Raiņa muzejā "Jasmuiža" iekurinās keramikas cepli • IR.lv

Raiņa muzejā “Jasmuiža” iekurinās keramikas cepli

21
Foto Jānis Girnis, f64

Būs iespēja aprunāties ar podniekiem, vērot cepļa kurināšanu un nopirkt traukus

Preiļu novada Aizkalnē, Raiņa muzejā “Jasmuiža” 9. un 10.augustā notiks Latgales keramikas vecmeistara Andreja Paulāna keramikas cepļa kurināšanas un atvēršanas pasākumi. Šoreiz cepli kurinās Tautas lietišķās mākslas studija “Rēzeknes apriņķa podnieki”, raksta aģentūra LETA .

Šodien ap pusdienlaiku, kad ceplis būs piepildīts ar apdedzināšanai sagatavotajiem māla traukiem, notiks cepļa iekuršana. Šoreiz galvenie atbildīgie par podu apdedzināšanu būs keramiķi no Daugavpils Vladislavs un Edvīns Vinceviči. Vakara gaitā būs iespēja aprunāties ar podniekiem, vērot cepļa kurināšanas procesu un ap pusnakti – lielo liesmu. 

Savukārt par keramiķu darba rezultātu varēs pārliecināties rīt, kad plkst.11 notiks vēl karsto krāšņi glazēto trauku izņemšana. Būs iespēja darbus arī iegādāties. Cepļa atvēršanas pasākumu vadīs keramiķis Andris Ušpelis. 

Laika gaitā liela daļa veco Latgales keramiķu cepļu un darbnīcu kļūst par vēsturi un atmiņām, bet Paulāna cepli pēc meistara nāves mantinieki atdeva muzejam. 1973.gada rudenī no Paulāna dzimtajām mājām “Šembeļiem” meistara ceplis tika pārvests uz Jasmuižu, iepriekš ik baļķi iezīmējot un sanumurējot. 1975.gada 30.maijā ceplis tiek atvērts apmeklētājiem. Tomēr gadu nasta bija stipri skārusi vēsturisko ēku, un 90.gadu nogalē tika pieņemts lēmums cepli rekonstruēt. Atjaunotajā darbnīcā pirmo reizi cepļa kurināšana notika 1999.gada jūlijā.

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

 

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu