Garšu kronis • IR.lv

Garšu kronis

1
Uzņēmuma Kronis īpašnieks Aivars Svarenieks.
Inta Lase

Vienīgais Latvijā augušo zaļo zirnīšu konservu ražotājs Kronis krīzes gados audzēja muskuļus – izstrādāja jaunas produktu idejas un uzbūvēja modernu dārzeņu konservēšanas cehu

Aivars Svarenieks bija viens no pirmajiem Bauskas puses uzņēmējiem, kurš 1993.gadā lēsa – ar labu krogu ģimeni varēs uzturēt. Tā izrādījās taisnība, taču Aivaram gribējās plašāku darbalauku. Tāpēc, kad 1996.gadā par bijušā kolhoza Code pajām varēja privatizēt jau sabrukušo dārzeņu konservēšanas cehu, Aivars ilgi nešaubījās.

Jā, par dārzeņu konservēšanu viņš neesot zinājis pat ne tik, cik melns aiz naga, taču vairāki gadi sabiedriskajā ēdināšanā ļāva uzzīmēt skaidru bildi – bez kuriem konservētajiem produktiem pusdienas, vakariņas vai brokastis nav iedomājamas. Tā arī sākuši. Izremontēja, sakārtoja un atdzīvināja vecās iekārtas, ar kurām pirmajos gados varēja saražot tikai kādus 10 produktus.

Tagad Kroņa sortimentā ir divi zīmoli – Kronis un Rundāle – un 220 dažādu produktu: konservēti dārzeņi, sulas, mērces, marinādes un konservētās zupas. Lielākais Kroņa lepnums ir Latvijā augušo zaļo zirnīšu konservi. Deviņdesmitajos Latvijā no pašmāju zirņiem konservus ražoja četros cehos, bet tagad Kronis palicis vienīgais. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu