Latvijas vēstniece: Ēģipte nav drošākā vieta, kur atrasties (papild.) • IR.lv

Latvijas vēstniece: Ēģipte nav drošākā vieta, kur atrasties (papild.)

14
Ēģiptes armijas komandieris ģenerālis Abdulfatahs as Sisi 2013.gada 3.jūlijā televīzijas tiešraidē paziņo par konstitūcijas darbības apturēšanu un izklāsta "ceļa karti" valsts turpmākajai politiskajai attīstībai. Foto: AFP/LETA
Roberts Blass

Ēģiptes armija aptur konstitūcijas darbību un atceļ Mursi

Protestu nomocītā Ēģipte nav drošākā vieta, kur atrasties, Ir.lv informē Latvijas vēstniece šajā Ziemeļāfrikas valstī Iveta Šulca. Īpaši jāuzmanās Kairā, Aleksandrijā un citās piejūras pilsētās. Ēģiptē mītošie latvieši dažādās domās par notiekošo un savu drošību.

“Ēģiptē notiek īsta demokrātija!” Kairā un citās Ēģiptes pilsētās vairākus mēnešus ilgušos protestus un prezidenta gāšanu komentē Ēģiptē dzīvojošā latviete Sarma.

Viņa Ir.lv atklāj, ka pēc darba vakaros nereti piedalījusies protesta akcijās, kurās “līdzās ar Ēģiptes tautu paudusi attieksmi pret pastāvošo varu”. Vaicāta, vai nebaidās par savu drošību, Sarma norāda, ka bažām nav pamata, jo atmosfēra ielās esot jauka.

Jau sākotnēji prezidenta vēlēšanu laikā tautas izvēli iespaidojis reliģiskais fons, Musulmaņu brālības pārstāvja Muhameda Mursi pērnā gada uzvaru komentē sabiedriski aktīvā Sarma.

Savukārt Aivars Aizsalnieks, kurš Ēģiptē nodarbojas ar Eiropas Savienības finansētu vides projektu vadīšanu, ir nobažījies par savu drošību, jo medijos tiek ziņots par konfliktējošo pušu sadursmēs bojā gājušajiem. “Pa dienu nekas neliecina par to, ka šeit notiek protesti, visi sanāk vakaros. Tie var izrādīties bīstami, jo nekad nevar zināt, kurā brīdī tas viss var pāraugt lielākā apmērā.”

Iveta Šulca teic, ka vēstniecība līdz ceturtdienas pusdienas laikam sazinājusies ar aptuveni 60 Ēģiptē pastāvīgi dzīvojošiem latviešiem, kuriem ieteikts izvairīties no vietām, kurās notiek demonstrācijas vai lielas cilvēku pulcēšanās; sekot līdzi mediju informācijai un plānot savu pārvietošanos; vajadzības gadījumā zvanīt uz vēstniecības ārkārtas numuru.

Viņa gan skaidro, ka konflikti nav vērsti pret citādas ādas cilvēkiem, tomēr, “tā kā Ēģiptes ielās nedaudz jūt antiamerikānisku attieksmi, eiropieši var ciest no verbāliem uzbrukumiem”.

Šulca tūristus brīdina – ceļošana Ēģiptē, izņemot Sarkanās jūras kūrortus, ir bīstama. Īpaši jāuzmanās Kairā, Aleksandrijā un citās piejūras pilsētās. Taču, tā kā tūristu iecienītie kūrorti Hurgada un Šarmelšeiha atrodas 400-700 kilometru attālumā no karstajiem punktiem, satraukumam par ceļotāju drošību nav pamata.

Tomēr Ilze Leila Strūberga, kura vairākus gadus Ēģiptē nodarbojas ar tūrisma biznesu, informē, ka arī kūrortos bijušas protesta akcijas, tiesa gan, daudz mazāka mēroga nekā lielajās pilsētās. Viņa atgādina, ka protesti valstī sākušies jau janvārī, tāpēc gan ēģitieši, gan tūristi pie tiem esot pieraduši.

Vēstniece Šulca stāsta, ka tūrisma sezona beigusies maijā. Viņa ceturtdien sazinājusies ar vairākām tūrfirmām, kuras apstiprinājušas, ka čārterreisu uz Ēģiptes kūrortiem vairs neesot, reisi esot tikai uz Kairu.

Vēstniece informē, ka pēc Mursi gāšanas plaisa starp konfliktējošajām pusēm palielinājusies, tāpēc turpmāku protestu iespējamību neizslēdz. Armija ir ieņēmusi stratēģiski svarīgus punktus – televīzijas ēku, lidostas -, pārtraukta Musulmaņu brālība un citu televīzijas kanālu darbība, bruņotie spēki patrulē pie valdības ēkas un arestē Musulmaņu brālības līderus. “Armija ir pārņēmusi kontroli visā valstī,” saka Šulca.

„Vērtējot notikušo, iesaku uzmanīgi izmantot vārdu apvērsums. No vienas puses, veids, kā atstādināts prezidents, ir vērtējams kā apvērsums, no otras puses – aizsardzības ministra un armijas virspavēlnieka ģenerāļa [Abdelfatahs as Sisi] politisko plānu atbalstīja gan demokrātiskā opozīcija, gan arī lielākās opozīcijas jauniešu grupas, piemēram, Sestā Aprīļa kustība, kas savulaik aizsāka 2011. gada revolūciju,” saka Šulca, piebilstot, ka tā esot demokrātiskās opozīcijas daļa, kas savākusi 22 miljonus ēģiptiešu parakstu par Mursi atstādināšanu.

Kā vēl vienu iemeslu, kāpēc šis nav apvērsums, viņa saskata to, ka armija nav paturējusi politisko varu savās rokās, bet gan līdz jauna prezidenta ievēlēšanai to nekavējoši nodevusi Augstākās konstitucionālās tiesas priekšsēdim. Arī demokrātiskās opozīcijas reliģiskie līderi pauduši atbalstu Mursi gāšanai.

Tāpat viņa uzteic armijas darbības trešdienas naktī, sakot, ka tā efektīvi gādājusi, lai naidīgās puses nesāktu konfrontāciju. “Diemžēl bojā gājuši 14 cilvēki, tomēr sekas varēja būt daudz dramatiskākas,” saka Šulca.

“Likumīgo revolūciju” slavējusi arī Ēģiptes prese, kurā lasāmi virsraksti par tautas uzvaru u. tml., ziņo LETA.

Šulca teic, ka demokrātiskā valstī “demokrātija neapstājas pie prezidenta ievēlēšanas, kā tas notika Ēģiptē”. Viņasprāt, situācija ir nepārprotama – par Mursi vēlēšanās pērn nobalsojuši 13 miljoni cilvēku, savukārt par atkāpšanos parakstījušies 22 miljoni ēģiptiešu.

Vaicāta par to, kas Ēģipti sagaida nākotnē, viņa teic, ka 10 mēnešu laikā paredzēts ievēlēt jaunu valdību. Patlaban Ēģiptei ir divas sejas – priecīgā un bēdīgā, saka Šulca. “Opozīcijas atbalstītāji svin, dzied, dzied, karogi plīvo, savukārt Otra masa stāv klusa un drūma bez vadības.”

Musulmaņu brālības kustība iedragāta, apcietināti galvenie līderi, „protams, ir zaudēta galva”, – to, cik novājināta ir Mursi atbalstītāju grupa, uzsver vēstniece. Taču viņa pauž bažas par to, kas notiks, kad armija atgriezīsies kazarmās un valsts sāks funkcionēt pēc demokrātiskā plāna, kuru trešdien atbalstīja demokrātiskā opozīcija. Tad ir iespējamas sadursmes.

Ēģiptē armija gāž prezidentu Mursi

Trešdienas vakarā Ēģiptes armijas komandieris ģenerālis Abdulfatahs as Sisi, uzstājoties televīzijas tiešraidē, paziņoja, ka viņš aptur konstitūcijas darbību. Vienlaikus ar Sisi televīzijas studijā atradās arī citi armijas komandieri un reliģiskie līderi, vēsta LETA/Reuters.

Ģenerālis paziņoja, ka līdz pirmstermiņa vēlēšanām prezidenta pienākumus pildīs Konstitucionālās tiesas priekšsēdētājs, kuram atbalstu sniegs pagaidu padome un tehnokrātu valdība. Tādējādi Sisi paziņojums nozīmē, ka līdzšinējais prezidents Muhameds Mursi vairs nav amatā.

Sisi paziņoja, ka tiks izveidota “stipra un spējīga” valdība, kā arī komisija konstitūcijas grozījumu un parlamenta vēlēšanu likuma izstrādei. Pārejas periods noslēgsies ar jaunu prezidenta un parlamenta vēlēšanu sarīkošanu.

Sisi paziņojumu opozīcijas atbalstītāji, kas pulcējušies Kairas Brīvības laukumā, sveica ar gavilēm un uguņošanu.

Pēc Sisi ar īsām uzrunām uzstājās koptu baznīcas galva, Al Azhara universitātes vadītājs un liberālās opozīcijas līderis Mohameds el Baradei. Viņš norādīja, ka pārejas perioda “ceļa kartes” mērķis ir panākt nacionālo izlīgumu un dot jaunu iespēju 2011.gada revolūcijai, kuras rezultātā tika gāzts ilggadējais autoritārais prezidents Hosni Mubaraks. Opozīcijas līderis arī uzsvēra, ka Sisi izsludinātā “ceļa karte” apmierina “tautas prasību pēc pirmstermiņa vēlēšanām”.

Beidzoties uzrunām, Musulmaņu brālībai piederošie televīzijas kanāli pārtrauca raidīt. Tomēr Mursi vārdā interneta sociālās komunikācijas vietnē “Facebook” izplatīts paziņojums, kurā armijas rīcība pasludināta par “nelikumīgu” un viņa atbalstītāji aicināti “miermīlīgi pretoties apvērsumam, tāpat kā to darīs viņš pats”.

Prezidents atrodas Republikas gvardes kazarmās vienā no Kairas priekšpilsētām, kuras ielenkusi armija. Kazarmas apjoztas ar dzeloņstiepļu barjeru, taču joprojām nav skaidrs, vai Mursi ir arestēts.

Laikraksts “Al Ahram” vēsta, ka armija prezidentam par atcelšanu no amata paziņojusi plkst.19.00 (plkst.20.00 pēc Latvijas laika). Avoti Ēģiptes drošības spēkos aģentūrai “Reuters” pavēstījuši, ka uz lidostām nosūtīts saraksts ar aptuveni 40 to Musulmaņu brālības līderu vārdiem, kuriem liegts pamest valsti.

Armija ielās izvedusi bruņutehniku, lai neļautu Mursi atbalstītājiem, kas lielā skaitā pulcējušies uz mītiņu pie Kairas universitātes, doties uz Republikas gvardes kazarmām, kur atrodas gāztais prezidents.

ASV prezidents Baraks Obama un Rietumu līderi pauduši nopietnas bažas par situāciju Ēģiptē un aicinājuši Ēģiptes armiju pēc iespējas ātrāk atdot varu atpakaļ demokrātiski ievēlētajai civilajai valdībai.

(papildināta ar Latvijas vēstnieces Ēģiptē stāstīto un latviešu iespaidiem)

Komentāri (14)

R?ta Zukure 04.07.2013. 23.38

Lūdzu precīzi atspoguļot manis teikto par situāciju Ēģiptē. vēstniece Iveta šulca

Labdien!

Izlasîju raktu” Ēģipte nav drošākā vieta,kur atrasties” un manis teiktā atstāstījumu. Tas ,diemžēl, ir brīvi interpretēts un rezultātā atspoguļots nekorekti. LBrīvs atstāstījums ar Jūsu manis teiktā vērtējumu, diemžēl, sagroza faktus.Rezultātā parādās kļūdaini apgalvojumi, piem.,:” Lai arī armija veikusi visas apvērsumam rakturīgās darbības, vēstniece to par tādu neuzskata.”Varbūt runāju par ātru,ka nespējāt pierakstīt.

Medijs ” Ir” ir npietns, augstas ētikas medijs, kas man vienmēr ir bijis augstas ētikas,profesionalitātes un objektivitātes etalons. Ierosinu, ka citām reizēm, runājot par nozīmīgām un jūtīgām tēmām, kuras atspoguļojot, ir ļoti svarīgs teiktā precīzs atšifrējums, lūdzu atsūtiet projekta tekstu pirms publicēšanas. ar sveicieniem un lai veicas, Iveta Šulca, vēstniece

Tas, ko Jums teicu atbildot uz jautājumu bija (citēju no diktafonā ierakstītā):

Vērtējot notikušo iesaku uzmanīgi izmantot vārdu apvērsums. No vienas puses ,veids, kā tika pārņemta vara(atstādināts prezidents) ir vērtējams kā apvērsums, no otras puses aizsardzības ministra un armijas virspavēlnieka ģenerāļa [Abdelfatahs as Sisi] politisko plānu atbalstīja gan demokrātiskā opozīcija, gan arī lielākās opozīcijas jauniešu grupas, piemēram, Sestā Aprīļa kustība, kas savulaik aizsāka 2011. gada revolūciju. Tā ir tā demokrātiskās opozīcijas daļa, kura savāca 22 miljonus ēģiptiešu parakstu par Mursi atstādināšanu, vakar uzgavilēja. Klasiska apvērsuma pazīme ir varas saglabāsana pēc varas pārņemšanas. Armija nav paturējusi politisko varu savās rokās, bet gan nekavēvojoši to nodevusi Augstākās konstitucionālās tiesas priekšsēdim līdz jauna prezidenta ievēlēšanai. Arī lielāko konfesiju reliģiskie līderi -koptu (līdz 14 miljoni ēģiptiešu) un islama ,pauduši atbalstu vakar prezentētajam politiskajam plānam

Tikai pateicoties faktam, ka armija norobežojusi naidīgās protestantu puses, izdevies izvairīties no asiņainām konfrontācijām. Diemžēl bojā gājuši 14 cilvēki, tomēr sekas varēja būt daudz dramatiskākas.

Papildus Jums teiktajam šodien, vēl varu piebilst, ka metode kā vara tika pārņemta,lai arī to atbalstīja demokrātiskā opozīcija,vērtējama kā iejaukšanās demokrātiskā sistēmā un atklāts paliek jautājums, cik demokrātiska tā(vara) būs nākotnē. Tieši tādēļ šodienas Ārlietu ministrijas paziņojums par situāciju Ēģiptē ir sekojošs: Ārlietu ministrija pauž bažas par pēdējo dienu notikumu attīstību Ēģiptē un aicina visas iesaistītās puses atgriezties pie Ēģiptes demokrātiskā attīstības ceļa, kas tika uzsākts 2011. gada pavasarī. Vienlaikus ir nepieciešams apzināties, ka demokratizācija nav ātrs process, tādēļ civilai pārvaldei būtu jāturpina iesāktais darbs. Latvija līdz šim un arī turpmāk ir gatava atbalstīt Ēģiptes demokratizācijas gaitu, kā arī tiesiskuma nostiprināšanos valstī. Ceram, ka Ēģiptes politiskie spēki darīs visu nepieciešamo, lai nepieļautu tādas darbības, kas varētu radīt tālāku asinsizliešanu.

+2
-1
Atbildēt

1

    Kristīne > R?ta Zukure 05.07.2013. 09.15

    ” vēstniece to par tādu neuzskata”
    ===
    Vēstniece korekti pārmet IR, jo spriežot pēc teksta vēstniece izvairās no tiešas atbildes. Pēc būtības Ēģiptē ir militārs apvērsums, kas atgādina kādreizējos apvērsumus Turcijā, kad armija (armijas vadība) iejaucās gadījumos, kad kāds pārlieku novirzījās no rietumnieciskošanas politikas…, un tam tomēr ir maz sakara ar demokrātiju, bet daudz vairāk ar prieku par “savējiem”, turklāt, šādas (visumā tomēr netaisnas, kaut, iespējams, pamatotas) darbības veicina atstumto (piekrāptā vairākuma) radikalizēšanos. Lielisks piemērs ir Kastro, kurš tomēr cīņu par varu sāka pavisam demokrātiski.

    Cerams, ka šis nav īsti tas gadījums un Morsi/Mursi ir piegriezies gandrīz visiem…

    0
    0
    Atbildēt

    0

reksa 05.07.2013. 09.07

Hmm…

Ja tauta gāž autoritāru režīmu, viss ir skaidrs un viss ir atbalstāms.

Bet ja gāztā autoritārā režīma armija arestē prezidentu, kas likumīgi ievēlēts tikai pirms gada…

Vēstniece raksta: “No vienas puses, [..] ir vērtējams kā apvērsums, no otras puses [..]”

Kaut kā tas atgādina dažus Ulmaņa 1934.gada apvērsuma vērtējumus: no vienas puses – apvērsums, no otras puses … neuzdota lietvedība.

Man nav nekādu iebildumu pret islāmistu gāšanu.
Tomēr lietas būtu jāsauc īstajos vārdos.
Citādi sanāk, ka: ir meli, ir lieli meli, un ir … skats no otras puses.

+1
0
Atbildēt

4

    Kristīne > reksa 05.07.2013. 09.17

    Pilsētas pret laukiem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    reksa > reksa 05.07.2013. 11.03

    :)))

    Vēl viena vēstnieces “pērle”: “[..] ģenerāļa [..] polītisko plānu atbalstīja [..] dēmokratiskā opozicija [..]”

    (1) Pirmkārt, apvērsums ir guvis jaunu nosaukumu. Nu tas jau ir … plāns :)

    (2) Vēl interesantāks apzīmējums ir “dēmokratiskā opozicija”.
    Jādomā, ka ar “dēmokratisku opoziciju” autore ir domājusi tādu opoziciju, kas atbalsta dēmokratiju un dēmokratisku rīcību.

    Bet tad ir jautājums, kā opoziciju, kas atbalsta valsts apvērsumu un dēmokratiski ievēlētā prezidenta apcietināšanu, var nosaukt par … “dēmokratisku”? :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > reksa 05.07.2013. 14.56

    Mursi pārkāpa visu, ko solīja, sāka mainīt kostitūciju, sāka ierobežot tiesu varu, utt., un tautai ir tiesības sei aizstāvēt jebkādiem līdzekļiem, kaut kas tāds pat ASV konstitūcijā ierakstīts.
    Dabiski, tas, principā, ir militārs apvērsums, bet – tautas atbalstīts, un pamatots.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    reksa > reksa 06.07.2013. 23.43

    Iespējams.

    Pieņemsim, ka “Mursi pārkāpa visu [..] un tautai ir tiesības sevi aizstāvēt jebkādiem līdzekļiem”

    Tātad, mums ir:
    (1) Prezidents kaut ko pārkāpis (pieņēmums)
    (2) Tautai ir tiesības sevi aizstāvēt (droši vien)
    (3) iepriekšējā autoritārā režīma armija ir veikusi valsts apvērsumu (fakts)

    :)

    Nav iebildumu pret notikumiem. Vajag tikai saukt visu savos vārdos :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 04.07.2013. 16.09

beidzot aptureja tos lupatgalvas islamistus..

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu