Attīstības recepte • IR.lv

Attīstības recepte

4
Pauls Raudseps

Nacionālais attīstības plāns izvirzīs Latvijai līdz 2020.gadam sasniedzamos mērķus. ES ietvarā Latvija tos jau ir nospraudusi

Latvijā krīze nu ir oficiāli beigusies, taču uz jautājumu – ko darīt tālāk? – atbildes vēl tikai meklējam. Valda Dombrovska valdība izvēlējusies saukli «Ekonomiskais izrāviens!». Tā tagad strādā pie Nacionālā attīstības plāna, kura pirmo redakciju valdības ministri slēgtā seminārā apspriež šonedēļ.

Pagājušajā gadā pasūtītais Latvijas konkurētspējas novērtējums iesaka neizšķiest spēkus uz padsmitiem prioritāšu un izvirzīja četras, kuras dotu vislielāko efektu: ēnu ekonomikas apkarošana, izglītības sistēmas uzlabošana, transporta infrastruktūras stiprināšana un politiskās sistēmas izmaiņas, lai tā spētu efektīvāk nodrošināt ilgtermiņa mērķu sasniegšanu.

Taču bez šiem iekšējiem virziena meklējumiem Latvija jau ir iesaistīta plašākā Eiropas Savienības attīstības stratēģijas Eiropa 2020 realizācijā. Tās ietvaros ir izvirzīti Eiropas Savienībai kopumā galvenie līdz 2020. gadam sasniedzamie mērķi, kā arī virkne apakšmērķu, un no šiem kopējiem mērķiem izriet katrai dalībvalstij noteiktie uzdevumi. Savukārt fi nanšu krīzes rezultātā Eiropas Komisija ir sākusi daudz uzmanīgāk sekot līdzi katras dalībvalsts ekonomiskajai politikai un tās atbilstībai fi skālās atbildības principiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu