmu laikā, kas iezīmēja koncerta atklāšanu.

Tieši pa eju, pie kuras sēdēju, tika uznests svētku karogs, un pat brīdī, kad karognesējs un tā pavadošā grupa ieņēma savas vietas un gaidīja signālu tālākai kustībai estrādes virzienā, apmeklētāji nespēja pagaidīt un pastāvēt malā, bet nemitīgi spraucās viņiem garām – grūstoties un neizrādot nekādu cieņu pret līdzcilvēkiem. Brīvprātīgie un apsardzes darbinieki darīja ko varēja, taču apmeklētāji nebija valdāmi, ignorējot visus aicinājumus pagaidīt. 

Brīdī, kad karogs sāka virzīties uz estrādes pusi, cilvēku uzvedība kļuva vēl nevaldāmāka.

Sapratuši, ka apsardzes darbinieks neļaus viņiem ieiet pa centrālo eju dziesmu laikā, apmeklētāji sāka virzīties cauri rindām garām skatītājiem, kuri jau bija laicīgi ieņēmuši savas vietas, bez maz vai kāpjot viņiem pāri.

Apsargs tikmēr turpināja bloķēt centrālo ejas galu ar novilktu virvi. Cilvēki viņam izrādīja klaju necieņu, cenšoties kāpt tai pāri, palīst zem virves, pastumt apsargu malā. Arī eiroparlamentārietis Krišjānis Kariņš ar pavadoni nespēja pagaidīt pirmās trīs dziesmas un, ignorējot apsarga norādījumus, kāpa pāri virvei. Brīdī, kad apsargs mēģināja apturēt deputāta pavadoni, viņa kļuva diez gan agresīva – apsargs vien pēdējā mirklī pamanījās izvairīties no iespējama sitiena.

Apmeklētāji, kuri tomēr nespēja tikt garām apsargam, visu laiku izteica negatīvus komentārus par to, ka ir apturēti doties uz savām vietām. Viņi nespēja paklusēt pat dziesmu laikā – vienīgi himnas atskaņošanas brīdī tas noplaka.

Apmeklētāju klajā necieņa pret apsargu un brīvprātīgajiem, kuri apzinīgi pildīja savus pienākumus bija, maigi izsakoties, šokējoša.

Koncerta laikā savukārt varēja manīt, ka brīdī, kad dziesma izskan, daļa publikas uzreiz lec kājās, lai skrietu pirkt kārumus vai dzeramos, vai vēl nez ko. Bija skumji redzēt, ka notikumu, kas notiek reizi piecos gados, cilvēki nespēj baudīt ar tam pienākošo cieņu un čipsu paka vai saldējums ir svarīgāks par koncertu un līdzcilvēkiem. Arī brīdi, kad ejas tika izmantotas koristu nonākšanai, apmeklētāji savas vajadzības uzskatīja par svarīgākām un pildīja ejas, grūstot un stumdot koristus. Pat brīvprātīgo darbinieku aicinājumi atļaut koncerta dalībniekiem noiet tika pilnībā ignorēti.

Koncerts, protams, bija ļoti īpašs, skaists un pacilājošs, taču skumji, ka tā laikā saskāros ar klaju cilvēku savstarpējās cieņas trūkumu. Liels paldies brīvprātīgajiem darbiniekim un apsargiem – viņu pūles, lai mums – skatītājiem – būtu svētki daudzo stundu garumā, bija apbrīnojamas, ņemot vērā, ar kādiem apvainojumiem un rupju izturēšanos nācās saskarties.

Autore ir dziesmusvētku skatītāja

Redakcijas piebilde. Krišjāņa Kariņa preses padomniece Ieva Zīberga informēja, ka situācija bijusi citāda – drīzāk apsargs bijis agresīvs. Incidents noticis pirms plkst. 19 – gandrīz 15 minūtes pirms koncerta sākuma. Skatītājiem nav paskaidrots, kāpēc viņi nedrīkst nokļūt savās vietās, kas radījis spriedzi pirms koncerta. Šis jautājums bija jāpārdomā organizatoriem, skatītājiem izskaidrojot, ka ieeja uz sēdvietām tiks slēgta pirms plkst. 19. 

Komentāri (49)

janis17 11.07.2013. 13.47

Audzināsim savus bērnus un radus mājās pirms svētkiem. Var arī līdzīgi, kā csdd, tv reklamēt labas uzvedības ABC koncerta laikā, jo dažiem bija zaļumballes sajūta.

+19
0
Atbildēt

0

aija_vecenane 11.07.2013. 14.25

Skumji. Un tajā pašā laikā noteikti ir milzīgs lērums ļaužu, kuru uzvedības kultūra ir galvas tiesu pārāka, bet kas pie biļetēm netika vai nevarēja tās atļauties.

+18
-1
Atbildēt

0

Sergejs 11.07.2013. 14.18

man kā dejotājam pirmās minūtes Mežaparkā bija šoks… visi vazājas, kur ienāk prātā… koristi klīst pa apkārtni, neviens pat necenšas klausīties, kas notiek estrādē… Gājēju plūsma nekādi netiek regulēta. Tie daži nabaga brīvprātīgie bija aizelsušies un neviens viņus neņēma pierē. kad dejotājiem bija jāiet stāties uznācienam, mums burtiski bija jāspraucas cauri apmeklētājiem, kuri turklāt sāka burkšķēt par traucēšanu un “ko jūs te vazājaties”… Koru uziešana noiešana bija kā bēru gājiens ar drausmīgu kavēšanu/drūzmēšanos..
Automātiski iedomājos, kas būtu noticis Daugavas stadionā, ja tur valdītu šāda visatļautība… nācās secināt, ka dejotāji pirmkārt paši par sevi ir krietni organizētāka un kulturālā publika, nerunājot nemaz par koncerta apmeklētājiem…

Kā jau ne reizi vien esmu teikusi – ja esi no cilvēkiem, kam biļete uz DzSv koncertiem vajadzīga tādēļ ka “vajag” un jāpoazīmējas citiem, ka esi tur bijis – paliec, lūdzu, mājās. Un dod iespēju klausīties/skatīties tiem, kam tiešām tas patīk.

Godīgi sakot par Noslēguma koncerta apmeklētāju uzvedību tajā vakarā mute palika vaļā….

+17
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu