ES piemēro "Microsoft" 561 miljona eiro soda naudu • IR.lv

ES piemēro “Microsoft” 561 miljona eiro soda naudu

21
Foto: AFP/LETA

 

Eiropas Komisija (EK) ASV informācijas tehnoloģiju gigantam “Microsoft” trešdien piemēroja soda naudu 561 miljona eiro (394,3 miljonu latu) apmērā par tā nespēju nodrošināt patērētājiem izvēles iespējas attiecībā uz interneta pārlūkprogrammu lietošanu, raksta LETA.

EK paziņojumā norādīts, ka šī ir pirmā reize, kad uzņēmumam piemērotas sankcijas par nespēju labot situāciju pēc iepriekšējām EK sūdzībām, kas esot vērtējams kā “ļoti nopietns pārkāpums”.

2009.gadā komisija pieprasīja “Microsoft” līdz 2014.gadam nodrošināt iespējas lietotājiem izvēlēties interneta pārlūkprogrammu saistībā ar sūdzībām, ka kompānija ierobežo to izvēli.

Taču izmeklēšanā konstatēts, ka laika periodā no 2011.gada maija līdz 2012.gada jūlijam, kad klajā tika laistas “Windows 7” labojumu paketes, aptuveni 15 miljoniem klientu nav bijušas iespējas izvēlēties sev tīkamāko interneta pārlūkprogrammu.

“Microsoft” jau atzinusi šo kļūmi, ko kompānija skaidro ar tehniskām problēmām.

Šī nav pirmā reize, kad EK nonākusi domstarpībās ar “Microsoft”. 2008.gadā komisija uzņēmumam piemēroja soda naudu 899 miljonu eiro apmērā, kas gan vēlāk tika samazināta līdz 860 miljoniem eiro, par nespēju ievērot rīkojumu dalīties produktu informācijā ar konkurentiem, lai to programmatūras varētu darboties “Windows” vidē.

Vislielāko naudassodu EK piemērojusi mikroshēmu ražotājam “Intel Corp.”, kam 2009.gadā nācās samaksāt 1,06 miljardus eiro.

 

Komentāri (21)

ciparsone 06.03.2013. 15.28

Guļošos nesit, jebšu browseru kari jau sen kā beigušies, ko ES laikam nav pamanījusi. Kad sodīs Apple par iTunes?

+1
0
Atbildēt

0

Anita Priede - Pried 06.03.2013. 22.00

Nīls Stīvensons “Iesākumā bija komandrinda” jau pirms ~15 gadiem rakstīja par pirmo Microsoft pretmonopola prāvu ASV:
“..ASV valdības apgalvojums, ka Microsoft ir operētājsistēmu monopols varētu būt visabsurdākais izteikums, kāds jebkad ir radies jurista galvā..
Tas, ko viņi patiesībā ir sagrābuši jau no pašiem pirmsākumiem ir daudz gaisīgāka lieta: viņi dominē sacensībā par mūsu prātiem..”
Vairāk skatīt: http://odo.lv/command_line_19

+1
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 06.03.2013. 16.22

Kārtējais eirokrātu kreisais idiotisms. Vistipiskākā mūsdienu Eiropas sērga.
Ja gatavs un pabeigts produkts tiek tirgots brīvā tirgū par tirgus cenu, katram pašam jāļauj izvēlēties – pērku vai nepērku. Te nav analoģijas ar indīgu gaļu vai viltotiem medikamentiem, ko pircējs nespēj izkontrolēt.
Kāpēc man, pērkot folksvāgenu, nav „iespējas izvēlēties sev tīkamāko” rolsroisa motoru un moskviča pakaļējo tiltu?

+1
-1
Atbildēt

2

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 06.03.2013. 16.50

    nulle – ja jau pastāv citas OS, un pat „citu OS programmas”, no tā tieši izriet, ka MS nekāds monopols NAV. Ne vairāk, kā Daimler-Benz vai kāds cits, kura autiņu man jāpērk ar tās pašas firmas motoru, ar ko nokomplektēts, bet palaist mersi ar moskviča motoru tiešām nevar. Atšķirībā no daudzām praktiskām lietojumprogrammām, ko laižu uz MS vai ābola pēc patikas. Ak MS tas labākais un/vai izplatītākais? Tas nu gan jāierobežo, kā kāds drīkst būt veiksmīgāks par mani!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > Aivars Krauklis 06.03.2013. 17.06

    nullem

    Un ar iOS un Mac OS X vai linuksu ir savādāk? Vai tad katra operētājsistēma nav savādāka? Katram programmatūras ražotājam taču sava programmatūra ir jāpiemēro katrai operētājsistēmai, tu taču nevari, piemēram, ābolam paredzētu firefoxu uzinstalēt windowsam vai linuksam.

    Un vai tad ābolim nav savs brauzeris?
    Un kā tad uz tā windowza uzliksi citu brauzeri, ja tam nebūs sākotnēji dzimtais brauzeris?

    Tas viss ir kaut kāds murgs. Sodu varētu likt tad, ja MS iestrādātu windowsā fīču, ka nevienu citu brauzeri tur uzlikt nevar. Tad es vēl saprastu, ka varētu sūdzēties par kaut ko.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu