“Latvenergo” lietas izmeklētāji: kukuļošanas shēma bija diezgan radoša • IR.lv

“Latvenergo” lietas izmeklētāji: kukuļošanas shēma bija diezgan radoša

18
KNAB izmeklētājs Jānis Baumanis. Foto: Nora Krevneva, F64

KNAB izmeklētāji Anda Rumjanceva un Jānis Baumanis divus gadus Latvijā un ārvalstīs pētīja “Latvenergo” kukuļu ceļus

Tā saucamajā “Latvenergo” amatpersonu kukuļošanas lietā, kurai nule kā sekoja rezultāts – tās 262 sējumi aizceļoja uz prokuratūru apsūdzību celšanai potenciāli 17 personām, nākotnē ārvalstīs tiesas priekšā būs jāstājas arī citiem uzņēmumiem, ne tikai “Alstom”, žurnālam “Ir” pieļauj izmeklētāji Anda Rumjanceva un Jānis Baumanis. Viņu izmeklētajos kontos apgrozījās vēl milzīgākas summas nekā līdz šim minētie 19 miljoni eiro.

Izmeklētāji žurnālam stāsta, ka kukuļi ņemti no ārvalstu uzņēmumiem, kas “Latvenergo” ieguvuši lielus pasūtījumus – rekonstruējuši Pļaviņu HES un TEC-2. Starp ārvalstu uzņēmumiem un kukuļošanas starpniekiem noslēgti konsultāciju līgumi, bet par konsultācijām pārskaitītā nauda faktiski nodota tālāk kā kukulis “Latvenergo” amatpersonām, kuras lēma par iepirkumu līgumiem.

“Tā bija labi izstrādāta sistēma, gadiem darbojusies. Diezgan radoša,” raksturo Rumjanceva. “Naudas summa ir tik milzīga, ka vienā ofšorā to nevar glabāt, to ieguldīja dažādos labumos Latvijā un ārvalstīs,” papildina Baumanis.

“Latvenergo” lietas izmeklētāji ir droši par savāktajiem pierādījumiem. Viņi strādājuši kopumā 14 valstīs, tur organizējot arī kratīšanas un pratinot cilvēkus.

Sarežģītākā izmeklēšanas daļa bijusi kukuļu naudas plūsmu izsekošana ārvalstīs, jo “internetā naudu var ātri pārskaitīt caur neskaitāmām bankām, bet mums tie ir neskaitāmi tiesiskās palīdzības lūgumi”.

Lietā figurē “vairāki desmiti” ārzonu uzņēmumu, kuru kontos apgrozījušās “milzīgas naudas summas” – vēl lielākas nekā pašlaik identificētā kukuļu summa. “Tā nauda caur kontu aizgājusi kaut kur tālāk, mēs nezinām, kur,” paskaidro Rumjanceva.

“Latvenergo” lietas naudas shēmas šķetināt palīdzējuši Eiropas Krāpšanas apkarošanas biroja speciālisti. Viņu līdzdalība bijusi arī nepieciešama, lai “atšifrētu kriptētos failus”. Izmeklētāji uzsver, ka vairākas lietas nācies darīt pirmajiem Latvijā. Piemēram, ar zviedriem izveidota kopēja izmeklēšanas grupa, kas ir birokrātiski sarežģīts process “un nav jau kam padomu pajautāt, jo Latvijā tas notiek pirmo reizi”.

Jau rakstīts, ka līdz šim pie atbildības par kukuļu došanu “Latvenergo” vadītājiem un amatpersonām citās valstīs ir saukts enerģētikas uzņēmums “Alstom”, kuram Šveices prokuratūra piemēroja 22 miljonu latu sodu. KNAB izmeklētāji pieļauj, ka ārvalstīs tiesas priekšā būs jāstājas arī citiem, jo “viss vēl notiek”.

Beidzoties desmit dienu termiņam, Ģenerālprokuratūra šodien plāno pieņemt lēmumu par tālāko rīcību tā dēvētajā “Latvenergo” amatpersonu kukuļošanas lietā, ceturtdien intervijā Latvijas Radio apliecināja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Vairāk lasiet žurnālā “Ir”.

 

Komentāri (18)

mary75 20.09.2012. 08.02

Izskatās, ka KNAB tiešām var apsveikt ar izcilu darbu.
Par to pierādījumu drošumu – tur gan pagaidām nevajadzētu neko runāt, nevajag aizmirst, ka šeit ir Latvija ar Latvijas izcilajām tiesām, ar blēdīgo Bckovicu priekšgalā, tā kā pierādījuma traktēšana šeit bieži vien atkarīga ne tikai no juridiskiem faktoriem, bt gan no daudz taustāmākiem, atcerēsimies smieklīgo spriedumu Vilkastei, un, tai pat laikā, bargu spriedumu Janitam, acīmredzot, par to, ka sadarbojās ar izmeklēšanu, spriedumu Balvu policistu lietā, utt.

+21
-1
Atbildēt

2

    Egitazz > mary75 20.09.2012. 10.35

    apsveikt varēsim, kad kādu iesēdinās. Līdz šim Knabam visas lietas bija “izcili sagatavotas”,bet tas rezultāts beigās kaut kā netiek līdzi paziņojumiem.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 20.09.2012. 12.07

    Bez KNAB vēl ir prokuratūra un tiesa.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Ilona Auziņa 20.09.2012. 09.01

Lemberga lieta arī ir ļoti apjomīga un tieši tādēļ viņu šeit nemaz nevar notiesāt. Es domāju ka ar šo ļoti apjomīgo lietu būs tieši tāpat un vainīgos tiesās vēl daudzus gadus pat pēc viņu aiziešanas no šīs pasaules, ja lietas noilgums neiestāsies agrāk. Bičkoviča vadītās tiesas kompetence ir tik vāja, ka šeit noziedznieki no soda var nebaidīties, bet tiesneši pie algas var nopelnīt klāt vēl daudzas algas, kā tiesnesis Strazds, vai Tālere.

+10
-2
Atbildēt

3

    Sandris Maziks > Ilona Auziņa 20.09.2012. 09.41

    Janka
    “Lemberga lieta arī ir ļoti apjomīga un tieši tādēļ viņu šeit nemaz nevar notiesāt.”

    Būtu tik griba, notiesātu par vienu pantu un kamēr viņš 20 gadus sēdētu aiz restēm, bez steigas notiesātu par pārējiem. Nezinu, tikai, vai pēc Zatlera gājieniem Lembergs vēl joprojām būtu uzskatāms par lielāko ļaundari.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    mārtiņš meiers_ > Ilona Auziņa 21.09.2012. 04.56

    Pacenties gan bikucīt kādu atsauci vismaz tad iemet!
    Citādi pat vēl švakāk kā *ežai sanāk…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > Ilona Auziņa 20.09.2012. 09.52

    lembe ir Latvijas kauna traips…

    +9
    0
    Atbildēt

    0

garausiitis 20.09.2012. 09.07

Redzēs kā nu tālāk ies . Vispār 2 gadi šitādai lietai ir samērā ātrs process. Atceros , ka Lemberga lietā viens no klupšanas akmeņiem bija tieši sadarbība ar finansu iestādēm . Šeit cik noprotams ar to viss ir bijis relatīvi labi.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu