Milzīgais jautājums • IR.lv

Milzīgais jautājums

1
Pauls Raudseps

Ķīna pārtaps par lielāko patērētāju pasaulē vai iekritīs vidējo ienākumu slazdā?

Ķīnas izaugsme jau vairāk nekā 30 gadus ir bijusi ārkārtīgi strauja, vidēji par 10% gadā. Cik ilgi tas var turpināties? Aizvien biežāk dzirdamas skeptiķu balsis, kas norāda uz augošajām darbaspēka izmaksām, kas apdraud eksportējošo rūpniecību; uz novecojošo sabiedrību, kurā ilgus gadus piekoptās dzimstības ierobežošanas dēļ drīz sāks samazināties cilvēku skaits darbspējīgā vecumā; uz korupciju un milzīgu bagātību koncentrēšanos komunistiskās partijas elites rokās. Varbūt Ķīna iekritīs tajā pašā «vidējo ienākumu slazdā», kurā daudzus gadu desmitus stagnējušas tādas valstis kā Brazīlija un Dienvidāfrika, jo bija kļuvušas pārāk dārgas, lai konkurētu ar lēto darbaspēku, bet nebija pietiekami modernas un inovatīvas, lai konkurētu ar attīstītajām valstīm.

Taču vēl aizvien ir ļoti daudz sinooptimistu. Vienu tādu nācās satikt novembra beigās, kad Rīgā notika liels (un vietējos medijos vāji atspoguļots) Ķīnas uzņemējdarbības forums, kurā pulcējās vairāk nekā 400 uzņēmumu pārstāvji no 35 valstīm. Daudzajiem ķīniešu uzņēmējiem bija atbraucis līdzi arī bijušais Hārvarda Biznesa skolas dekāna vietnieks Džons Kvelčs, kurš tagad strādā Šanhajā par Ķīnas Eiropas Starptautiskās biznesa skolas dekānu. Viņš domā, ka Ķīnas tautsaimniecība spēs veiksmīgi adaptēties un tās nozīme pasaules ekonomikā turpinās augt.

Novembrī notikušajā Ķīnas komunistiskās partijas kongresā tika nozīmēti līderi, kuri valsti vadīs nākamos 10 gadus: prezidents Sji Dziņpins un premjerministrs Li Kecjans. «Ķīnā neviens nekad nerunā par straujām pārmaiņām,» saka Kvelčs, un paies gads, lai jaunie vadītāji nostabilizētu savas pozīcijas, taču pēc tam gaidāmas nozīmīgas izmaiņas ekonomiskajā politikā, kuru mērķis būs pārlikt izaugsmes uzsvaru no eksporta uz iekšējo patēriņu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu