FOTO: Varasiestādes Maskavā pārtrauc izrādi par “Pussy Riot” • IR.lv

FOTO: Varasiestādes Maskavā pārtrauc izrādi par “Pussy Riot”

22
Šveices režisors Milo Rau. Foto: AFP/LETA

Režisors Serebreņņikovs: Tie ir vilkači mundieros 

Ar skandālu un Šveices režisora Milo Raua dokumentu pārbaudi pagājušās nedēļas beigās noslēdzās triju dienu teātra izrāžu cikls Maskavas Saharova centrā – tur tika uzvesta izrāde, kas bija veltīta arī pankgrupas “Pussy Riot” tiesas prāvai. Latviešiem pazīstamais un Rīgā savas izrādes iestudējušais režisors Kirils Serebreņņikovs varasiestāžu agresiju, ielaužoties teātra izrādē, nosaucis par “vilkačiem mundieros”, vēsta avīze “Izvestija“.

Izrāde “Maskavas procesi” ir pirms gada visas pasaules uzmanības centrā bijušās tiesas prāvas pret pankgrupas “Pussy Riot” meitenēm teatralizēta rekonstrukcija. Trīs dienas – no 1. līdz 3.martam – Saharova centrā Maskavā tika izrādītas teatralizētu rekonstrukciju trīs daļas – “Uzmanību, reliģija!”, “Aizliegtā māksla” un “Pussy Riot”.

Sestdien Saharova centru, kur notika izrāde un jau iepriekš bija ieradušies Krievijas migrācijas dienesta ierēdņi un pārtraukuši tieši izrādes “Pussy Riot” vidū, bloķēja kazaki kopā ar OMON vienības kaujiniekiem, vēsta portāls “Newsru.com”, atsaucoties uz aculiecinieku ziņojumiem Twitter tīklā.

Savukārt Federālā migrācijas dienesta darbinieki pirms tam izrādi pārtrauca, lai pārbaudītu teātra pārstāvju dokumentus, tai skaitā arī izrādes režisora un Šveices pilsoņa Milo Rau dokumentus. Vēlāk dienesta preses centrs paziņoja, ka režisors Krievijā uzturas ar lietišķo (ģelovaja – krievu val.) vīzu, tāpēc nedrīkstot te strādāt. Migrācijas dienesta ierēdņi no viņa pieprasījuši paskaidrojumus un likuši ievērot Krievijas likumus.

Režisors Serebreņņikovs sestdien notikušo incidentu Maskavas teātrī uzskata par naidu kurinošu, lai gan tieši OMON vienībai vajadzēja aizstāvēt teātra ļaudis no agresīvajiem kazakiem. “Ja to dara vara, tad viņi ir pašnāvnieki,” “Izvestija” izteicies Serebreņņikovs. 

Viņš tomēr cer, ka pastāv veselais saprāts, un tādā gadījumā nepieciešams atbildēt, ka nevienam nav tiesību ielauzties teātra izrādē. “Tie ir vilkači mundieros. Viņi liek šķēršļus informācijas izplatīšanai,” norāda Serebreņņikovs, kurš pats līdzīgu situāciju piedzīvojis teātrī Gogoļa centrā, kur viņš ir mākslinieciskais vadītājs.

 

Komentāri (22)

ligakalnina 04.03.2013. 13.43

http://www.echo.msk.ru/blog/kiselev/1023794-echo/ – te ir Ķiseļova, pazīstama žurnalista, komentārs.
Vispār, Krievija strauji slīd PSRS virzienā, un varas cinisma un zemiskuma, kā arī tumsonības propagandēšanas virzienā, jau pārspējusi pat PSRS.

+9
0
Atbildēt

5

    dzerkaleliva > ligakalnina 04.03.2013. 13.50

    Nu, Brežņevs jau bija lāga onka, salīdzinot ar Putinu un visu citu zemju neoliberālistiem, komunistiem, diktaktoriem un citiem trakajiem. Brežņevs pat Iļjinu VDK virsnieku, kurš 1969.gadā sarīkoja atentātu pret viņu, iespundēja trakucī, nevis likvidēja. 90’gados Jeļcins Iļjinu no trakuča izlaida ar diagnozi – izveseļojies.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > ligakalnina 04.03.2013. 14.20

    ——
    “Vectētiņš Leonīds” par agru par “lāgā onku” kļuva, jo vismaz pēdējos 10 valdīšanas gadus jau tikai dokumentus varēja parakstīt – un ordeņus saņemt.
    Činavnieki/aparačiki atkal izvēršas ‘uz pilnu klapi’, pat izcilajam kinorežisoram V.Bartko neļauj filmu par Staļinu uzņemt:

    “Когда покажут фильм Владимира Бортко о Сталине?”
    – На сегодня ситуация такова: фильма «Сталин» не будет. Кто препятствует запуску картины – неважно. Объяснений происходящему может быть два: либо я плохой режиссёр и по-этому мне нельзя давать снимать кино, либо приходится признать существование у нас цензуры.

    http://www.aif.ru/culture/dontknow/11926

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ligakalnina 04.03.2013. 17.42

    dzeris49
    “Piekrītu, pareizāk būtu nevis “Krievija”, bet, “Kremlis”

    Par valsti nevar spriest pēc 5% marginālu, kuri neuzskata drausmīgāko briesmoni cilvēces vēsturē par savas sugas izcilāko īpatni, kam WWII slaktiņš nav iemesls lepoties, kas nesajūsminās par čečenu bērnu močīšanu atejās, kas iebrukumu Gruzijā neuzskata par vienīgo iespēju pašapliecināties.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 04.03.2013. 15.25

    Piekrītu, pareizāk būtu nevis “Krievija”, bet, “Kremlis”, pareizāk sakot, tā reakcionārākais gals, un ar PSRS salīdzinājums, dabiski, aptuvens, tikai dažās jomās.
    Krievija ir paradoksu valsts, blakus trim pirmajiem TV kanāliem eksistē un strādā Eho Moskvi, kuram profesionalitātes un objektivitātes ziņā diezin vai atradīsies pat sevišķi daudzas analoģiskas Rietumu radiostacijas, tā galvenā redaktora Venediktova draugs ir Putina preses sekretārs, un tādā garā, iznāk dažas pietiekami profesionālas un opozicionāras Kremlim avīzes, utt.
    Bet, virzības vektors ir acīmredzams, Putins atmetis ar roku rietumnieciski orientētai un liberālai sab. daļai, un orientējas uz konservatīvāko un reakcionārāko sab. daļu, kurā viņš ir populārs, un, visa propagandas mašīna strādā, nevis, lai cilvēkus izglītotu un demokrātijas attīstībai, bet gan ksenofobijas, ienaidnieka meklēšanas, sabiedrības konservatīvākās daļas saliedēšanas virzienā.
    Tai pat laikā, uz tādu īstu konnfliktu ar Rietumiem Kremlis nav gatavs, un viss tas vairāk notiek iekšpolitiskos nolūkos.
    Un par to SC – mums jau te pieņemts uzskatīt, ka tas SC ir Kremļa uzmanības centrā un Kremlim šausmīgi svarīgs, mans viedoklis ir līdzīgs – sakari ar Kremli ir atsevišķiem SC politiķiem, bet, ne visam SC kā tādam.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > ligakalnina 04.03.2013. 14.41

    >>> Dzeris: Vispār, Krievija strauji slīd PSRS virzienā, un varas cinisma un zemiskuma, kā arī tumsonības propagandēšanas virzienā, jau pārspējusi pat PSRS.
    =======
    Tas nav tik vienkārši. Daudzos jautājumos, ja tie tiešā veidā neskar valdošo aprindu “jūtīgos punktus”, Krievijā tiek pieļauta viedokļu dažādība. Ar PSRS laikiem salīdzināt nevar – ierindas cilvēki Krievijā nebaidās teikt to, ko viņi par šo visu domā. Kā intervijā IR teica igauņu rakstnieks Jāns Kaplinskis – pati iespēja vienā un tanī pašā grāmatveikala plauktā atrast gan grāmatas, kas aizstāv Staļinu, gan arī tās, kuras asi un argumentēti nosoda Staļinu – ir priekšnoteikums tam, lai nākamā paaudze jau dzīvotu normālākā sabiedrībā.

    Krievijā ir daudz ikdienišķu grūtību. Vienā gluži labā miniviesnīcā (“Roza vetrov”) netālu no Maskavas metro “Baumanskaja”, teiksim, ir nožēlojami lēns Internets – viesnīcas saimniece pati par to ir lietas kursā, bet izdarīt neko nevar, jo Interneta sakarus piegādā vietējais monopolists. Un izvēlēties kaut ko citu – prasītu birokrātisku saskaņošanu n-tajos līmeņos. Tādas sīkas neefektivitātes ir ik uz soļa. Par Latviju tur neviens īpaši neko nedomā – ne labu, ne sliktu.

    Pavisam cita lieta ir mūsu pašu Saskaņas Centra līderu reakcionārie politiskie uzskati, vēršanās pret savu valsti, agresīvā tieksme pēc privilēģijām. Bet viņus nevajag identificēt ar Krieviju – jo Krievijā (atskaitot īpašas provokatoru un spiegu aprindas) viņi nevienam neinteresē un izraisītu drīzāk nožēlu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

jmaklakovs 04.03.2013. 14.25

Ilgus gadsimtus pareizticība stāvēja malā no visādiem krusta kariem vai neticīgo slaktēšanas, tādejādi iegūstot salīdzinoši miermīlīgas reliģijas slavu. Tā tas bija līdz Putina nākšanai pie varas. Aizvien biežāk tagad dzirdami bļāvieni: “Sodīt! Esmu pareizticīgais! Gribu asinis!”

+9
-1
Atbildēt

1

    andris902 > jmaklakovs 04.03.2013. 14.35

    …pirms dažām dienām pie Kremļa sienas notika jauniešu hokeja turnīrs…it kā – nekā neparasta…taču…tie bija mači par Viskrievijas Pariarha kausu un pats galvenais Patriahu tētiņš pasniedza šo balvu un slavēja Putinu un “demokrātiju”…. :)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Jānis Grahoļskis 04.03.2013. 17.52

Problēma būtībā ir tāda, ka Putina ekonomiskais plāns ar degvielas iztirgošanu un tādējādi dzīves līmeņa nodrošināšanu izgāzās. Līdz ar to tautā gruzd ļoti liela neapmierinātība. Kā ar šo neapmierinātību tikt galā? Ļoti vienkārši – dod viņiem ārējos un iekšējos ienaidniekus – un vēlams vairāk. Tālāk jau viss ļoti vienkārši notiek. Un pats galvenais – nevajag jau visiem kaut ko atrast. Jāatrod kritiskajai masai – teiksim trešdaļai. Ja trešdaļa ar šādu stingrās rokas ar nu jau reliģijas piešprici valdīšanu ir apmierināta – jebkurš dumpis ir lemts neveiksmei.

Režims cīnās par izdzīvošanu. Tas, ka viņi netīšām veido ideālu augsni fašistiskam uz reliģiju un rasismu bāzētam monstram – viņi to nenojauš. Viņus uztrauc lai viņus nenolinčotu bēgot uz vasaras vilām. Viņi ir prasti zagļi, un ar komunistiem viņiem ir maz saistības – tik vien kā neizturēšana eksāmenā par varu.

+4
0
Atbildēt

1

    ——Pēteris: “(..)
    Tālāk jau viss ļoti vienkārši notiek.”
    ============================================================================
    Šito tekstiņu jau amerikāņi arī skaitīja 2001.g., kad sākās ‘War on terror’ un turpināja 2011.g. ‘Arābu pavasara’ laikā. Pēc Irākas, Afganistānas un Lībijas negadījumiem par “vienkāršibu” vairs Obamas administrācijas nerunā:

    Inside Story: US 2012 – The political fallout of the Libya attack
    http://www.youtube.com/watch?v=RzyNebE1ex0

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu