Eiro glābējs Super Mario • IR.lv

Eiro glābējs Super Mario

6
Mario Dragi pozē pie jaunā parauga piecu eiro banknotes, kas tiks laista apgrozībā maijā — jaunajās naudaszīmēs ir uzlaboti pretviltošanas elementi, to skaitā mitoloģiskās feniķiešu princeses Eiropas portrets ūdenszīmē.

Eiropas Centrālās bankas prezidenta Mario Dragi (65) raksturu un pieredzi kaldinājusi raibā pagātne, kurā  ir gan uzslavas, gan nopēlums

Lai gan viņam nav ne ūsu, ne sarkanas cepures un viņš nelēkā pa datorekrānu, Itālijā viņu tik un tā sauc par Super Mario, jo viņš bija atslēgas figūra savas valsts glābšanā no bankrota 90.gados. Savukārt The Financial Times Mario Dragi nosauca par 2012.gada cilvēku par viņa izšķirošo lomu eirozonas krīzes savaldīšanā.

Kad Dragi 2011.gada oktobra beigās kļuva par Eiropas Centrālās bankas prezidentu, neviens īsti nezināja, kādu kursu viņš uzņems. Vai, tāpat kā priekšgājējs Žans Klods Trišē, turpinās ieturēt distanci no krīzē aizvien dziļāk grimstošajām eirozonas valstīm, uzskatot, ka ECB politika nosaka – slīcēju glābšana ir pašu slīcēju rokās? Vai arī centīsies aktīvāk izmantot bankas resursus kā glābšanas riņķi šīm valstīm.

Jau drīz pēc stāšanās amatā atbilde kļuva skaidra. Vispirms Dragi noorganizēja masīvu atbalsta sniegšanu eirozonas bankām, kurām nebija iespējams tirgos aizņemties naudu savu operāciju finansēšanai. Divos piegājienos 2011.gada decembrī un 2012.gada februārī bankas varēja aizņemties vajadzīgās summas uz trim gadiem par ļoti zemu procentu likmi. Kopumā tika izsniegti kredīti par vairāk nekā vienu triljonu eiro. Par banku spēju noturēties virs ūdens vairs nebija jāuztraucas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu