Nejaušās prioritātes • IR.lv

Nejaušās prioritātes

5
Aivars Ozoliņš

Budžets nonācis Saeimā, taču arī tur diskusijas būs smagas

Nākamā gada «budžets ir labs un sabalansēts», teic finanšu ministrs Andris Vilks. «Faktiski esam iztērējuši arī 2015.gada budžetu,» secina premjerministrs Valdis Dombrovskis. Abu galveno budžeta veidotāju vērtējumi ir tikai šķietami pretrunīgi. Dombrovskis konstatē cenu par Vilka minēto rezultātu.

Jebkuras valdības galvenais gada likums nekad netop viegli. Taču sarunas par 2014.gada budžetu esot bijušas smagākas nekā jebkad, atzīst valdošās koalīcijas politiķi. Tam ir divi galvenie iemesli. 

Pirmkārt, krīze ir beigusies. Politiski ir vienkāršāk lemt par izdevumu samazināšanu, kad alternatīva ir valsts bankrots, nekā par izdevumu palielināšanu, kad papildu naudas sadalīšanai izvēļu ir tik daudz, cik tās potenciālo saņēmēju. Budžeta ieņēmumi nākamgad prognozēti par 240 miljoniem latu, bet izdevumi par 296 miljoniem jeb par 8,7% lielāki nekā šogad. Sabiedrībā valdošo noskaņojumu pēc jostas savilkšanas gadiem vislabāk izpauž valdības ministru pašu sūdzēšanās par savām mazajām algām. Protams, ka hrestomātiskajiem «skolotājiem, policistiem un mediķiem» algas nav lielākas un vajadzību nav mazāk. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu