"Deputātu agresijas dēļ" Truksnis izsludina pārtraukumu uz divām nedēļām • IR.lv

“Deputātu agresijas dēļ” Truksnis izsludina pārtraukumu uz divām nedēļām

41
Gatis Truksnis. Foto: Ieva Čīka, LETA

Jūrmalas mērs: prasība pēc atkāpšanās ir politiskā greizsirdība

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) ceturtdien domes sēdē izsludinājis divu nedēļu pārtraukumu “kolēģu agresijas dēļ”, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Astoņi no 15 Jūrmalas pilsētas domes deputātiem trešdien bija parakstījuši un pašvaldībā iesnieguši iesniegumu, kurā izteica Truksnim neuzticību un pieprasīja viņa atkāpšanos. Šo jautājumu deputāti sāka cilāt jau šodien, bet Truksnim vismaz uz laiku izdevies atlikt lēmuma pieņemšanu.

Sākoties domes kārtējai sēdei, deputātu vidū notikušas asas diskusijas par to, vai jautājums par mēra atlaišanu automātiski iekļaujams domes sēdes darba kārtībā, vai par šī jautājuma iekļaušanu darba kārtībā nepieciešams balsot. Truksnis skaidroja, ka jautājums iekļaujams darba kārtībā tikai tad, ja par to nobalso kvalitatīvais vairākums jeb 10 no 15 deputātiem.

Diskusijas par procedūru ātri vien kļuvušas nekontrolējamas – deputāti agresīvi klaigājuši no vietas un apmainījušies savstarpējiem apvainojumiem, tāpēc Truksnis pieņēmis lēmumu izsludināt sēdes pārtraukumu līdz 3.aprīļa plkst.13, “kamēr visi nomierinās”.

3.aprīlī plkst.13.45 noslēgsies divu nedēļu termiņš, kurā domes priekšsēdētājam jāizsludina ārkārtas sēde, līdz ar to, ja arī pēc divām nedēļām Jūrmalas pilsētas domes deputātiem neizdosies vienoties par to, vai un kādā veidā jautājums iekļaujams domes sēdes darba kārtībā, Truksnis par to sasauks ārkārtas sēdi. Viņš gan piebilda, ka pastāv iespēja, ka ārkārtas sēdi varētu sasaukt arī ātrāk.

“Tā ir destrukcija, kas te notiek. Deputāti nav iesnieguši priekšlikumus par jauna domes priekšsēdētāja vēlēšanām, tikai par esošā noņemšanu,” sacīja Truksnis. Viņš arī piebilda, ka pilsētas politiķiem šo soli var nākties vēlāk rūgti nožēlot. “Es domāju, ka tā ir ļoti liela kļūda. Vasarā, kad man būs jādomā, ar ko kopā strādāt domē turpmāk, viņi to nožēlos,” sacīja mērs.

Jau ziņots, ka astoņu Jūrmalas pilsētas domes deputātu vēlme panākt domes priekšsēdētāja Gata Trukšņa (ZZS) atkāpšanos no amata pašu mēru neizbrīna – viņš to saista gan ar konkurentu greizsirdību, gan ar to, ka viņš ir pret pašvaldības uzņēmuma “Jūrmalas siltums” privatizēšanu. “Mani šāda rīcība neizbrīna, bet skumdina,” aģentūrai LETA teica Truksnis.

Prasība par atkāpšanos, pēc Trukšņa domām, saistīta ar viņa kategorisko nostāju jautājumā par “Jūrmalas siltuma” privatizēšanu. Jūrmalas mērs pirms pāris nedēļām uzsvēra, ka uzņēmums netiks atsavināts un pārdots, lai aizsargātu sabiedrības intereses, taču tādējādi viņš, visticamāk, esot aizskāris ļoti lielas intereses – neapmierināts esot gan deputāts Juris Visockis (Vienotība), gan Zigurds Starks, kurš tagad ir saistīts ar uzņēmēja, futbola kluba “Jūrmala” prezidenta Aleksandra Bašarina septembrī dibināto partiju “Uz priekšu, Latvija!”.

Arī jūrmalniekiem piešķirtās nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaides līdz pat 70% esot likušas šķēršļus atsevišķu “investoru” interesēm “pa lēto” izpirkt nodokļu sloga nomocīto jūrmalnieku īpašumus un tos “attīstīt”, sacīja Truksnis.

Pēc Trukšņa domām, oponentus vadījusi arī greizsirdība. “Kā dadzis acī opozīcijai ir fakts, ka no 10 partijām ievēlēto, sadrumstaloto domi man ir izdevies vadīt divarpus gadus un izdarīt daudz labu darbu,” sacīja Truksnis un piebilda, ka pa šo laiku izdevies ne tikai ieviest NĪN atlaides, bet arī ieviest bezmaksas sabiedrisko transportu, nodrošināt brīvpusdienas skolēniem līdz 6.klasei, piešķirt lielākus pabalstus jaundzimušajiem un politiski represētajiem, kā arī paveikt citus labus darbus.

Deputātu aktivitātes Truksnis nosauca par “priekšvēlēšanu atraugām”, lai tie, “kam nekas pa šiem četriem gadiem nav izdevies un neizdosies, varētu atgādināt par sevi un uzduļķot ūdeni, lai tajā nozvejotu kādu lētticīgu balsi”. “Gribas cerēt, ka pēc nākamajām vēlēšanām šī situācija mainīsies. Jāsāk brīnīties, kā divarpus gadu laikā šo baru varēju ievadīt uz jēdzīgu darbību,” piebilda Truksnis.

Astoņi Jūrmalas pilsētas domes deputāti trešdien parakstījuši un pašvaldībā iesnieguši iesniegumu, kurā izsaka neuzticību Truksnim un pieprasa mēra demisiju. Iesniegumu parakstījuši astoņi no 15 Jūrmalas domes deputātiem – Māris Dzenītis (Reģionu alianse), Aigars Tampe (VL-TB/LNNK), Ilmārs Ančāns (“Mūsu zeme”), Arnis Ābelīte (“Tev, Jūrmalai!”), Zigurds Starks, kā arī trīs partijas “Vienotība” deputāti – Juris Visockis, Dzintra Hirša un Iveta Blaua.

Likums paredz, ka pilsētas mēram pēc šādas iniciatīvas saņemšanas divu nedēļu laikā jāsasauc ārkārtas sēde, ja vien nav paredzēta kārtējā domes sēde. Truksnis gan norādīja, ka 21.martā plkst.10 ieplānotā kārtējā sēde izsludināta jau iepriekš un tās darba kārtība jau ir apstiprināta, tāpēc, iespējams, deputātiem būs jābalso par jautājuma iekļaušanu skatīšanai sēdē.

Deputātu neuzticības pamatā ir iebildumi par Trukšņa reklamēšanos par nodokļu maksātāju naudu. Truksnis, kurš pēdējos mēnešos vairākkārt saņēmis pārmetumus par iespējamu pašvaldības administratīvo resursu izmantošanu sevis reklamēšanai, Jūrmalas domē tika ievēlēts no nu jau likvidētās partijas LPP/LC saraksta.

Jūrmalas mērs pēdējā laikā izvērsis dažādas pašreklāmas aktivitātes, piemēram, šā gada nogalē bērniem dalījis bezmaksas cirka biļetes, savukārt pie pilsētas robežas novietots plakāts, kurā Truksnis sveic katru pilsētas iedzīvotāju un viesi.

Pērn jūnijā Jūrmalas mērs izpelnījās plašu kritiku par zelta amata ķēdes iegādi aptuveni 3000 latu vērtībā. Vēlāk gan viņš lūdzis šo summu pa daļām atvilkt no savas algas.

Šoruden Truksnis vēlējās iestāties partijā “Vienotība”, taču saņēma atteikumu. Šonedēļ Jūrmalas mērs paziņoja, ka iestāsies “Zaļajā partijā” un pašvaldību vēlēšanās startēs kā ZZS saraksta līderis.

(papildināta ar jaunāko informāciju no Jūrmalas domes)

 

Komentāri (41)

ligakalnina 21.03.2013. 09.49

Jūrmala vispār Latvijas lielāko “godavīru” rezervācija un saimniekošanas etalons.
Munkevics, Truksnis, utt., smaga izvēle starp “labu” un “ideālu”.

+9
0
Atbildēt

1

    austrisv > ligakalnina 21.03.2013. 09.55

    Džeri, man ir pārliecība, ka Munkevicu pateicīgie jūrmalnieki atkal ievēlēs Jūrmalas domē!
    viņam bija savas metodes, kā to panākt. Atceros, ka viņš tur kaut kādas lapeles lika iedzīvotāju pastkastēs ar kaut kādiem draudiem.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 21.03.2013. 08.54

Sasmējos par Trukšņa labo darbu sarakstu :D Uz Ušarika labo darbu fona diezgan blāvi. Zaļā partija viņam varētu būt atbilstoša kompānija. Pat V tādu pabiru negribēja ņemt, lai gan V personālpolitika ir uz diezgan slidena ceļa.

+7
-1
Atbildēt

0

oktaavs 21.03.2013. 09.35

Jūrmalā dzīvo ne tikai miljonāri, bet arī vietējie iedzīvotāji daudzās paaudzēs, savās nebūt ne lepnajās mājās. Iedomajies tikai – arī latviešiem vēl tādas ir. Un viņiem vienalga, kas notiek ar miljonāriem. Tā ir skauģu un pašas domes problēma. Galvenais, lai pašus pamatiedzīvotājus nenokāš līdz apakšbiksēm un nepiespiež pārdot savus īpašumus nu jau tiešām bandītiem un spekulantiem.
Kļaņčīt pēc subsīdījām ir pazemojoša un ne vienmēr rezultātu nesoša procedūra. Un ne vienmēr tāds latviešu pamatiedzīvotājs tiks pieskaitīts trūcīgajiem, jo dzīvo taču savā Jūrmalas senču majā – budzis tāds.

+1
-1
Atbildēt

4

    austrisv > oktaavs 21.03.2013. 09.53

    Man gan liekas, ka šo nodokli aprēķina un administrē turpat domēs sēdošie ierēdņi. Bez tam domē tagad var dot dažādas atlaides, gan zemju īpašniekiem, gan arī māju īpašniekiem. Tad jau varēja pēc īpašumu kadastrālās vērtība noteikt to nodokli.
    Bez tam kadastrālās vērtības esot uzpūstas dažādos Latvijas reģionos dažādas, kuras neatbilst ierakstiem par šo īpašumu vērtību zemesgrāmatās.
    Interesanti, kura iestāde par to ir atbildīga, jo man pašai jābrīnās par manas pilsētas kadastralajām vērtībām īpašumiem. Tāpat jau cilvēki un paziņas salīdzina cik kurš un par ko maksā. Pašvaldību kāre pēc ši nodokļa ir fantastiska un pieaug ar katru gadu. protams, ka vainīga ir valdība, jo pašvaldības nekad nav vainīgas, lai gan tieši tās šo nodokli gan aprēķina , gan iekasē it seviški jau sākot ar šogadu!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    oktaavs > oktaavs 21.03.2013. 13.58

    Bet
    Parīzē arī dārgi nekustāmie īpašumi un, ja nevari atļauties tur dzīvot- tev ir izvēle.
    ———————–
    Ja par Jūrmalu, tad tā ir ciniska bandītu – kampēju filosofija.
    Ja esi nabaga latvietis – aborigēns, tad tava vieta ir Kauguru hruščovkā, nevis pārējā Jūrmalā. Tur rezervētas vietas tikai čirkainajiem un krievu “biznesmeņiem” ?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > oktaavs 21.03.2013. 14.34

    Manuprāt pareizāk būtu uzlikt atsevišķu lielāku nodokli īpašumiem, kuru vērtība pāsniedz piem. Ls 500 000 00.
    Tādā gadījumā nav jāpazemo pārējie jurmalnieki ar pabalstu prasīšanu.

    Bagātie lai maksā vairāk, tikai nodokļa aplikšanu jāorganizē citādi.

    Un vēl…man riebjas tā mačo kultūra Latvijā – esi vecis, u.t.t.
    Deputātiem ir JĀKALPO tautai, nevis jādemonstrē, kādi mēs kruti. Fui
    Ceru, ka Truksim izdosies savaldīt to tirgus sievu placi:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > oktaavs 21.03.2013. 09.46

    Neviens jau neapstrīd, ka Ne. īpašuma nodoklis Jūrmalā ir taisnīgs visiem, bet to, ka jāpaņem no tā, kurš ir bagāts un jāpalīdz tam, kurš ir trūcīgāks.
    Kurā valstī tad ir savādāk? Cik zinu, tad Parīzē arī dārgi nekustāmie īpašumi un, ja nevari atļauties tur dzīvot- tev ir izvēle. Un tā tas ir visā pasaulē gan ASV,gan Maskavā gan ES dalībvalstīs. Varbūt, ka kaut kur ir savādāk…
    Kas liedz diferencēt šos Nekustāmā īpašuma nodokļus. To taču Jūrmalas dome varēja.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu