Šodien Rīgā forums par Pirmā pasaules kara mantojumu • IR.lv

Šodien Rīgā forums par Pirmā pasaules kara mantojumu

Publicitātes foto: Kadrs no Riharda Osvalda filmas „1914. Pasaule pirms bojāejas". © Stiftung Deutsche Kinemathek

Tiks demonstrēta režisora Riharda Osvalda 1930.gada Berlīnē uzņemtā melnbaltā filma “1914. Pēdējās dienas pirms pasaules kara”

Kinoteātrī “Splendid Palace” šodien, 12.novembrī no plkst.9 līdz 17.30 notiks starptautisks forums “Pagrieziena punkts – pirms un pēc I Pasaules kara, vēsture un mūsdienas. Latvija un Eiropa”, kurā pētnieki diskutēs par cilvēces domas un varas attiecību paradigmas maiņu, ko Eiropā aizsāka Pirmais pasaules karš, raksta aģentūra LETA. 

Nākamgad apritēs 100 gadi kopš Pirmā pasaules kara sākuma, kas vienlaikus aizsāka būtisku pagrieziena punktu visās līdzšinējās dzīves sfērās, tostarp ekonomikā, arhitektūrā, mākslās un zinātnes sasniegumos. Teju 100 gadus pēc šiem notikumiem, dažādās valstīs, domātāju klubos un nevalstiskajās organizācijās cenšas atkal no jauna izzināt kara cēloņus, kopsakarības un seku ilgtermiņa iespaidu. 

Starptautiskajā forumā uzstāsies Eiropas un Latvijas vēsturnieki, politologi, filozofi, mākslas un literatūras zinātnieki. Forumā piedalīsies vācu literatūrzinātnieks Tomass Ancs ar priekšlasījumu par vācu pirmskara dzeju, britu militārais vēsturnieks Makss Arturs, Vācijas Cepelīna muzeja direktore Urzula Cellere, kura pastāstīs plašāk par šo gaisa kuģu vēsturi un nozīmi Pirmā pasaules kara kontekstā, Turku Universitātes Baltijas jūras reģiona studiju centra vadītājs Marku Jokisipila iepazīstinās ar tēmu “No Krievijas impērijas uz integrētu Eiropu caur Skandināviju – Somiju”, Berlīnes Mākslas akadēmijas viceprezidente Nele Hertlinga un Tartu Universitātes pētnieks Irvo Jūrvē, kurš specializējas kara ietekmē uz Tallinu. Politoloģe Žaneta Ozoliņa sagatavojusi priekšlasījumu par kara tikšanos ar mākslu un politiku, pētniece Daina Teters pastāstīs par varu spēlēm, mainot Brīvības ielas nosaukumus, un vēsturniece Ineta Lipša par Centrāltirgu Rīgas sociālajā telpā. Savukārt Sergejs Kruks pievērsīsies tēmai “Tiesības uz tēlu: urbānās tēlniecības izmantošana politikā”, Rundāles pils muzeja direktora Imanta Lancmaņa priekšlasījums būs par kara postījumiem, vēstures pētnieks Ēriks Jēkabsons pievērsīsies kara aizmirstajiem un nezināmajiem aspektiem un Rihards Pētersons Čekas mājas vēsturei. 

Forumu atklās nodibinājuma “Rīga 2014” vadītāja Diāna Čivle un “Rīga 2014” Mākslinieciskās padomes un tematiskās līnijas “Brīvības iela” kurators Gints Grūbe. Sadarbībā ar Gētes institūtu forumā tiks demonstrēta režisora Riharda Osvalda 1930.gada Berlīnē uzņemtā melnbaltā filma “1914. Pēdējās dienas pirms pasaules kara”, kas rekonstruē Pirmā pasaules kara izcelšanos. Filmas darbība norisinās dažas nedēļas pirms Pirmā pasaules kara sākšanās. 

Forums notiks kinoteātrī “Splendid Palace” no plkst.9 līdz 17.30. Ieeja forumā bez maksas. Foruma darba valoda būs latviešu, angļu un vācu. Tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā. 

Tiešraide kultūras portālā “www.riga2014.org“. Forumu organizē nodibinājums “Rīga 2014”.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu