Latvijas augstskolas neatrast pasaules labāko topā • IR.lv

Latvijas augstskolas neatrast pasaules labāko topā

20
Kanādā studenti protestēja pret mācību maksas paaugstināšanu. Foto: AFP/LETA

Vienīgi Igaunijas Tartu Universitāte iekļauta labāko 400 augstskolu sarakstā

Neviena no Latvijas augstskolām nav iekļuvusi labāko pasaules augstskolu topā, liecina internetā publicētais 400 labāko pasaules augstskolu reitings 2011.-2012.gadā.

Šajā reitingā pirmajā desmitniekā par labākajām augstskolām atzītas – Kalifornijas Tehnoloģiju institūts ASV, Hārvarda Universitāte ASV, Stenforda Universitāte ASV, Oksfordas Universitāte Lielbritānijā, Prinstonas Universitāte ASV, Kembridžas Universitāte Lielbritānijā, Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts ASV, Karaliskā koledža Londonā, Čikāgas Universitāte un Kalifornijas Universitāte Berklijā.

Vienīgā augstskola no Baltijas valstīm, kura iekļuvusi šajā topā, ir Igaunijas Tartu Universitāte – topā ierindota no 351. līdz 400. vietai.

Labāk veicies mūsu skandināvu kaimiņiem zviedriem un somiem, kuri atkarībā no augstskolas, topā ieņem salīdzinoši augstas vietas. Piemēram, Zviedrijas Karolinska institūts ierindojas 32.vietā, Lundas Universitāte – 80.vietā, Upsalas Universitāte – 87.vietā, Helsinku Universitāte – 91.vietā, Dānijas galvaspilsētas Kopenhāgenas Universitāte – 135.vietā. 

Tikmēr Krievijas Lomonosova Universitāte Maskavā ierindota grupā no 276. līdz 300. vietai.

Vairāk par pasaules labākajām augstskolām lasiet šeit.

 

Komentāri (20)

Andris 06.07.2012. 15.27

Tas ir viens no reitingiem. Nav liela nelaime neiekļūt Top 400. Daudz nopietnāks ir fakts, ka LV nav atrodama pat Top 2000, t. i. pašā plašākajā sarakstā. Cilvēkam no malas var rasties iespaids, ka Latvijā vispār nav nekādu augstskolu.

+13
-2
Atbildēt

0

anesteeziste 06.07.2012. 17.07

Redz igauņi jau kopš 1990jiem gadiem ar augstākās izglītības kvalitātes uzlabošanu nodarbojas valsts līmenī – vispirms intensīvi apmācija augstkolu mācībspēkus nozaru jaunumos, izmantojot ārzemju pasniedzējus, tad no universitātēm izmeta visus, kas negribēja mainīties, intensīvi attīstīja sadarbību ar ārzemju universitātēm dodot tai finansējumu, pēdējos gados Tartu aktīvi piesaista mācībspēkus no ārzemēm, piedāvājot konkurētspējīgu atalgojumu un vienlaicīgi izvirzot augstas prasības. Salīdzinājumam Latvijā notiek tikai tukšas runas, reformu solījumi un vainīgo meklēšana…un tā jau vairāk nekā divdesmit gadus.

+11
-1
Atbildēt

0

silvija_vitina 06.07.2012. 14.41

tā nu tas ir. šī ziņa ir jāievieto ik pēc pusgada, lai neaizmirstas.

+11
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu