Prezidents izsaka līdzjūtību par Čavesa aiziešanu mūžībā • IR.lv

Prezidents izsaka līdzjūtību par Čavesa aiziešanu mūžībā

10
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Ieva Čīka, LETA

Andris Bērziņš ir vienīgā amatpersona, kas no Latvijas paudusi līdzjūtību Venecuēlas diktatoram

Valsts prezidents Andris Bērziņš izteicis līdzjūtību Venecuēlas tautai saistībā ar Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa aiziešanu mūžībā, liecina paziņojums Valsts prezidenta kancelejas mājaslapā. Valsts prezidents pagaidām ir vienīgā Latvijas amatpersona, kura oficiāli izteikusi līdzjūtību saistībā ar Venecuēlas prezidenta nāvi.

Līdzjūtība Valsts prezidenta kancelejas mājaslapā publicēta jau trešdien, 6.martā. Jau ziņots, ka Čavess mira otrdien 58 gadu vecumā pēc divus gadus ilgas cīņas ar vēzi. Valstī ir izsludinātas septiņas dienas ilgas sēras. Čavesa bēres paredzētas piektdien, vēsta LETA.

Venecuēlas tautai līdzjūtību izteikuši starptautiskās sabiedrības līderi, valstu vadītāji un prominences, arī ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns un Holivudas kinorežisors Olivers Stouns. Saistībā ar Čavesa nāvi trīs dienu sēras izsludinātas arī Kubā un Baltkrievijā.

Trešdien Čavesa mirstīgās atliekas no armijas hospitāļa, kurā viņš nomira, tika pārvestas uz Karakasas Kara akadēmiju. Svinīgais gājiens ilga septiņas stundas un to klātienē vēroja simtiem tūkstošu cilvēku, kuri māja ar karogiem, ziediem un skandēja “Čavess ir dzīvs!”. Daudzi bija tērpušies Venecuēlas karoga krāsās.

Līdzās katafalkam soļoja arī Venecuēlas viceprezidents Nikolass Maduro, kuru Čavess nosaucis par savu pēcteci, un Bolīvijas prezidents Evo Moraless. Čavesa zārks pusatvērts novietots akadēmijā, kur līdz piektdienas bēru ceremonijai no viņa varēs atvadīties tauta.

Čavesa nāve ir satricinājusi valsti un satriekusi miljoniem viņa atbalstītāju, kas jūsmoja par viņa harizmātisko stilu un pret ASV vērsto retoriku, kā arī baudīja naftas industrijas finansēto politiku, kuras gaitā tika subsidēta pārtika, bet ilgi novārtā pamestajiem trūcīgo rajoniem nodrošinātas bezmaksas veselības klīnikas.

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess nomira no infarkta, trešdienas vakarā ziņu aģentūrai AP atklāja Čavesa apsardzes dienesta vadītājs ģenerālis Hosē Ornella. “Viņš nevarēja parunāt, bet ar lūpām izteica vārdus – es nevēlos mirt, lūdzu neļaujiet man nomirt -, jo viņš mīlēja savu valsti, ziedojās tai,” sacīja ģenerālis.

Gaidāms, ka nākamo 30 dienu laikā tiks izsludinātas jaunas vēlēšanas, kurās Maduro startēs kā valdošās Apvienotās sociālistu partijas (PSUV) kandidāts. Līdz vēlēšanām prezidenta pienākumus pildīs Maduro.

 

Komentāri (10)

silvija_vitina 07.03.2013. 12.40

Absolūti normāls un formāls žests, ko var atļauties, nepārtraucot izklaidi Alpos. Nezinu, kāpēc tas ir ziņas vērts. Ja nu vienīgi tāpēc, lai mēs zinātu, ka citi (piem. Baltkrievija) rīkojas daudz radikālāk un ievieš 3dienu sēras. :)

+5
-2
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 07.03.2013. 16.17

Prezidenta līdzjūtība ir vienkārša diplomātiska pieklājība, kad amatbrālis aiziet viņsaulē, neatkarīgi no vecuma un pat no sarkanā krekla.
Iemesli gan nav tālu jāmeklē – visa progresīvā cilvēce jau brēc, ka vainīgi amerikāņi. Tikai dzejolītis reizēm sajūk, nupat izcilais viņu zinātnes sasniegums – vēža vīruss(!) – pārvērties vienkāršā sirdstriekā. Ko, starp citu, tradicionāli lieto tuvākie cīņu biedri konkurencē uz varas augstumiem. Kuri izrādīsies pareizie, jāpalasa krievu internets.

+2
-1
Atbildēt

0

austrisv 07.03.2013. 13.39

Jā līdzjūtību var izteikt, jo, ja pareizi esmu dzirdējusi, tad Čavess nomiris 58 gadu vecumā!
Tur tiešām jāmeklē iemesli, kā to jau dara, bet vai pareizie?

+4
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu