Pašu Milda • IR.lv

Pašu Milda

2
Milda KM valdes loceklis un direktors Edijs Vegners.

Viens no nedaudziem Latvijas pārtikas ražotājiem, kas nepieder ārzemniekiem, – Milda KM – savu biznesu balsta gan uz vietējo kapitālu, gan uz pašmājās audzētiem lauku labumiem

Latvijas zemē auguši kartupeļi, kāposti, burkāni, sīpoli pārtop gluži kā mājās gatavotos ēdienos. «Jā, Milda vienmēr visas galvenās izejvielas, kas pieejamas Latvijā, iepirkusi šeit – no vietējiem zemniekiem un ražotājiem,» tiekoties uzņēmuma ražotnē Kocēnos, uzsver valdes loceklis un direktors Edijs Vegners.

Lai gan preču zīme Milda vairāk asociējas ar tomātu mērcēm, kečupiem un pastām, uzņēmums ražo vairāk nekā 130 dažādu produktu veidu – arī ātri pagatavojamās zupas un pamatēdienus, sīrupus, majonēzes, kā arī daudzas citas ēdamlietas un to piedevas. Tirgus gan Mildu KM īpaši nav saudzējis, tāpēc ik pa laikam tai nācies atbildēt uz liktenīgo jautājumu – būt vai nebūt? Tomēr, ik reizi atbildot ar «būt» un pārvarot kārtējās grūtības, uzņēmums kļuvis tikai spēcīgāks. Pašlaik tajā strādā 53 darbinieki, pērn apgrozījums sasniedzis 2,2 miljonus latu, bet šogad Milda KM atkal gatava uzņemties jaunas pārmaiņas un straujāk audzēt muskuļus.

Mārrutki no pagātnes

Kādreiz, 80.gadu vidū, Kocēnu konservu cehs bija vietējā sovhoza «naudas pumpītis». Par šo tālo pagātni Mildas nosaukumā atgādina burti KM, kas nozīmē netālo Kokmuižu. Tolaik šādi konservu cehi, kuros apsviedīgākie ražoja vīnu, bet godīgākie tik tiešām konservēja dārzeņus, bija teju vai katrā otrajā padomju saimniecībā. Kocēnos sovhozs pārstrādātājiem izdalīja vairākus hektārus zemes ar siltumnīcām un sakņu vagām. Tā sakot – paši audzējiet, un paši arī pārstrādājiet!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu