Tiesa noper tarifu regulatoru • IR.lv

Tiesa noper tarifu regulatoru

8
Māris Klūga

Latvenergo tarifu lietā tiesa pārmet, ka sabiedrisko pakalpojumu regulators pēc būtības nedara savu darbu

Rīgas Administratīvās apgabala tiesas lēmums, ka pērn ieviestie Latvenergo elektrības tarifi ir prettiesiski un jāatceļ, izraisījis pretrunīgu viedokļu gūzmu. Prasības pieteicēji uzskata, ka tiesa atzinusi tarifu nepamatotību un šis lēmums, ja tas pēc pārsūdzēšanas paliks spēkā, liks turpmāk ļoti skrupulozi izvērtēt energokompānijas darbību un samazinās elektrības izmaksas. Savukārt tarifu ieviesēji uzsver – spriedums novedīs tieši pie augstākiem tarifiem, jo tiesa ir atzinusi tos par nepamatoti zemiem. Visticamāk, galīgo lēmumu vēl tik drīz neuzzināsim, jo spriedums tiks pārsūdzēts.

Izlasot 39 lappuses garo spriedumu, kļūst skaidrs – lielāko brāzienu saņem Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), kas, pēc tiesas domām, nav pildījusi savu pienākumu rūpēties par to, lai tarifi būtu ekonomiski pamatoti, nepārkāptu vienlīdzības principu starp patērētājiem un vienlaikus veicinātu godīgu konkurenci elektroenerģijas tirgū.

Tāpēc par trim galvenajiem tiesas pārmetumiem lūdzām komentāru SPRK pārstāvjiem – tarifus pērn apstiprinājušajam padomes vadītājam, tagad Saeimas deputātam Ivaram Zariņam (Saskaņas centrs) un pašreizējam vadītāja pienākumu pildītājam Rolandam Irklim.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu