Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā tekstilmākslinieces Ainas Muzes izstāde • IR.lv

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā tekstilmākslinieces Ainas Muzes izstāde

30
Ainas Muzes darbs "Bolero". Foto no LNMM

Aina Muze līdzās Edītei Pauls-Vīgnerei un Aijai Baumanei ir viena no pazīstamākajām latviešu tekstilmākslas skolas vecākās paaudzes pārstāvēm

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā līdz 7.jūlijam būs apskatāma tekstilmākslinieces Ainas Muzes personālizstāde “Raksti un pieraksti”, raksta aģentūra LETA . Atzīmējot savas dzīves jubileju, Muze personālizstādei apkopojusi darbus, kas radīti laika posmā no 1990.gada līdz 2013.gadam, kad viņas jaunradē vērojamas būtiskas pārmaiņas – joprojām paliekot uzticīga gobelēna tehnikai, māksliniece lielu radošās enerģijas daļu velta citam izpausmes veidam – tekstilmozaīkai. 

Plašajai ekspozīcijai Muze izvēlējusies nosaukumu “Raksti un pieraksti”.  Autore izstādes vadmotīvu tulko kā redzētā atspoguļojumu savos darbos, kad objektīvā realitāte un gūtie iespaidi intensīva radoša darba procesā tiek pakļauti striktiem tekstilmateriāla diktētiem nosacījumiem un gala rezultātā pārtop oriģinālā mākslas priekšmetā. 

Izstādē būs apskatāmas vairākas gobelēna tehnikā austas garīga satura caurstrāvotas tekstilijas. Vairāk nekā desmit gadus paralēli gobelēniem meistare darina tekstilmozaīkas. Šī tautas mākslā tradicionālā tehnika Muzes daiļradē atdzimusi jaunā veidā un kvalitātē. Domas spilgtākai izteiksmei vienā kompozīcijā nereti tiek lietota ne tikai tekstilmozaīka, bet arī tai radnieciskā kolāža un izšuvums. Autore labprāt improvizē ar materiāla struktūru, gaišo un tumšo krāsu kontrastiem, dažreiz liekot iemirdzēties spožiem akcentiem. Muzi interesē arī moderno tehnoloģiju sniegtās iespējas un to apvienojums ar klasiskajām tekstilmozaīkas tehnikām. 

Mākslinieces tekstilijas eksponētas daudzās izstādēs Latvijā un grupu izstādēs  ārzemēs. Muzes darbi reprezentē Latvijas tekstilmākslu Latvijas pārstāvniecībā Strasbūrā, kā arī vēstniecībās Kanādā, Čehijā un Turcijā. Autores tekstilijas atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Rundāles pils muzeja krājumā, Krievijas Mākslinieku savienības un Mākslas fonda kolekcijās Maskavā, kā arī privātās kolekcijās ASV, Austrālijā, Zviedrijā, Dānijā, Somijā, Vācijā, Anglijā un Latvijā. 

Muze dzimusi 1943.gada 16.jūlijā Liepājā. Tekstilmākslā viņa ienāca 20.gadsimta 60.gados, kad sāka piedalīties izstādēs ar gobelēna tehnikā darinātiem darbiem. Muze līdzās Edītei Pauls-Vīgnerei un Aijai Baumanei ir viena no pazīstamākajām latviešu tekstilmākslas skolas vecākās paaudzes pārstāvēm. Viņa mācījusies pie izcilā tekstilmākslas meistara, Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļas dibinātāja profesora Rūdolfa Heimrāta (1926-1992). Arī pati Muze no 1995.gada līdz 2010.gadam strādājusi Latvijas Mākslas akadēmijā par pasniedzēju, nododot uzkrāto pieredzi un zināšanas jaunajiem autoriem.

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu