FOTO: Lidmašīna Bukultos nokritusi eksāmena laikā • IR.lv

FOTO: Lidmašīna Bukultos nokritusi eksāmena laikā

33
Bukultos nokritušās amatieru lidmašīnas atlūzas. Foto: Ieva Čīka, LETA

Izmeklētāji pārbaudīs versiju, vai nelaime notika, vingrinājumā lidojot ar vienu izslēgtu dzinēju

Otrdien Bukultos četrvietīgā “Tecnam” tipa lidmašīna nokritusi eksāmena lidojuma laikā, intervijā Latvijas Radio trešdien sacīja Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs.

Izmeklētāji pārbaudīs versiju, vai nelaime notikusi, izpildot vingrinājumu, kad lidaparāts jāpilotē ar vienu izslēgtu dzinēju. Par šādu avārijas iemeslu liecina veids, kādā lidmašīna nokritusi, proti, strauji pikējot un ar purngalu ietriecoties zemē, ziņo LETA.

Izmeklēšanas laikā tiks vērtēts arī tas, vai lidmašīna atradusies pietiekamā augstumā.

Komercpilota licences iegūšanai prasmes lidot ar vienu dzinēju ir obligātas. Kā piemēru tam, kāpēc šādi vingrinājumi jāveic, Gorodcovs minēja arī otrdien notikušo, kad nacionālās aviokompānijas “airBaltic” lidaparāta apkalpe īsi pirms nosēšanās Rīgas lidostā konstatējusi labās puses dzinēja indikāciju, tādēļ piesardzības dēļ to izslēdza saskaņā ar standarta procedūru un instrukciju. Lidaparāts otrdien veiksmīgi nosēdās lidostā.

Versiju, ka avarējušajai lidmašīnai vienlaikus apstājušies abi dzinēji, Gorodcovs vērtēja kā ļoti maz iespējamu. Turklāt, pat ja lidaparātam būtu izslēgti abi dzinēji, tam būtu jāplanē, nevis jāpikē. Piloti, kas lidojuši ar šāda modeļa lidmašīnu, to vērtē kā ļoti stabilu.

Avārijā bojā gājušais instruktors bijis viens no Igaunijas pieredzes bagātākajiem pilotiem. Eksaminētājs ir augstākā iespējamā pilota kvalifikācija. Viņš strādājis Tartu mācību centrā un jau iepriekš bija lidojis ar konkrēto lidmašīnu.

Portāls “Delfi.ee” vēsta, ka bojā gājušais ir Maido Vēbels, kurš vēl nesen strādājis vadošā amatā aviokompānijā “Estonian Air”, kur bijis lidojumu struktūrvienības direktors. Vēbels dzimis 1964.gadā. 

Katastrofā, pēc Igaunijas portāla ziņām, gājis bojā kāds 1982.gadā dzimis Krievijas pilsonis, kuru instruktors apmācījis lidošanā.

Lidmašīna reģistrēta šā gada martā un ir ļoti jauns modelis, kas tirdzniecībā ir tikai kopš 2008.gada. Kopumā saražotas ap 100 šā modeļa lidaparātu un avarējušais bijis ar 56. numuru. Lidmašīna bija nolidojusi kopumā 380 stundas.

Kā ziņots, avārijā gāja bojā abi lidaparātā lidojušie – pilots un eksaminētājs. Avarējusī “Tecnam” tipa lidmašīna piederēja pilotu skolai, kas bāzēta Spilves lidlaukā.

Nokritušās amatieru lidmašīnas instruktors bijis Igaunijas, savukārt pilots – Latvijas pilsonis. Abi avārijā ir gājuši bojā, otrdien informēja Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja vadītājs Ivars Alfrēds Gaveika. Kamēr notiek izmeklēšana, Gaveika atteicās nosaukt viņu vārdus.

Jau ziņots, ka Garkalnes novada Bukultos otrdienas pēcpusdienā nokrita amatieru lidmašīna. 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inga Vetere informēja, ka plkst. 15.23 glābēji saņēma kāda iedzīvotāja zvanu par to, ka Bukultos nokritusi neliela lidmašīna. Zvanītājs sagaidīja ugunsdzēsējus, kā arī citus operatīvos dienestus, un aizveda viņus līdz avārijas vietai.

Glābēji konstatēja, ka lidmašīna krītot ar purngalu ietriekusies zemē purvainā apvidū.

 

Komentāri (33)

dzintarz 14.11.2012. 11.37

…pēc Igaunijas portāla ziņām, gājis bojā kāds 1982.gadā dzimis Krievijas pilsonis, kuru instruktors apmācījis lidošanā…

…amatieru lidmašīnas instruktors bijis Igaunijas, savukārt pilots – Latvijas pilsonis… otrdien informēja …izmeklēšanas biroja vadītājs Ivars Alfrēds Gaveika.

==============
Viss skaidrs – Igaunijas portāls Latvijas jaunpilsoņus uzskata par Krievijas pilsoņiem. Un principā – tas ir pareizi..

0
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 13.11.2012. 22.16

Amatieru lidmašīna= lidapparāts, gāzu maska, faustpatrona, dirižablis/ monitorings

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu