Respektējot vidukli • IR.lv

Respektējot vidukli

2
Foto — Dmitrijs Suļžics, F64

Pirmo reizi Rīgā ir skatāma plaša pagājušā gadsimta sākuma modei veltīta izstāde

Sievietēm allaž ir paticis zināt, kas atrodas citu sieviešu skapjos. Uz šiem vojerisma impulsiem balstās Jūgendstila mode – izstāde, kura kā tvaikonis mēnesnīcā piesaista daudzu acu uzmanību.

Izstādes ekspozīciju veido 19.gs. pēdējās desmitgades un 20.gs. sākuma sieviešu apģērbs. Kostīmu ansambļi un stikla «zārciņi», kas pilni ar raibiem aksesuāriem, vēdekļiem, apaviem un citiem gadsimtu mijas priekšmetiem. Tos no savas personīgās kolekcijas ir atlasījis un uz Rīgu atvedis modes vēsturnieks Aleksandrs Vasiļjevs, radot Rīgas vecākajā mūra ēkā komplimentāri vecmodīgu atmosfēru.

Vīriešu mode, kas, Oskara Vailda vārdiem runājot, «ir tik neciešami pretīga, ka to mums nākas mainīt ik pēc pusgada», izstādē nav pārstāvēta vairāk ka ar vieniem vadmalas svārkiem, vienu vakara smokingu un vienu stikla vitrīnu un, iespējams, proporcionāli sasaucas ar vīriešu neuzkrītošo interesi par šo pasākumu. Pa visu izstāžu zāli rosās sievietes. Uz melniem bezgalvainiem manekeniem izlikts gandrīz simt balles, izejamās, operas, vasaras, vakara un līgavas kleitas. Pelerīnes un ņieburi. Ziemas un pastaigu kostīmi. Izjādei paredzēts tērps.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu