«Zaļā» uzņēmējdarbība atmaksājas • IR.lv

«Zaļā» uzņēmējdarbība atmaksājas

2

 

Ierasti videi draudzīga uzņēmējdarbība tiek saistīta ar lieliem rūpniecības uzņēmumiem. Tomēr aizvien biežāk arī mazie uzņēmumi sāk pievērsties videi draudzīgai uzņēmējdarbībai. Vispirms tas ir saistīts ar pēdējo gadu Eiropas Savienības (ES) politiskajiem centieniem popularizēt videi draudzīgu uzņēmējdarbību mazos uzņēmumos, jo, izvērtējot ietekmi, secināts, ka kopumā mazo un vidējo uzņēmumu ietekme uz vidi nav būtiski mazāka par lielo uzņēmumu iespaidu. Piemēram, 64% rūpnieciskā piesārņojuma rada tieši mazie un vidējie uzņēmumi. Pateicoties šādas informācijas apritei un Eiropas īstenotajai vides politikai, mazie uzņēmumi sāk aizvien vairāk apjaust savus ieguvumus no videi draudzīgas uzņēmējdarbības īstenošanas.

Videi draudzīgu uzņēmējdarbību var praktizēt, īstenojot virkni dažāda rakstura pasākumu. Viens no populārākajiem pasākumu veidiem mazajos uzņēmumos saistās ar energoefektivitātes paaugstināšanu, kas visbiežāk tiek īstenota, pārejot uz energoefektīvākām spuldzītēm. Tas ne tikai nodrošina mazāku enerģijas patēriņu un līdz ar to mazākas izmaksas, bet, vērtējot pakalpojuma vai produkta ietekmi visā dzīves ciklā, samazina uzņēmuma tā dēvēto «oglekļa pēdas nospiedumu» jeb CO2 izmešu daudzumu, kas nonāk atmosfērā un veicina klimata izmaiņas. Arī atkritumu šķirošana ir viegli īstenojama un efektīva videi draudzīgās politikas sastāvdaļa, kas tiek plaši īstenota mazajos uzņēmumos, jo praktiski neprasa papildu ieguldījumus.

Nevienā uzņēmumā nepietiek, ka tikai vadība vēlas strādāt videi draudzīgi. Šai pieejai jābūt iekļautai visos uzņēmējdarbības aspektos, tādēļ svarīgi nodrošināt, ka visi darbinieki ir informēti par uzņēmuma vides politiku. Ļoti būtiski, lai visi uzņēmuma darbinieki aktīvi līdzdarbojas. Parasti mazos uzņēmumos vieglāk nekā lielajos izglītot personālu, līdz ar to nodrošinot labākus rezultātus. Turklāt mazo uzņēmumu darbība saistīta ar mazāku resursu patēriņu un līdz ar to vienkāršāku patēriņa uzskaiti, kas ir būtiska priekšrocība, izvērtējot vides politikas efektivitāti. Arī risinājumi, lai samazinātu videi nodarīto postu, bieži vien ir daudz lētāki, vienkāršāki un vieglāk īstenojami nekā lielajiem uzņēmumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu