Igaunijas deputāte ierosina Magņitska sarakstu iedarbināt arī Eiropā • IR.lv

Igaunijas deputāte ierosina Magņitska sarakstu iedarbināt arī Eiropā

102
Sergejs Magņitskis. Foto: AFP/LETA

ASV nosaka sankcijas 18 Magņitska sarakstā iekļautām personām

Igaunijas Eiroparlamenta deputāte Kristīna Ojulande uzskata, ka aizliegumi, kas attiecas uz ASV publiskotā „Magņitska sarakstā” iekļautajām Krievijas amatpersonām, būtu jāiedarbina arī Eiropas Savienībā, vēsta portāls „Newsru.com”.

“Es bez šaubīšanās esmu par to. Pērnā gada oktobrī Eiropas Parlaments pieņēma lēmumu ar ierosinājumu ES valstu valdībām pieņemt analoģiskas sankcijas. Es pati biju šā projekta autore,” sestdien teica Ojulande. 

Igaunijas deputāte uzskata par loģisku tādu soli, ka uz tiem cilvēkiem, kuri iekļauti ASV sastādītajā sarakstā, automātiski attiektos liegums iebraukt arī ES. „Tas ir neiespējami, ka viņiem būtu liegts iebraukt ASV, bet šie cilvēki varētu braukāt pa Eiropu. Te būtu jāizpaužas transatlantiskajai sadarbībai,” saka Olujande.

Tikmēr Krievija noteikusi aizliegumu tās teritorijā iebraukt 18 ASV pilsoņiem, šādi reaģējot uz ASV piektdien noteiktajām sankcijām 18 cilvēkiem, kas iekļauti tā dēvētajā “Magņitska sarakstā” par cilvēktiesību pārkāpumiem, ziņo LETA.

Kā norādīts Krievijas Ārlietu ministrijas mājaslapā, sarakstā ir ASV pilsoņi, kas saistīti ar cilvēku spīdzināšanu Gvantanamo cietumā, kā arī personas, kas saistītas ar Krievijas pilsoņu cilvēktiesību un brīvību ierobežošanu ārvalstīs.

Jau rakstīts, ka ASV piektdien noteikusi sankcijas 18 cilvēkiem, kas iekļauti tā dēvētajā “Magņitska sarakstā” par cilvēktiesību pārkāpumiem.

Starp sarakstā iekļautajiem cilvēkiem nav augstu amatpersonu, 16 iekļautās personas ir tieši saistītas ar korupcijas apkarotāja Sergeja Magņitska lietu. To vidū ir izmeklētāji, dažādas varasiestāžu amatpersonas.

Sarakstā iekļauts, piemēram, bijušais izmeklētājs Pāvels Karpovs, vecākais tieslietu padomnieks Oļegs Logunovs, bijušais Butirku cietuma priekšnieks Dmitrijs Komnovs, kā arī Maskavas Tveras tiesas tiesneši Aleksejs Krivoručko, Jeļena Stašina un Sergejs Podoprigorovs, tāpat arī Maskavas nodokļu inspekcijas vadītāji Olga Stepanova un Jeļena Himina.

Tiesa, Magņitska sarakstam esot arī slēgtā daļa, kurā esot iekļauts Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs, ziņo ASV mediji.

Sarakstā iekļautās personas nedrīkstēs iebraukt ASV, turklāt arī tiks iesaldēti viņu Savienoto Valstu aktīvi. ASV Finanšu ministrijas noteiktās sankcijas arī aizliedz amerikāņu uzņēmējiem sadarboties ar sarakstā iekļautajām personām.

Sankcijas noteiktas cilvēkiem no Krievijas, Ukrainas, Azerbaidžānas un Uzbekistānas.

“Krievijas jurista Sergeja Magņitska nāve pirmstiesas apcietinājumā Maskavā bija traģēdija, un izmeklēšana par viņa nāvi nav devusi redzamu rezultātu,” pavēstīja augsta ranga ASV amatpersona. “Joprojām ir nesodītas Krievijas amatpersonas, kas tieši iesaistītas Magņitska ieslodzīšanā, un cietuma amatpersonas, kuras iesaistītas vairumā lēmumu, kas noveda pie viņa nāves.”

Jau vēstīts, ka ASV Kongresa pieņemto “Magņitska saraksta” likumu prezidents Baraks Obama parakstīja 14.decembrī.

Magņitskis mira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas centrā pavadītām dienām. Viņu arestēja pēc tam, kad viņš bija apvainojis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta apzagšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš mira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka no valsts budžeta 5,4 miljardus rubļu (93 miljonus latu) izzaguši tiesībsargājošo iestāžu līdzstrādnieki, kas atriebjoties organizēja jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

Aktīvisti šo gadījumu nodēvējuši par vienu no kliedzošākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā pēdējo gadu laikā, apgalvojot, ka Magņitski pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājies atmaskot.

(papildināta ar Igaunijas deputātes ierosinājumu un Krievijas reakciju)

Komentāri (102)

Aivars Krauklis 13.04.2013. 12.28

Amerikā izmisums – Krievija publicējusi atbildes sarakstu, kuriem amerikāņiem nedos vīzas un pat neļaus turēt rēķinus krievu bankās.

+18
-3
Atbildēt

7

    ligakalnina > Aivars Krauklis 13.04.2013. 20.34

    Tās vērtības mums, acīmredzot, dažādas, NA tev ir vērtība, man viņi ir populisti un klauni.

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    neonbanquet > Aivars Krauklis 13.04.2013. 16.09

    aivarsk, Pats maz atceries, kurā tramvajā tu dzirdēji, kurš, kam, par ko maksā?

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Aivars Krauklis 13.04.2013. 15.38

    Kaut kā nešķiet, ka es atbalstu Krievijas politiku att. uz Latviju vai kaut vai SC, un kas ir tās ruporu komanda, man vispār nav skaidrs, acīmredzot, visi, kas nav sajūsmā par NA?
    Jau apnika par to runāt, bet, viss nav tik vienkārši, visi, kam nepatīk primitīvā NA nebūt nav SC atbalstītāji, bet, laikam jau, nav nozīmes to simto reizi atkārtot.

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

    janis17 > Aivars Krauklis 13.04.2013. 21.07

    Dzeri, Izlikšanās par muļķi ir bīstama – vari vairs neiziet no lomas :)

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    janis17 > Aivars Krauklis 13.04.2013. 15.16

    Dzeri, tev neliekās dīvaini, ka krievijas ārpolitiku pret ASV tu nosodi, bet pret Latviju atbalsti ar visu viņu apmaksāto partiju, un tās ruporu komandu visos latviešu medijos?

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

    janis17 > Aivars Krauklis 13.04.2013. 18.54

    Dzeri, man nevajag, lai tu atbalstītu tieši NA!!!
    Man vajag, lai politiskais spēks, kuru tu atbalsti, neatbalsta kremļa dzeguzes olu Latvijā! Vari to saprast? Runa ir par vērtībām, ne partiju nosaukumiem.

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Aivars Krauklis 13.04.2013. 14.52

    Ja Kremlis gribētu ieriebt amerikāņiem pa īstam, tas slēgtu ASV bāzi Uljanovskā, nevis cīnītos ar saviem bērniem – invalīdiem vai stādītu sarakstus, kuri nevienam neintersē, tas baiļu un agresijas kokteilis jau tas pretīgākais un smieklīgākais.

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

janazakovica 14.04.2013. 01.42

nu kurs musu politikis spej izspiest ko lidzigu ka igaunijas euro parlamenta deputate…saubos

+6
0
Atbildēt

0

gundega_heiberga 13.04.2013. 22.46

Pret krievijas bēgļu straumēm, kuras sāksies vasaras otrajā pusē, kad Puķins būs beidzis MOČĪT visu ko var IEMOČĪT, Magņitska saraksts liksies kā 1. aprīļa joks.

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu