Aizraujošas grāmatas • IR.lv

Aizraujošas grāmatas

6

Ko vērts šovasar izlasīt? Iesaka trīs kultūras žurnālisti, grāmatu mīļotāji

Anda Buševica, Latvijas radio žurnāliste

Ieva Melgalve. Mirušie nepiedod. Izdevniecība Zvaigzne ABC. Pietika izlasīt pirmās pārdesmit lappuses, lai rastos sajūta – ir! Tā nav pusaudzes vai komercliterāta radīta literatūra. Tā ir dzīvesgudras sievietes grāmata, un, iespējams, fantāzijas žanrs ir tas pateicīgākais, lai runātu par cilvēciskām attiecībām un pasaules vērtības izjūtu, kas šādā iztēles pasaulē veiksmīgāk veido nepārtrauktību un veselumu nekā reālajā dzīvē. Nevajag Ievas Melgalves vārdu saistīt ar pusaudža gadu skandāliem! Tā vietā derētu to vienkārši iegaumēt, gaidot nākamos darbus. 

Benita Laumane. Jūra latviešu valodā un folklorā. Izdevis Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārais institūts. Mēģinājums caur senajiem vārdiem – zivju nosaukumiem, laika apstākļu raksturojumiem u.c. – uzburt jūras malas ļaužu lielo ūdeņu sajūtu. Filoloģijas doktore jūras tēmu valodā pētījusi visu savu zinātnieces mūžu, šajā grāmatā jau varbūt reiz publicētās atziņas kārtotas saskaņā ar autores poētisko dzīves izjūtu, dzīves gudrību. Lai jūs nemulsina, ka zinātnisku pētījumu iesaku kā lasāmvielu ņemšanai līdzi uz jūrmalu! Varbūt ieraudzīsit dzintarotā dzelmē kādu debešgabalu.

Frederiks Garsija Lorka. Lekcijas. Tulkojis Edvīns Raups. Izdevniecība Neputns. Ir grāmatas, kas pamazām iespiežas paziņu lokā, kļūst par draugiem mūža garumā. Fragmentus no Lorkas lekcijām pirmo reizi lasīju pirms gadiem 20. Liekas neticami, bet tagad Lorkas vīzijas par melnajām skaņām, kas ir spāņu dziesmās, un duendi, kas pasauli notur uzvilkta loka stāvoklī, kopā ar autora zīmējumiem iznākušas grāmatā. Šī ir reize, kad tulkotājs atrodas nevis pakārtotās attiecībās ar autoru, bet ir partneri. Edvīna Raupa priekšvārds ir ne mazāk personisks kā Lorkas teksti. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu