FOTO: Nocirsti ozoli Gulbenes makā • IR.lv

FOTO: Nocirsti ozoli Gulbenes makā

62
Foto: Dacīte Beķere
Dainis Īvāns

Ozolu aleja ceļā no Gulbenes uz Rēzekni pazudusi par spīti sabiedrības iebildumiem

Gulbenes laikraksta „Dzirkstele” žurnāliste Diāna Odumiņa pagājušajā nedēļā pamanījusi, ka vienā jaukā naktī ne čiku, ne grabu pie viņas pilsētas robežas nocirsta dižu ozolu aleja, kādas nekur citur Latvijā neatrast. Labākie kokmateriāli pazuduši nezināmā virzienā un, kazi, būs sagūluši kāda kunigaiša privātmājas parketā.

Nēģēlība pret dzimtenes ainavu notikusi klusi un zemiski. Vēl pērnvasar, kad dendrologi, vides speciālisti, vairāki vietējie iedzīvotāji, sabiedriskās organizācijas pieprasīja Gulbenei un Satiksmes ministrijai apturēt Rēzeknes ceļa rekonstrukciju, lai pārstrādātu paviršo projektu un lai astoņu kilometru posmā saglabātu simtgadīgos senču stādījumus, darbi arī apstājās. Taču, izrādās, ne tādēļ, lai ko labotu.

Gulbenes domes priekšsēdētājas S.Daudziņas apgalvojumi, ka vērtīgos kokus, cik iespējams, saudzēšot un, ja šo to cirtīšot, tad divtik iestādīšot vietā, izrādījušies saldi meli ārkārtas Saeimas vēlēšanu gaidās. Tāda pati tukšu salmu kulšana kā Satiksmes ministrijas atrakstīšanās sabiedriskajām organizācijām. Atbildes sagatavotāji nav nolieguši, ka projektam jāsaglabā „vērtīgākie koki un ainava”, taču to tulkojuši pa savam prātam. Projekts gada laikā nav nedz koriģēts, nedz izvērtēta iespēja unikālo aleju saglabāt neskartu, kaut vai ierobežojot tur kustības ātrumu un tā „laupot” autobraucējiem vienu jeb pāris minūtes skrējienā uz Rēzekni.

Šai gadījumā arī „Dzirksteles” lasītāju pašreizējais balsojums tīmeklī par to, vai dižkokus „sen vajadzēja nocirst”, vai „saudzēt”, kur pirmie trīskārt pārmāc otros, nav graša vērts. Jo sliktāk Gulbenes politiķiem, kas tādā gadījumā gadiem ilgi veicinājuši mankurtismu un vairojuši to mūsu publikas daļu, kas mīl tikai nocirstus ozolus vai ozolus makā.

Vēl itin labi atminos pērnās vasaras tikšanos ar S.Daudziņu. Viņas kabinetā kā pēc burvju mājiena uz sarunu par nāvei nolemto aleju ieradās novada „bezceļu” nogurdināto un acīm redzami domei pietuvināto „uzņēmēju elite”. Tās pārstāvji sulīgi lādēja „neriktīgos” koku aizstāvjus, slavēja „buldozera progresu” un amizanti dzina ārā žurnālisti D.Odumiņu, kura uzdrošinājās iebilst, tas ir, domāja „negulbeniski “.

Tad man neviļus radās aizdomas, ka „izdevīgo projektu”, ko „nedrīkstot atdot citiem”, Gulbenes domes vadībai no ārkārtas vēlēšanās fiasko cietušās ZZS varbūt arī kā pēdējo „labo darbu” izkombinējis toreizējais ZZS satiksmes ministrs, bet ZZS vides ministrs nodrošinājis, ka ministrija neievēro tā degradējošo ietekmi uz vidi, ainavu un tautas morāli. 

Vai ar šiem nelaimīgajiem kokiem, kam nav nekādas daļas par politiku, tiek pirktas muļķu balsis un politiķu labklājība?

Neatbildēts pērnvasar palika itin lietišķs jautājums – kas un par kādu cenu tiks pie vērtīgās koksnes? Varbūt īstā atbilde ir labāko ozolu nociršana tagad – laikā, kad tas vēl nebija jādara jebkuros apstākļos, un steidzīgā izvešana tumsas aizsegā? Pa šo gadu ārpusmeža zemēs mainījušies koku ciršanas noteikumi, kas nekādi nevarēja būt ievēroti vecajos projekta saskaņojumos.

Bet vai Satiksmes ministrijas uzņēmums „Latvijas Valsts ceļi” un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija vispār zina, par cik alejām vēl plānots noplicināt Latviju citos ceļu rekonstrukcijas darbos? Vai Gulbenes dome zina, par cik kokiem un mežiem novads kļūs nabagāks nākamā, aiznākamā un turpmākos gados? Es nē, kaut arī tāpat kā visi Latvijas iedzīvotāji, esmu valsts un pašvaldību ierēdņu darba devējs.

Zinu tikai to, ka ļaudis, kas nemīl un nesaudzē Latvijas dabu, nemīl un nesaudzē arī pašu Latviju, vismaz to, kas mūs veidojusi par cilvēkiem un tautu. Zinu arī to, ka britu popmūziķis Stings nupat atteicies uzstāties tālo Filipīnu koncertarēnā, kuras īpašnieki lielveikala celtniecībai grasās upurēt 182 kokus. Tieši tāpēc.

Autors ir publicists

 

Komentāri (62)

Andris 27.10.2012. 10.19

„Noskalpētā zeme”. Tādu virsrakstu savām pārdomām reiz bija izraudzījusies poliete Antonina Ļeņkova (R: Zinātne, 1976). „ (..) kāda šodien ir Zemes īstenā seja – (..) Grumbu izvagota, saārdīta, saplosīta, tā zaudējusi ļoti daudz no sava pirmatnējā daiļuma. To veicinājuši paši cilvēki, it īpaši mūsu laikmeta cilvēki, viskulturālākie, viscivilizētākie. Tieši viņi noņēmuši Zemei skalpu, pašu asiņaināko no visiem, kādus jebkad kā trofeju pie savas jostas piekāris mežonīgais barbars.”
Senlaikos latvieši dižozoliem nesa ziedu. Arī – dabas skaistumu un varenību godādami. Tagad Gulbenes (un ne tikai Gulbenes) barbari lepojas, savu jostu izrotādami ar kārtējo asiņaino skalpu. Ar katru gadu Latvijas ainava kļūst arvien nabadzīgāka, arvien svešāka – pliki noskūtās ceļmalas, bez apdoma un izpratnes izcirstie meži, vietā pametot pūstošas zaru kaudzes. Skalpējam bez žēlastības, taču nevienam nevajadzīgās vīzijās patētiski rakstām „Latvija – viszaļākā valsts”. Liekulības gadatirgus.
„Ne zariņu nenolauzu…”

+18
-1
Atbildēt

4

    Signija Aizpuriete > Andris 27.10.2012. 10.34

    ——–
    ”Lai cik nīgri daži vērtē Latvijas ikdienu tagad, LTF dibinātāji, ja 1988.gadā būtu gaišreģi, pēc gadsimta ceturkšņa pieceltos kājās un ilgstoši gavilētu par savu brīvo valsti. ” Dainis Īvāns
    Bagātāka maizes kumosa dēļ LTF nedibināja http://www.ir.lv/2012/10/9/bagataka-maizes-kumosa-del-ltf-nedibinaja ==============================================================================
    Kas nākamgad apmaksās ”liel-dropi” LTF 25 , ja ne cirtēji? Galu galā ne tikai Latvijas ainava, bet arī sabiedrība ar katru gadu kļūst aizvien ”eiropeiskāka (amerikāniskāka)”.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Andris 27.10.2012. 10.52

    ———klejotājs vai tu no kāda amērikas pagraba pieķēdēts raksti
    =============================================================================

    ”Vairāk lepnuma par neatkarību”

    – Saruna ar žurnālisti, Latvijas Tautas frontes laikraksta “Atmoda” galveno redaktori, tagad – “NRA” galvenās redaktores vietnieci ELITU VEIDEMANI.
    (‘Latvijas Avīze’, 19.9.2012)

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > Andris 27.10.2012. 10.46

    eža

    vai tu no kāda amērikas pagraba pieķēdēts raksti, kur tev laiku pa laikam mellie rasisti nagus mauc? jeb tu čekas pagrabā maskavā sēdi kur tev čekists ar pistoli pie taviem deniņiem diktē kas tev jāraksta? nevaru iedomāties, ka krievu sūtniecībai Rīgā šitāds idiots strādātu. un IRam arī nevajadzētu šamējo ciest

    +8
    0
    Atbildēt

    0

brigita_damme_rtk_lv 28.10.2012. 18.21

Pirms kāda gada, pusotra tur pēdējo reizi braucu, asiņainos krustus redzēju, arī pirms tam kādu laiku. Jau toreiz publiskā vai ne tik ļoti publiskā interneta telpā šausminājos par gaidāmo slaktiņu. Domāju, ļauži apdomāsies, aiztiks tik tos, kas līkumos galīgi uz ceļa gandrīz aug un jau tehnokrātijas apskādēti. Ļauži apdomājās, apdomājās pa savam. Tagad pie ceļa varēs uzlikt lepnu šilti “Šeit Latvijas ainava izvarota ar ERAF līdzekļu palīdzību”.
Līdzekļi apgūti, pa jauno asfaltu prom bez aizķeršanās tiek aizvesti pārējie apkārtnes koki. Paliek pāri tipiska Eiropas ainava…

+12
-1
Atbildēt

0

Janis 27.10.2012. 11.06

Darbiņš Sprūdžam, kad būs ticis galā ar Ventspili, Jelgavu, Jūrmalu, Valmieru un Rīgu.

+8
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu