Kreditori vēlas nopirkt "Liepājas metalurgu" par trīs latiem • IR.lv

Kreditori vēlas nopirkt “Liepājas metalurgu” par trīs latiem

36
Foto: Armands Bubļikovs, F64

Lipmans iebilst un brīdina par uzņēmuma galu

A/s “Liepājas metalurgs” kreditori piedāvā uzņēmuma lielākajiem akcionāriem – Sergejam Zaharjinam, Iļjam Segalam un Kirovam Lipmanam – pārdot sev piederošās kopā 93% “Liepājas metalurga” akcijas uzņēmuma lielākajiem kreditoriem vai to norādītajām personām par vienu latu katram no pārdevējiem, teikts “Liepājas metalurga” kreditoru kluba pieaicinātā finanšu konsultanta “Prudentia” vēstulē akcionāriem.

“Prudentia” vēstulē norādīts, ka akcionāriem rakstiska oficiāla atbilde uz vēstulē izvirzītajiem nosacījumiem jāsniedz līdz otrdienas, 7.maija, plkst.12, atbildi nogādājot “Prudentia” Rīgas birojā, ziņo “Nozare.lv”.

Vēstulē norādīts, ka attiecībā uz akcijām, par kurām pastāv tiesvedība starp Zaharjinu un Lipmanu, starp strīdniekiem jānoslēdz izlīgums un tās pēc iespējas ātrāk jānodod kreditoriem. Zaharjins, Segals un Lipmans savā īpašumā varētu paturēt pa vienai akcijai, kas nodrošinātu to tiesības piedalīties turpmākā “Liepājas metalurga” pamatkapitāla palielināšanā. Izpildot akciju pirkuma līgumu, Zaharjinam un Segalam būtu jānodrošina, ka “Liepājas metalurga” padome pārvēl uzņēmuma valdi uz kreditoru norādītām personām un atkāpjas.

Vēstulē norādīts, ka jebkādi “Liepājas metalurga” finansiālas glābšanas pasākumi no kreditoru puses ir iespējami tikai ar tādu nosacījumu, ka uzņēmuma vadība tiek nomainīta uz neatkarīgu, profesionālu un kreditoriem pieņemamu vadību. Šādas vadības nomainīšana ilgtspējīgā veidā ir iespējama tikai tad, ja kreditori iegūst kontroli pār padomes vairākuma iecelšanu akcionāru sapulces līmenī.

Pašreizējie akcionāri, kuri atbilstošā apmērā ar saviem līdzekļiem nepiedalās “Liepājas metalurga” finansiālās glābšanas pasākumos, nedrīkst gūt labumu no kreditoru īstenotiem pasākumiem, it īpaši ņemot vērā to, ka starp kreditoriem ir valsts un valstij 100% piederošā a/s “Latvenergo”, teikts vēstulē.

Izpildot vēstulē akcionāriem minētos nosacījumus, “Prudentia” pārstāvētie “Liepājas metalurga” lielākie kreditori apņemtos nodrošināt uzņēmuma darbības atsākšanu, kā arī, lai nodrošinātos pret maksātnespējas situācijas iestāšanos, ierosinātu uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesu. Tā ietvaros “Liepājas metalurga” kreditori plāno kredītu pamatsummu samaksas atlikšanu, parādu samazināšanu, paredzot dažāda apjoma samazināšanu līgumsodiem, procentiem, pamatsummām, kā arī dažādi samazinot nodrošināto un nenodrošināto kreditoru prasījumus, attiecīgi vienlaicīgi paredzot parādu kapitalizāciju pamatkapitāla palielināšanā.

Tāpat tiesiskās aizsardzības procesa ietvaros kreditori plāno pamatkapitāla palielināšanu, kurā kreditori kapitalizē savus prasījumus, bet Zaharjins, Segals un Lipmans var piedalīties pamatkapitāla palielināšanā ar jauniem naudas līdzekļiem. Ja Zaharjins, Segals un Lipmans patlaban redz iespēju piedalīties pamatkapitāla palielināšanā ar jauniem naudas līdzekļiem, kreditori lūdz norādīt potenciālo naudas līdzekļu apjomus.

Uzņēmuma lielākie kreditori ir a/s “Latvenergo”, a/s “Citadele banka”, a/s “SEB banka”, “Stemcor” un Valsts kase.

Viens no uzņēmuma akcionāriem Kirovs Lipmans uzskata, ka finanšu konsultantu “Prudentia” un a/s “Liepājas metalurgs” kreditoru iecerētais eksperiments ar uzņēmuma glābšanu var izraisīt metalurģijas uzņēmuma bojāeju un sociālu krīzi Liepājā, jo darbinieki zaudēs savas darba vietas.

Lipmans piektdien saņēmis “Prudentia Advisers” un “Liepājas metalurga” kreditoru vēstuli ar piedāvājumu pārdot viņam piederošās uzņēmuma akcijas par vienu latu, lai esošie uzņēmuma kreditori iesaistītos “Liepājas metalurga” glābšanā.

Ne kreditori, ne to konsultanti neesot iedziļinājušies reālajā situācijā un apstākļos, ar ko pašlaik saskaras “Liepājas metalurgs”, un nesaprot, cik graujošas sekas sagaida uzņēmumu, tā darbiniekus un Liepājas apkaimi pēc konsultantu piedāvātā plāna realizācijas, uzskata Lipmans.

“Vistrakākais šajā situācijā ir tas, ka vēl līdz šai dienai, lai gan esmu vairākkārtīgi izteicis piedāvājumu uzņēmumam piesaistīt stratēģisku investoru, kas palīdzētu glābt uzņēmumu, es neesmu saņēmis valdības un pārējo uzņēmuma akcionāru atbildi. Biznesa vidē, turklāt šādā situācijā, ir taču saprotami, ka potenciālais investors, lai iesaistītos uzņēmuma glābšanā, vēlas iepazīties ar auditoru atzinumu par “Liepājas metalurga” pašreizējo stāvokli, tomēr valdība neuzskata par svarīgu iepazīstināt ar to,” uzsvēra Lipmans.

Uzņēmējs norādīja, ka neredz iespēju, kā konsultants un kreditori, kuriem nav ne mazākās pieredzes metalurģijas un metālapstrādes nozarē, varētu glābt uzņēmumu, piebilzdams, ka pašlaik piedāvātais plāns izskatoties pēc mēģinājuma nogremdēt Latvijas lielāko metalurģijas uzņēmumu.

Jau ziņots, ka 26.aprīļa Kreditoru kluba sanāksmē bija paredzēts uzklausīt finanšu konsultanta “Prudentia” ziņojumu par tālākās rīcības scenārijiem, uzņēmuma plusiem un mīnusiem, iespējamā investora atrašanas iespējām.

Divi no lielākajiem uzņēmuma akcionāriem – Zaharjins un Segals – uz valdības un Kreditoru kluba izvirzītajām piecām prasībām, tai skaitā prasību uzņēmumā ieguldīt 25 miljonus latu personisko līdzekļu, patlaban ir snieguši izvairīgu atbildi, ka tiek meklēts investors, bet no atbildes noprotams, ka viņi savus līdzekļus nav gatavi ieguldīt. Trešais lielākais akcionārs Kirovs Lipmans pauda gatavību piesaistīt uzņēmumam stratēģisko investoru, kā arī ieguldīt tajā pats savus līdzekļus.

Valsts kopā ar Kreditoru klubu ir izvirzījusi piecas prasības, kas ir jāizpilda pašreizējiem “Liepājas metalurga” akcionāriem un uzņēmuma vadībai, lai valsts un Kreditoru klubs sniegtu atbalstu. Tās ir: akcionāriem jāiegulda papildu līdzekļi, uzņēmumam jāpārvēl jauna valde, kuru atbalsta visi akcionāri, uzņēmumam jāiepērk metāllūžņi tepat Baltijas tirgū par cenu, kas atbilst šim tirgum, nevis dārgāk, uzņēmumam jāsamaksā kredīta procentu maksājums Itālijas bankai “UniCredit S.p.A”, kā arī uzņēmuma vadībai dažu nedēļu laikā jāizstrādā skaidrs uzņēmuma naudas plūsmas restrukturizācijas plāns.

Tikai pēc šo prasību izpildes un darbības stratēģijas plāna iesniegšanas Kreditoru klubam tiks lemts par turpmāk veicamajām darbībām, Kreditoru klubam paturot tiesības izvirzīt jaunus nosacījumus atbalsta sniegšanai.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts sacījis, ka uzņēmums patlaban nestrādā tāpēc, ka tajā vairs nav palikuši apgrozāmie līdzekļi, nevis tāpēc, ka Eiropā metalurģijas nozarē ir nelabvēlīga situācija. “Tagad galvenās sarunas notiek starp kreditoriem un uzņēmumu, jo sākotnējās sarunas ar Eiropas Komisiju liecina, ka vēlreiz ar Eiropas Komisiju saskaņot kādu atbalstu no valsts puses, visticamāk, būtu neiespējami. Tomēr cerības veidot sadarbību ar akcionāriem patlaban mazinās,” sacīja Pavļuts.

 

Komentāri (36)

oskaar 04.05.2013. 00.42

Man vispār šķiet savādi, ka kaut kādu savulaik Liepājas Metalurgu nopirkušu ļaužu problēmas būtu jārisina uz nodokļu maksātāju rēķina.
Paņemt no viņiem visu, kas ir paņemams- un Metalurgu vai nu pārņemt valsts īpašumā, vai pārdot kādam citam, kurš ar to rīkosies saprātīgāk :)
Protams- viegli to pateikt, bet grūti izdarīt. Bet tā taču vajadzētu, vai ne?

+9
-2
Atbildēt

4

    efeja60 > oskaar 04.05.2013. 10.40

    21 Un no turienes Jēzus aizgāja un atkāpās Tiras un Sidonas robežās.
    22 Un redzi, viena kānaāniešu sieva, kas nāca no tām pašām robežām, brēca un sacīja: “Ak, Kungs, Tu Dāvida dēls, apžēlojies par mani! Manu meitu ļauns gars nežēlīgi moka.”
    23 Bet Viņš tai neatbildēja neviena vārda. Tad Viņa mācekļi pienāca, lūdza Viņu un sacīja: “Atlaid to, jo tā brēc mums pakaļ.”
    24 Bet Viņš atbildēja un sacīja: “Es esmu sūtīts vienīgi pie Israēla cilts pazudušajām avīm.”
    25 Bet tā nāca, metās Viņa priekšā zemē un sacīja: “Kungs, palīdzi man!”
    26 Bet Viņš atbildēja un sacīja: “Neklājas bērniem maizi atņemt un to nomest suņiem priekšā.”
    27 Bet viņa sacīja: “Tā gan, Kungs! Bet tomēr sunīši ēd no druskām, kas nokrīt no viņu kungu galda.”
    28 Tad Jēzus atbildēja un tai sacīja: “Ak, sieva, tava ticība ir liela, lai tev notiek, kā tu gribi.” Un viņas meita kļuva vesela tai pašā stundā.
    ====================
    MATEJA EVAŅĢĒLIJS

    15. nodaļa

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > oskaar 04.05.2013. 10.02

    Normunds
    Kāpēc nacionalizēt, vienkārši visu konfiscēt, kam ir tiesisks pamats. Tie mērgļi ir sastrādājuši tik daudz, ka ar vieglu roku viņus pašus un ģimenes varētu sašķeldot un pārstrādāt biogāzē.
    Jautājums, kāda atbildība Dombrovskim un valdībai par to, ka atļāva kaut sekundi tiem mūdžiem rīkoties ar uzņēmuma līdzekļiem pēc raidījuma TV3, kas atklāja bezprecedenta krāpšanos ar nodokļiem. Vai Vovka Dombrovskis ir mazāk vainīgs kā Vovka Zatļers, kurš publiski izrādīja savu atbalstu noziedzniekiem, rijot saslaukas no krievu mēsla un banģjugana galda.

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    efeja60 > oskaar 04.05.2013. 01.06

    metalurgu nacionalizēt, akcionāru īpašumus konfiscēt! Kurš pret?

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    dzintarz > oskaar 04.05.2013. 10.51

    andrejsg .. visu, kas ir paņemams- un Metalurgu vai nu pārņemt valsts īpašumā, vai pārdot kādam citam, kurš ar to rīkosies saprātīgāk :)
    Protams- viegli to pateikt, bet grūti izdarīt…
    ==============
    Airopā grūti, aizko visnotaļ draudzīgajā kaimiņvalstī – bezgala vienkārši – tāpēc visi kā viens balsosim par draudzīgās kaimiņvalsts sponsorētajām partijām!

    Mīkla: Apkārt sarkans vidū balts.. Kas tas ir?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

andris902 04.05.2013. 00.04

…varbūt pirmajā mirklī piedāvājums izskatās savāds…taču….valsts jau ir izteikusi uzņēmuma akcionāriem piedāvājumu – ieguldīt akcionāru personiskos līdzekļus….diemžēl, attiecīga reakcija nav sekojusi, bet neskaidrība un vilcināšanās rada zaudējumus ar katru nākošo dienu….cilvēciski saprotama Lipmana reakcija, bet nevar vienam akcionāram valsts radīt izņēmuma statusu uz solījumu pamata….pārmetumi, ka valsts nav sniegusi Lipmanam auditora vērtējumu, nebūs īsti korekti – auditoru ziņojums nosūtīts LM akcionāriem, ja Lipmans nespēj kontaktēties ar pārējiem, vai valsts pie tā būtu vainīga?….ja Lipmans prasītu LM valdei izsniegt viņam auditoru ziņojumu, bet tā atteiktos to darīt, tad pārmetumi būtu izsakāmi LM valdei un akcionāriem, nevis valstij…..

…jā, “Prudentia” piedāvājums ir radikāls, bet tas beidzot var likt akcionāriem rīkoties – uzsākt savstarpējas sarunas un vienoties, ja viņi patiesi ieinteresēti savu uzņēmumu glābt….citādi, tagad tas izskatās pēc iespītējušos puišeļu spēlītēm, kuri noskatīsies, kā valsts atrisina problēmas viņu vietā….

+9
-6
Atbildēt

2

    efeja60 > andris902 04.05.2013. 01.04

    Skaidris, jenotu maksātnespējas administratori ir uzlikuši aci uz LM! Lūsis stāv pie ratiem.

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > andris902 05.05.2013. 12.11

    Maksātnespējas bizness ir NA, nevis “jenotu” lauciņš.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

rozaa11 04.05.2013. 02.30

Un Lipmans būtu tas eksperts ar savu varzu, un tie lielie speciālisti ka var atļauties kautko murgot par kreditoru prasībām.
Baigais jau nu modernākais uzņēmums eiropā, modernā eiropas uzņēmumā lielākā daļa strādnieku nestrādā par minimālo algu un augšējā varza nesaņem lielas algas tad ja uzņēmums strādā ar zaudējumiem.

+7
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu