Grieķijas lielākā arodbiedrība novembrī izsludina vispārējo streiku • IR.lv

Grieķijas lielākā arodbiedrība novembrī izsludina vispārējo streiku

24
Grieķijas žurnālisti trešdien sarīkoja 24 stundu ilgu vispārējo streiku, tā protestējot pret preses brīvības ierobežošanu un sociālo garantiju samazināšanu žurnālistiem.

Starptautiskajiem aizdevējiem vēl nav izdevies vienoties ar Grieķiju par glābšanas programmu

Grieķijas lielākā arodbiedrība GSEE trešdien izsludināja 48 stundu streiku, kas notiks 6. un 7.novembrī, protestējot pret valdības ierosinātajiem jaunajiem taupības pasākumiem. “Arodbiedrību galvenais mērķis un prasība ir aizdevēju nepieņemamo, destruktīvo un uzspiesto pasākumu noraidīšana” parlamentā, teikts arodbiedrības izplatītajā paziņojumā.

Pretēji Grieķijas premjera otrdien paziņotajam, ka vienošanās ar straptautiskajiem aizdevējiem ir panākta, ES komisāra Oli Rēna pārstāvis trešdien teicis, ka starptautiskajiem kreditoriem vēl nav izdevies vienoties ar Grieķiju par tās tautsaimniecības glābšanas programmu. “Neatrisināto jautājumu skaits pastāvīgi samazinās,” teica ekonomikas un monetāro lietu komisārs Rēns.

Kā liecina trešdien izskatīšanai parlamentā nodotais Grieķijas budžeta likumprojekts, Grieķija nākamgad piedzīvos smagāku recesiju un lielāku budžeta deficītu, nekā tika prognozēts tikai pirms mēneša, vēsta LETA/AFP. Kopumā nākamā gada budžeta izdevumus plānots samazināt par teju 9,4 miljardiem eiro (6,60 miljardiem latu). Lielākais ietaupījums tiks veikts uz pensiju un valsts sektora darbinieku atalgojuma samazināšanas rēķina.

Trešdien Grieķijas parlaments apstiprināja vairāku valsts uzņēmumu pārdošanu.

Arodbiedrības norāda, ka plānotais ģenerālstreiks notiks laikā, kad parlaments diskutēs par nākamā gada budžetu un citām reformām.

Grieķijas valdība iepriekš vairākkārt brīdinājusi, ka valstij jau 16.novembrī beigsies nauda, ja ar Eiropas Savienību (ES), Starptautisko Valūtas fondu (SVF) un Eiropas Centrālo banku (ECB) netiks panākta vienošanās par nākamā palīdzības maksājuma saņemšanu 31,5 miljardu eiro (22,1 miljarda latu) apmērā.

Taču, lai šo maksājumu varētu saņemt, Grieķijai ir jāapstiprina jauni taupības pasākumi, kuri divu gadu laikā palīdzēs ietaupīt 13,5 miljardus eiro (9,48 miljardus eiro).

Grieķija trešdien samazināja 2013.gada budžeta prognozes, prognozējot, ka valsts tautsaimniecība saruks par 4,5% iepriekš lēsto 3,8% vietā. Savukārt budžeta deficīts tiek prognozēts 5,2% apmērā iepriekš paredzēto 4,2% vietā.

 

Komentāri (24)

oktaavs 31.10.2012. 17.59

Grieķi ir starp diviem velniem – “starptautiskajiem aizdevējiem” un defoltu. Abi vartianti vienādi pretīgi.
Neapskaužu, bet līdzjūtības nav nemaz. Nevajag melot un vajag strādāt. Nevajag barot “šoferu dēlus” un tupēt kafijušņikos kad vācieši rubī.

+15
-2
Atbildēt

1

    Kristīne > oktaavs 31.10.2012. 18.30

    pamatproblēma (sakne) gan ir līdzīga Latvijai – pārāk liela plaisa starp valdību un “varas avotu”

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

gundega_heiberga 31.10.2012. 18.26

Stundas laikā varu izdzert četras pudeles alus – nopelnīt divas. Loģiski, ka streikoju, ne pelnu.

+5
0
Atbildēt

1

Aivars Krauklis 31.10.2012. 18.42

Sen jau laiks arodbiedrību rīkotos streikus pielīdzināt parastam darba kavējumam – ja nenāci strādāt, nevajag, atradīsim kas nāk.
Varbūt bija laiks, kad streiki un citas arodbiedrību izdarības varēja sekmēt sabiedrības attīstību, bet tas sen aiz kalniem. Radies bandītisma paveids, kas nevis aizstāv darba ņēmējus, kā paši sludina, bet sargā darbu dabūjušu slaistu no konkurenta. Pat to tikai tad, kad atliek brīvs laiks no arodfīreru pašaizsardzības.

+9
-4
Atbildēt

1

    lebronj2356 > Aivars Krauklis 31.10.2012. 19.28

    Neoliberāļa zilais sapnis ? :)

    Varbūt vispār varēja nodarbināt par pusdolāru dienā kā senāk, ja ko vajag krītiņu – nav ko tiem dranķa vienkāršiem darbinikiem tērēt resursus, kas pienākas banksteriem, spekulantiem un neoliberāļu sludinātājiem !

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu