Kairā vēršas plašumā Mursi atbalstītāju un pretinieku sadursmes • IR.lv

Kairā vēršas plašumā Mursi atbalstītāju un pretinieku sadursmes

31
Nemiernieki Kairā. Foto: AFP/LETA

Ēģiptes tiesa liek apcietināt Mursi

Kairā piektdien izraisījušās jaunas sadursmes starp gāztā Ēģiptes prezidenta Muhameda Mursi atbalstītājiem un viņa pretiniekiem. Sadursmes Kairas Šubras rajonā sākušās agrā pēcpusdienā, stāsta aculiecinieki. Telekanāla ONTV pārraidītajos kadros savukārt redzams, kā pretējo nometņu pūļi viens otru apmētā ar akmeņiem. Piektdien visā Ēģiptē notiek gāztā prezidenta un 3.jūlija apvērsuma rīkotāju atbalstītāju mītiņi.

Savukārt Ēģiptes tiesa likusi apcietināt nopratināšanai gāzto prezidentu Muhamedu Mursi aizdomās par sadarbību ar palestīniešu kustību “Hamas”, piektdien pavēstīja oficiālā ziņu aģentūra MENA.

Mursi tiks pratināts par to, vai viņš sadarbojies ar “Hamas” 2011.gada sākuma uzbrukumos policijas iecirkņiem un organizējot izlaušanos no cietumiem, kad pret toreizējā prezidenta Hosni Mubaraka varu sākušos nemieru laikā no ieslodzījuma vietām brīvībā izlauzās vairāki islāmisti un citi politieslodzītie, norādīja aģentūra.

Savukārt sadursmju aculiecinieki stāsta, ka tās Kairā sākušās tad, kad Mursi pretinieki, kas izgājuši ielās, atsaucoties armijas aicinājumam, sadedzinājuši plakātus ar gāztā prezidenta portretiem. Mursi ieslodzījumā tiek turēts jau kopš 3.jūlija apvērsuma. Jaunais režīms arestējis arī lielāko daļu Mursi pārstāvētās Musulmaņu brālības vadītāju.

Rietumu pasaules līderi, arī Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone, pieprasījuši Mursi atbrīvot.

Ēģiptes armijas komandieris un pagaidu valdības aizsardzības ministrs Abdelfatahs as Sisi vēl trešdien aicināja iedzīvotājus piektdien pulcēties masu demonstrācijās, lai paustu atbalstu “terorisma un vardarbības” apspiešanai. Savukārt Musulmaņu brālības vadības pārstāvis šos aicinājumus nodēvējis par “draudiem” un solījis turpināt protestus pret 3.jūlija apvērsumu.

Armijas komandierim ar saviem aicinājumiem uz demonstrācijām neizdosies Mursi atbalstītājus iebiedēt, sacīja viens no augstākajiem Musulmaņu brālības līderiem Esams al Erians. “Jūsu draudi neatturēs miljonus no protestu turpināšanas,” Erians apliecināja sociālajā tīklā “Facebook”.

Kustība “Tamarod”, kas pirms armijas apvērsuma organizēja Mursi pretinieku demonstrācijas, arī aicinājusi savus atbalstītājus piektdien iziet ielās, lai apliecinātu atbalstu armijai.

Kopš jūnija beigām politiskajos nemieros Ēģiptē dzīvību zaudējuši teju 170 cilvēku, daudzi no viņiem – Mursi atbalstītāju un pretinieku sadursmēs.

Tā kā Mursi un Musulmaņu brālības vadība ir arestēta, gāztā prezidenta atbalstītāji kategoriski atsakās sadarboties ar jauno režīmu. Gāztā prezidenta meita Šaimaa Muhamda Mursi pirmdien žurnālistiem sacīja, ka ģimene grasās sūdzēt ģenerāli Sisi tiesā, kā arī spert juridiskus soļus ārpus Ēģiptes.

Jau ziņots, ka Ēģiptes armija 3.jūlijā pēc vairākas dienas ilgušiem protestiem, kuros piedalījās miljoniem cilvēku, paziņoja par konstitūcijas apturēšanu un par pirmā demokrātiski ievēlētā prezidenta atcelšanu no amata.

Pēc Mursi gāšanas armija iecēlusi pagaidu prezidentu Adli Mansuru, kurš solījis sarīkot parlamenta vēlēšanas 2014.gada sākumā.

 

Komentāri (31)

Kaspars Špūle 28.07.2013. 13.37

Akmeņu sadursmes ar lodēm?

0
0
Atbildēt

0

ivetao2007 27.07.2013. 21.38

Krievi triumfē. Savu naftas naudu arabi notērē kalašnikovos apšaujot cits situ. Bet ši asins nauda nonāk krievu mafiozo oligarhu rokā un pārvēršās villas Bahamu salas vai suprgreznās jahtā vai greznibas piesātinātajā Jaunajā vilnī Jūrmalā. Islamisti apdraud visu pasauli. Tumsonības rēgs. Aiz ļaunuma impērijas.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu