Zem klajas debess • IR.lv

Zem klajas debess

6
Kino pagalms Rīgā, Blaumaņa ielā 20.
Kristīne Simsone

Apvienot vasaras baudīšanu ar labu kino šogad ir īpaši viegli – Rīgas āra kinoteātru repertuārs patīkami pārsteidz ar saturu un dažādību

Baudīt filmas brīvā dabā ir šīsvasaras aktuālākā kinotendence. Jaunatvērtajā Blaumaņa ielas Kino pagalmā filmas var skatīties katru vakaru, jau otro sezonu darbojas āra kinoteātri Kalnciema ielas kvartālā un Rīga 2014 stendā Esplanādē. Skatītāju interese aug – apmeklētāju esot vairāk nekā pērn, saka Kalnciema kvartāla kultūras programmas vadītāja Una Meiberga. Filmas zem zvaigznēm skatās arī ārpus Rīgas – Kuldīgā un citviet.

Jau gandrīz 100 gadus

Āra kinoteātru tradīcija ir gandrīz tikpat sena kā pašas kustīgās bildes. Pasaulē pirmo āra kinoteātri atvēra 1916.gadā Rietumaustrālijas mazpilsētā Brūmā. Tas darbojas joprojām un 97 darbības gadu laikā ir paspējis iekļūt Ginesa rekordu grāmatā, bet pašlaik izrāda aktuālās filmas līdz pat jaunākajam Supermena grāvējam. Brīvdabas kino ir neatņemama vasaras sastāvdaļa arī Eiropas metropolēs. Parīzes iedzīvotāji filmas skatās vienā no lielākajiem pilsētas parkiem un turp dodas krietnu laiku pirms sākuma, bruņojušies ar vīnu un piknika grozu. Savukārt Londonā āra kino var baudīt tik neordinārās vietās kā burbuļvanna vai pat kapsēta. Arī glaunajā Kannu kinofestivāla pludmalē ir uzsliets ekrāns, šāgada repertuārs bija atlasīts ar filigrānu humora izjūtu – ļaudis pie jūras skatījās Stīvena Spīlberga Žokļus.

Pērles un antropoloģija

Kaimiņi igauņi arī vasarā kino bauda ārpus teātru un multipleksu sienām – jau ceturto sezonu darbojas kinoteātris uz centrālā lielveikala jumta. Šā projekta autori ir arī Kino pagalma veidotāji Rīgā. Blaumaņa ielā 20 starp dzīvojamajām mājām un autostāvvietām paslēptais āra kinoteātris piedāvā daudzveidīgu un spēcīgu programmu. Tās veidošanā iesaistās arī ziemeļvalstīs vērienīgā Tallinas festivāla Melnās naktis (Black Nights) programmas autori. Atturīgi iekārtotajā Kino pagalmā var baudīt gan klasiku, gan aizvadīto gadu festivālu pērles, to skaitā Stīva Makvīna Kaunu. Centra pagalms par kinoteātri var pārtapt teju ar rokas mājienu. Filmas tiek rādītas uz piepūšamā ekrāna, kura uzstādīšanai vajag mazāk par desmit minūtēm, tā priekšā izvietotas ērtu pludmales tipa krēslu rindas, kurās var sasēst līdz pat 400 skatītāju, bet skaņa katram ir «savējā» – lai netraucētu apkārtējo namu iedzīvotājus un nedzirdētu satiksmes skaņas, skatītājiem tiek izdalītas austiņas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu