Interneta miljardieris bez miljarda • IR.lv

Interneta miljardieris bez miljarda

4
Foto — Corbis/Scanpix

Vikipēdijas latviskā versija šovasar svin 10.gadadienu, un škirkļu skaits tajā jau tuvojas 50 tūkstošiem. Protams, tas atpaliek no angliskās Vikipēdijas, kur ir 4,2 miljoni škirkļu, un daudzām citām valodām. Šī virtuālā enciklopēdija ir viens no populārākajiem interneta rīkiem. Taču – kā gan sanācis, ka dibinātājs Džimijs Veilss (46) nav kļuvis superbagāts?

Saskaņā ar Vikipēdiju Tampas lidosta atrodas Floridā sešas jūdzes no pilsētas centra. Tā ir vieta, kur Džimijs Veilss ielido un izlido pāris reižu mēnesī ekonomiskajā klasē, lai apciemotu savu 12 gadus veco meitu Kiru, kurai vārds izvēlēts tāds pats kā galvenajai varonei Einas Rendas antikomunistiskajā romānā Mēs dzīvie. Kira dzīvo kopā ar Veilsa bijušo (otro) sievu rančo stila mājā. Netālu ir iepirkšanās centrs, kur pirms desmit gadiem Veilss vadīja Vikipēdiju ar vairākiem saviem kolēģiem (ar kuriem tagad vairs nesarunājas). Tagad viņu vecajā birojā iekārtojusies kurjerpasta UPS nodaļa. Blakus atrodas Kahwa Café.

Tā ir Veilsa vecā dzīve. Jaunā dzīve lielākoties rit Londonā kopā ar trešo sievu Keitu Gērviju, kuru viņš mēdz dēvēt par «sievieti ar vislabākajiem sakariem Londonā». Gērvijai nav sava šķirkļa Vikipēdijā, taču, ja tāds būtu, tajā rakstītu, ka viņa pildījusi britu premjera darba kārtības sekretāres pienākumus, bet pēc tam ieņēmusi direktores amatu sabiedrisko attiecību firmā Freud Communications, kas pieder Metjū Freidam, psihoanalītiķa Zigmunda Freida mazmazdēlam. Blērs savos memuāros 2010.gadā rakstīja, ka Gērvija uzraudzījusi premjera darba kārtību «ar dzelzs tvērienu un bija gatava saspiest olas ikvienam, kas mēģināja tajā iejaukties».

Gērvija un Veilss apprecējās pērn oktobrī. 200 viesu vidū bija arī Blērs, pašreizējā premjera Deivida Kamerona bijušais palīgs un Miks Haknels no grupas Simply Red. Kāda no viešņām tostā pajokoja, ka viņas draudzene ir apprecējusies ar pasaulslavenu interneta uzņēmēju, kas nav spējis kļūt par miljardieri. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu