Nevis tērēt, bet ieguldīt! • IR.lv

Nevis tērēt, bet ieguldīt!

6
Foto — Lauris Vīksne, F64
Gunita Nagle

Jo vairāk uzņēmumi iegulda sociālās atbildības pasākumos, jo lielāka ir to peļņa, pārliecināts britu jurists Dveins Barakakurš ikdienā konsultē uzņēmumus par šīm iespējām

Ilgus gadus strādājot ar dažādām kompānijām, jurists Dveins Baraka (Dwayne Baraka) apjauta, cik plaša ir to ietekme ne tikai uz valsts ekonomiku, bet arī uz sabiedrību. Viņš atkal un atkal pārliecinājās – ja uzņēmuma vadībai rūp darbinieki, apkārtējā sabiedrība un vide, tā atrod ļoti daudz veidu, kā uzlabot dzīves apstākļus. Savukārt, mainot sabiedrību, iespējams uzlabot arī biznesa vidi. 

Tādēļ Dveins pirms četriem gadiem izveidoja savu firmu, kas konsultē uzņēmumus par sociālo atbildību. Darba netrūkst, jo visā pasaulē aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka uzņēmēju interesēs ir naudas pelnīšanu apvienot ar dažādiem sociāli atbildīgiem projektiem, kuru mērķis ir pozitīvi mainīt cilvēku dzīvi. «Manuprāt, dažiem biznesmeņiem ir nepareizs priekšstats, ka sociālā atbildība nozīmē naudas tērēšanu. Daudzu lielu un ne tik lielu uzņēmumu pieredze pierāda – jo lielāki ieguldījumi sociā­lās atbildības projektos, jo lielāka peļņa,» saka Dveins Baraka, kurš šoruden ar savu pieredzi dalījās, viesojoties Rīgā.

Visi vienā kuģī

Termins «uzņēmumu sociālā atbildība» pazīstams kopš 60.-70.gadiem, kad tas radās, lai akcionāriem noformulētu aktivitātes, kurās iesaistījies uzņēmums. Pašlaik ir vairākas pieejas, kā iedzīvināt sociālo atbildību dzīvē. Viena no pazīstamākajām un izplatītākajām ir filantropija, kas saistīta ar naudas ziedošanu, atbalstu sabiedriskajām organizācijām un finansējumu dažādiem mākslas, izglītības, veselības, sociālajiem, vides projektiem. Taču sociālās atbildības jēdziens nekādā gadījumā nav saistāms ar ziedojumiem politiskajām partijām vai sponsorēšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu