ANO pieņem Krievijas ierosināto rezolūciju par "nacisma heroizāciju" • IR.lv

ANO pieņem Krievijas ierosināto rezolūciju par “nacisma heroizāciju”

26
Ukraiņu nacionālisti šogad aprīlī devās gājienā, lai līdzīgi kā Latvijā piemin leģionārus, atcerētos ukraiņu Galīcijas Waffen SS divīziju. Foto: AFP/LETA

Latvija kopā ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm balsojumā atturējās

ANO Ģenerālās asamblejas trešā komiteja pirmdien pieņēmusi Krievijas ierosināto rezolūciju par “nacisma heroizācijas” nepieļaujamību, cita starpā paužot nosodījumu bijušo nacistu kustības un organizācijas “Waffen SS” biedru slavināšanai.

Dokuments tika pieņemts, 120 valstīm balsojot “par”, trim – “pret” un 57 atturoties. Pret rezolūcijas pieņemšanu balsoja ASV, Kanāda un Māršala salas, ziņo LETA/ITAR-TASS.

Līdzīgas rezolūcijas pēc Krievijas ierosinājuma ANO ik gadu pieņem jau kopš 2005.gada.

Rezolūcijā, kas pieņemta Ģenerālās asamblejas trešajā komitejā – tās pārziņā atrodas sociālie un humanitārie jautājumi -, pausts nosodījums nacistu kustības un organizācijas “Waffen SS” bijušo biedru slavināšanai, kā arī “publisku demonstrāciju rīkošana, ar mērķi godināt nacistisko pagātni, kustību un neonacismu”, pavēstīja Krievijas pārstāvniecība ANO.

Krievija paudusi īpašu nožēlu, ka tās ierosināto rezolūciju nav atbalstījusi Ukraina. “Galēju neizpratni un nožēlu izraisa fakts, ka pret šo dokumentu nobalsoja ASV, Kanāda un Māršala salas, bet Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu delegācijas atturējās balsojumā par rezolūcijas projektu, kuru vairums ANO dalībvalstu atbalstīja. Nožēlu izsauc arī Ukrainas pozīcija, kas kārtējo reizi devusi priekšroku tam, lai atturētos no nacisma heroizācijas nosodījuma,” uzsvērts pārstāvniecības paziņojumā.

Latvijas Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departamentā, aģentūrai LETA skaidrojot, kādēļ Latvija kopā ar citām ES dalībvalstīm atturējās balsojumā, norādīja, ka ES valstis nevarēja balsot par rezolūciju, jo tā joprojām nebija pietiekami kvalitatīva un nepilnīgi atbilda cilvēktiesību standartiem. Šā iemesla dēļ ES atturējusies, nevis līdzīgi kā pērn balsojusi pret rezolūciju.

“Neonacisms ir problēma daudzās pasaules valstīs. Pozitīvi, ka šo faktu atzīst arī Krievija, kurā joprojām ir daudzi aktīvi neonacisti. Tā kā šogad Krievija rezolūcijā bija ņēmusi vērā daļu ES priekšlikumu, piemēram, izņemot formulējumus par pulcēšanās vai izteiksmes brīvības ierobežojumiem un precīzāk citējot Nirnbergas spriedumus, rezolūcija bija atbilstošāka ES izpratnei par cilvēktiesībām,” skaidroja ĀM.

 

Komentāri (26)

Sandris Maziks 27.11.2012. 11.51

Ik dienas ir jaierosina rezolucijas par neostalinisma un rusisma, ka cilveces vesture visdrausmigako fasistisko ideologiju, sludinasanu

+18
-3
Atbildēt

2

    Sandris Maziks > Sandris Maziks 27.11.2012. 13.18

    J.Biotops
    Nekada zina es nevelku vienlidzibas zimi starp krieviem un italu “fascismo”.

    Apzimejumu “fasists” es lietoju tikai ka sugas vardu ko masu apzina ir iezombejusi civiliedzivotaju masu slepkavas, marodieri, kapu un piemineklu apganitaji un vecenisu izvarotaji.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Sandris Maziks 27.11.2012. 13.05

    Pats nemanāt, ka piedēvējot krievu politikai un ideoloģijai neskaidri definēto apzīmējumu „fašistisks” būtiski mazināt to nelietību?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 27.11.2012. 12.13

…Pret rezolūcijas pieņemšanu balsoja ASV, Kanāda un Māršala salas…++++ Tas, ka krievu iesniegtā rezolūcija šoreiz ” … bija atbilstošāka ES izpratnei par cilvēktiesībām,” kā apgalvo Pabrika ministrija, vēl neizskaidro balsojumu – kādēļ Latvija nebalstoja “pret” reizē ar savu sabiedroto ASV? Kas tie atkal par tādiem ” diplomātiskiem kūleņiem”? :)

Krievijas mērķis, iesniedzot šādu rezolūciju, ir tikai viens – uzsākt kārtējo kampaņu pret ES un NATO vājāko posmu – Baltijas valstīm un vēl, protams, izslēgt iespēju sākt pielīdzināt putinistus nacistiem, vēl trakāk – viņi tagad pašpasludinātās cīņas ” pret nacismu” ietvaros sāks sist savu opozīciju, visa opozīcija vienā mirklī kļūs par “nacistiem” :)), un mēs, balsojumā atturoties, atbalstām šādu maskarādi. Tikai tādēļ vien, ka Latvija vislabāk saprot to, kas notiek Krievijā, Latvijai bija jābalso ” pret”.

+15
-1
Atbildēt

3

    manatuja > buchamona 27.11.2012. 15.52

    kādēļ Latvija nebalstoja “pret” reizē ar savu sabiedroto ASV? Kas tie atkal par tādiem ” diplomātiskiem kūleņiem”? :)

    varbūt beidzot sāk saprast, ka dzīvojam eiropā un eiropa ir mūsu mājas nevis 51 zvaigznīte ASV karogā. EIRO ar USD ar ir konkurenti nevis sabiedrotie.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 27.11.2012. 12.46

    Cik saprotu, Latvija vienkārši balsoja tā, kā balsoja ES.
    Un ES atturēšanos, nevis balsojumu “pret”, var saprast – ne ASV, ne Kanādā ar nacismu problēmas nav bijušas, ES gan, tāpēc atturēšanās, manuprāt, bija pilnīgi adekvāta pozīcija – no vienas puses, formāli taču Krievijai taisnība, kurš tad ir par nacisma heroizāciju, no otras puses, tā ES parādīja, ka saprot, pret ko vērsta šī rezolūcija, manuprāt, šoreiz ES parastā, bieži vien pārspīlētā, diplomātija, ir vietā.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > buchamona 27.11.2012. 13.01

    Neko nezinot par balsojuma aizkulisēm, prātā nāk skumjš jautājums – vai visas Baltijas valstis bija gatavas vienoti nobalsot „pret”? Par vienalga kādu, ka tikai atšķirīgu, balsojumu Kremlī no priekiem apslapinātos grandiozi, bet plūdu pašlaik jau pietiek ar tiem, kas Anglijā.
    Vēl interesanti, kā vēl pēc dažiem gadiem nobalsos sociāldemokrātijas sērgas pārņemtā Rietumeiropa.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

mariam 27.11.2012. 12.04

Būtu jau labi, ja Krievija ar tādu pašu degsmi vērstos pret saviem neonacistiem.

+11
0
Atbildēt

2

    Timurs Čuntonovs > mariam 27.11.2012. 17.12

    Pilnīgi pareizi – Krievijai jābeidz heroizēt savus nacistus – uzvarētājus !

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mariam 27.11.2012. 12.51

    Un, galvenais, arī pret stalinistiem un neostalinistiem, Staļina faktiskā reabilitācija notiek pilnā sparā, politiski represētājiem pat aizliedz uzstādīt pieminekļus un rīkot atceres pasākumus, notiek arī “uzbraucieni” “Memoriālam”, par atbalstu vispār nerunājot, Volgogradu pilnīgā nopietnībā domā atkal pārdēvēt par Staļingradu, vismaz, vietējie to vēlas.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu