Zaķis: Līdz koalīcijas krišanai nevajadzētu nonākt • IR.lv

Zaķis: Līdz koalīcijas krišanai nevajadzētu nonākt

74
"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis (pa labi) sarunā ar Nacionālās apvienības frakcijas līderi Eināru Cilinski. Foto: Lita Krone, LETA

Valdības koalīciju veidojošo partiju starpā sākusies grūstīšanās par ministru amatiem

Valdošās koalīcijas krišana nav neiespējama, taču ļoti ceru un pat esmu pārliecināts, ka līdz tam nenonāks, jo tam nav īstu iemeslu. Šādu viedokli Latvijas Televīzijā pauda “Vienotības” Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Apvienība “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) koalīcijas partneriem ir pieteikusi aicinājumu veikt katra ministra un arī valdības darba novērtējumu, pēc kura varētu notikt arī ministru nomaiņa, ziņo LETA.

Zaķis šo Nacionālās apvienības rīcību novērtēja kā nekorektu – “īsti džentlmeņi tā nedara”, un, ja par kaut ko vienojas, tad šo vienošanos arī pilda. Savukārt VL-TB/LNNK domas laika gaitā mainoties – vēl nesen tā bija gatava strādāt valdībā ar diviem ministriem, bet tagad ambīcijas aug.

Politiķa vērtējumā, īstu strīdu koalīcijā neesot un līdz tādiem vēl esot tālu. Pašlaik esot vērojami vien partiju mēģinājumi pozicionēties.

Pēc Zaķa vārdiem, “katrs savus ministrus var vērtēt, cik tik uziet”. Ja Nacionālā apvienība šādi grib atbrīvoties no saviem ministriem, varbūt viņi labāk varētu to darīt paši, sacīja politiķis, uzsverot, ka savus ministrus “Vienotība” vērtē pati.

Nacionālās apvienības mēģinājumi iegūt papildus kāda ministra posteni teorētiski var novest pie valdības krēslu pārbīdes, un šāda scenārija īstenošanas gadījumā VL-TB/LNNK pārraudzībā, iespējams, var nonākt ministra Edmunda Sprūdža (RP) vadītā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Šādu viedokli aģentūrai LETA pauda sabiedriskās politikas centra “Providus” pētniece Iveta Kažoka.

Viņa gan uzsvēra, ka šāda notikumu attīstība būs iespējama tad, ja Nacionālā apvienība spēs panākt vienošanos ar Reformu partiju (RP). Pašlaik ir grūti novērtēt, kura virziena pārstāvji ir spēcīgāki – vai stabilitātes piekritēji ar “Vienotību” un RP, vai arī pārmaiņu atbalstītāji ar Nacionālo apvienību un, iespējams, arī neatkarīgajiem deputātiem.

Visiem četriem koalīcijas partneriem ir jāpanāk vienošanās par turpmāko rīcību, jo valdības stabilitāte ir atkarīga no katra dalībnieka, uzskata Kažoka.

Savukārt Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis nepiekrīt, ka iespējamajās “ministru pārbīdēs” amatu varētu zaudēt RP virzītais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis vai vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP).

 

Komentāri (74)

ligakalnina 23.01.2013. 10.15

NA iet TB pēdās arī šeit, biežākie valdības gāzēji bija TB.
Manuprāt, kam tas ir izdevīgi, arī ir acīmredzami, noteikti ne valstij.

+16
-3
Atbildēt

0

buchamona 23.01.2013. 09.59

Izskatās, ka pēc panākumiem ” demogrāfijas frontē,” kur, manprāt, NA rīkojās pamatoti un saskaņā ar savu programmu, NA sāk zaudēt mēra sajūtu un līdz ar to noslauka visus savus labos darbus, kurus ir paveikusi līdz šim. Ja koalīcija kritīs NA dēļ, domāju, ka NA tas būs beigu sākums, sākot jau no municipālajām vēlēšanām. Domāju, ka vienam vidusmēra vēlētājam varētu kristu uz nerviem tāda nejēdzīga lēkāšana ar kuru sāk nodarboties apvienība.

+15
-4
Atbildēt

7

    Sandris Maziks > buchamona 23.01.2013. 10.24

    rinķī apkārt
    “NA sāk zaudēt mēra sajūtu un līdz ar to noslauka visus savus labos darbus”

    Varbūt NA, lai izrādītu savu mēra sajūtu, vispār jāatsakās pat arī no nenozīmīgām ministrijām un jāatdod tās ZP, kas ir būtiski zaudējusi mandātus un, absolūti, savus reitingus?

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 23.01.2013. 10.07

    riņķī apkārt. Kādēļ tik bargi? Kādēļ gan viņiem vajadzētu sēdēt klusu, ja vietu skaits īpaši neatšķiras no RP? Protams, mēra sajūtu zaudēt nedrīkst.

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 23.01.2013. 10.19

    klejotājs. Es jau arī īpaši neiebilstu, bet, piem., manuprāt Cilinskis Sprūdža vietā būtu OK. Visi uztraukušies par Zaķa auto shēmu, bet Srūdža optimizācijas daudz lielākā apmērā izliekas neredzam.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > buchamona 23.01.2013. 10.10

    lno, atļaujos vairāk piekrist riņķī apkārt šajā gadījumā :) ko lai dara vara un nauda sabojā visus :(

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > buchamona 23.01.2013. 11.00

    Nebūsim naivi – NA tikai tagad apjēgusi, ka vienīgais lielas projekts KM iet uz beigām, bet pašvaldību vēlēšanas un nākamās Saeimas vēlēšanas strauji tuvojas. Naudu vajag!

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 23.01.2013. 10.27

    Ino. Man liekas bezjēdzīga – šī ideja par “izvērtēšanu”. Ko NA cenšas šobrīd panākt? – man nav skaidrs. Ja arī visas šīs šļuras laikā izdosies atņemt kādu krēslu RP, ko viens NA ministrs izdarīs tajā īsajā laikā, kurš palicis līdz Saeimas vēlēšanām, ielecis, piemēram, ” Sprūdža ministrijā”? :) Un, ja šāda vērtēšana notiks, kas būs tie vērtētāji? Kolēģi no blakus partijām? Mediji? Nu, mēdijiem tas būs pļaujas laiks :)
    Ja jau sāk ” izvērtēt” ministru darbus, tad jāvērtē arī premjers, jo viņš taču ir tā atslēgas figūra, kura vada valdību. Jeb varbūt NA vēlas publiski paspiest roku Vilkam, kurš ir atzīts par labāko Eiropas finanšu ministru? :)

    Ministru un viņu partiju darbus un nedarbus vērtē vēlētājs.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 23.01.2013. 10.33

    riņķī apkārt. Skaidrs, ka izvērtēšana būs tik subjektīva, ka beigsies ar savstarējiem apvainojumiem un lamāšanos, tātad bezjēdzīga.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 23.01.2013. 13.02

izlasiiju komentaarus , redzu te vienu iistu smagajos noziegumos apsuudzeetaa fanu , par to nebriinos , bet loģika jau bļauj pa gabalu no taa briiža kad lembe radiija zēzēesu par savu kabatas partiju , plus vienmeer kaa pokera partijaa piepircis klaat kaadu peerkampo dveeseli pie vajadziigaa balsojuma , lembe ir pats ļaunaakais kas jauc gaisu politiskajaas norisees valstii , divu gadu laikaa 7 000 000 ls investeejis stipendijaas politiķu un tiesu uzpirkšanai , cietuma restes sen breec peec viņa bet arii taas ir nopirktas.

+8
-1
Atbildēt

1

    dace_ampermane > Janka, Janic 23.01.2013. 13.37

    Ebenemezers—-lembe radiija zēzēesu

    zēzēess baigi atgādina pēeseress :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu