Par spīti protestiem Mursi neatkāpsies no Ēģiptes prezidenta amata • IR.lv

Par spīti protestiem Mursi neatkāpsies no Ēģiptes prezidenta amata

29
Ēģiptietis rokās tur prezidenta Mursi attēlu, lai protestētu pret Musulmaņu brālības valdību. Foto: AFP/LETA

Uzbrukumā Mursi atbalstītāju mītiņam Kairā nogalināti 16 cilvēki

Ēģiptes prezidents Muhameds Mursi otrdien paziņoja, ka ticis ievēlēts brīvās vēlēšanās, un solīja, ka par spīti plašajiem protestiem, kuru laikā tiek pieprasīta prezidenta demisija, viņš turpinās pildīt savus pienākumus, vēsta LETA/AFP.

“Tauta mani izvēlējās brīvās un godīgās vēlēšanās,” televīzijā pārraidītajā uzrunā sacīja Mursi, solot “turpināt pildīt savus pienākumus”.

Pēc Mursi teiktā, konstitucionālās kārtības ievērošana ir “vienīgā garantija pret turpmāku asins izliešanu”.

Prezidents arī atzina, ka ir gatavs “atdot savu dzīvību”, lai aizsargātu konstitucionālo likumību. Šāds paziņojums atspoguļo Mursi pārstāvētās Musulmaņu brālības atbalstītājiem pausto aicinājumu būt gataviem ziedot savu dzīvību valsts apvērsuma novēršanai.

Savā uzrunā prezidents no jauna aicināja opozīciju iesaistīties dialogā, kā arī apsūdzēja gāztā prezidenta Hosni Mubarka režīma atbalstītājus centienos vairot haosu un izraisīt vardarbību. Gāztā režīma paliekas “vēlas haosu (..), viņi nevēlas demokrātiju,” norādīja Mursi. “Vardarbība un asinsizliešana ir slazds. Ja mēs tajā iekritīsim, tas nebeigsies.” Pēc Mursi teiktā, likumība ir vienīgā garantija pret asins izliešanu.

Tikmēr nezināmi uzbrucēji atklājuši uguni uz Mursi atbalstītāju mītiņu Kairā, nogalinot 16 cilvēkus un vēl 200 ievainojot, trešdien paziņoja Veselības ministrijas amatpersonas. “Uzbrukumā demonstrācijai prezidenta Mursi atbalstam pie Kairas universitātes nogalināti 16 cilvēki un vēl 200 ievainoti,” vēsta valsts televīzija.

Citviet galvaspilsētas dienvidu rajonā otrdien sadursmēs Mursi atbalstītāju un oponentu starpā nogalināti septiņi cilvēki.

Jau ziņots, ka Ēģiptē radusies politiskā krīze, sabiedrībā aizvien pieaugot neapmierinātībai ar prezidenta Mursi darbu un demonstrantiem pieprasot prezidenta demisiju.

Armija pirmdien brīdināja, ka tā iejauksies, ja Mursi, kas pārstāv islāmistu kustību Musulmaņu brālība, un prezidenta oponenti 48 stundu laikā neizpildīs “tautas gribu”.

Turpretī pats Mursi ir noraidījis armijas izteikto ultimātu un paziņojis, ka turpinās īstenot pats savu nacionālā izlīguma plānu.

Svētdien, kad apritēja gads kopš Mursi stāšanās amatā, visā valstī ielās izgāja miljoniem cilvēku, pieprasot prezidenta atkāpšanos.

 

Komentāri (29)

janazakovica 03.07.2013. 11.14

arabi vairs negrib but viltus praviesa muhameda asinaina zobena apvienotas arabu ciltis..

0
0
Atbildēt

0

ligakalnina 03.07.2013. 09.17

Mursi ir Musulmaņu brālības bandinieks, M.B. nevēlas Mursi atkāpšanos, jo baidās tad vispār pazaudēt ietekmi, ko tai nodrošināja Mursi, kurš, pakāpensiki un klusi, visos stratēģiskos amatos saliek šīs organizācijas cilvēkus.
Kaut, šie cilvēki, (jāatzīst, atšķirībā no Erdagana), pierāda, ka nespēj ne uzlabot valsts ekonomisko situāciju, ne ierindas ēģiptieša dzīvi.
Par Mursi nobalsoja neliels vairākums, kas ir tradicionāli orientēts un dzīvo, faktiski, viduslaikos, saprotams, it kā jau viņš ir leģitīms.
Un te mēs nonākam pie tā, kas ir demokrātija, vai par demokrātiju var saukt arī ohlokrātiju, vai demokrātija nozīmē vienīgi vairākuma gribu, utt.
Un vai Mursi un M.B rīkojas atbildīgi, nostādot Ēģipti uz pilsoņu kara robežas.
Vienīgā cerība, ka armija pārņems situāciju savā kontrolē, jebkura diktatūra labāka par pilsoņu karu un totālo bardaku.

0
0
Atbildēt

2

    inta_s > ligakalnina 03.07.2013. 09.29

    Tur jau tā lieta ka nevis pakāpeniski bet pārāk strauji vēlējās sagrābt varu.
    Pārsteidzās.

    Rekomendēju šo apskatu par musulmaņu brālības saknēm:
    http://youtu.be/0-94R2Ufj2w

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janazakovica > ligakalnina 03.07.2013. 11.16

    seit redzams sis viltus religijas totalais launums..

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu