FOTO: Klintone: Ebreju īpašumu restitūcijas ātra atrisināšana ir visu interesēs • IR.lv

FOTO: Klintone: Ebreju īpašumu restitūcijas ātra atrisināšana ir visu interesēs

83
Hilarija Klintone tikšanās laikā valdībā. Foto: Ieva Čīka, LETA

Dombrovskis: Attiecības starp Latviju un ASV ir ļoti labā līmenī

ASV atbalsta ebreju īpašumu restitūciju un šā jautājuma ātra atrisināšana ir visu interesēs, ceturtdien kopīgā preses konferencē ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (RP) sacīja ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone. “ASV stingri atbalsta restitūciju tiem, kuru īpašums tika konfiscēts – vai nu to izdarīja nacisti vai komunisti,” uzsvēra valsts sekretāre, bilsot, ka šis jautājums pārrunāts visās tikšanās reizēs ar Latvijas augstākajām amatpersonām.

“Tā ir nepabeigta vēsturiska lieta. Es novērtēju pūles, kuras [Latvijas] valdība pašreiz pieliek šī jautājuma risināšanā,” sacīja ASV valsts sekretāre. Klintone uzsvēra: atrisināt šos jautājumus ātri un taisnīgi ir visu interesēs.

Savukārt ārlietu ministrs Rinkēvičs skaidroja, ka Latvijai ir loti labs dialogs ar vietējo ebreju kopienu. Jau tām privātpersonām, kuru senčiem pirms Otrā pasaules kara piederējis kāds īpašums, bijusi iespēja pieprasīt atpakaļ to saskaņā ar denacionalizāciju. Patlaban tiek runāts par īpašumiem, kuri piederēja organizācijām – reliģiskajām ēkām, kopienu ēkām, klubiem u.tml.

“Mēs atbalstam ebreju kopienu un esam pārrunājuši, ka ne vienmēr būs iespējams atdot ēku,” sacīja ministrs, bilstot, ka iespējama arī īpašumu kompensācija.

Vienlaikus Rinkēvičs sacīja, ka diskusijas joprojām norit, jo šis jautājums saistīts ar juridisku, emocionālu, vēsturisku dimensiju un dažādiem viedokļiem politiskajās aprindās. Ministrs uzsvēra, ka ir apliecinājis ebreju kopienai turpināt dialogu, lai atrastu veidu, kā atrisināt šo jautājumu.

Savukārt Latvijas Universitātē (LU) nevalstisko organizāciju jaunieši pirms diskusijas ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni mūziķa Laura Reinika vadībā sveica ar dziesmu “Sveiks, lai dzīvo!”.

Klintone par sirsnīgo sagaidīšanu teica: “Tas bija brīnišķīgi! Urrā! Ja es būtu dzimusi latviete, es varētu dziedāt līdzi.”

Sagaidot Ministru kabinetā ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) ceturtdien atzina, ka Klintones vizīte Latvijā parāda to, ka attiecības starp Latviju un ASV ir ļoti labā līmenī. “Gribu izteikt cerību, ka tās turpinās attīstīties tikpat pozitīvā dinamikā kā līdz šim,” sacīja Dombrovskis.

Viņš arī norādīja, ka ASV valsts sekretāres vizīte Latvijā ir apliecinājums tam, ka ASV un Latvija ir stratēģiskie partneri un demonstrē ASV lielo ieinteresētību gan divpusējās attiecībās, gan par situāciju šajā Eiropas reģionā tā ekonomiskajā, politiskajā un drošības aspektā, ziņo LETA.

Savukārt Klintone uzsvēra, ka ASV ir lepna būt par neatkarīgas Latvijas partneri un augstu vērtē savstarpējo sadarbību, piebilstot, ka ASV augstu novērtē Latvijas pieņemtos grūtos lēmumus sarežģītajos ekonomiskajos apstākļos, lai nodrošinātu valsts un tās iedzīvotāju stabilitāti.

Klintone ļoti labi atceroties savu viesošanos Latvijā kopā ar vīru Bilu Klintonu 1994. gadā, kad viņa bija lieciniece Latvijas neatkarības atgūšanas pirmajiem gadiem. “Par visu, ko esat sasnieguši, gribu uzslavēt jūs, premjerministr, valdību, un īpaši Latvijas iedzīvotājus,” noteica Klintone.

Jau ziņots, ka Klintone Latvijā ieradusies vienas dienas vizītē. 

ASV valsts sekretāres vizīte Latvijā noslēgsies ar Samnera Velsa ielas svinīgo atklāšanu pie ASV vēstniecības Rīgā. ASV diplomāta vārdā tiks pārdēvēts Remtes ielas posms no Kalnciema ielas līdz Lielirbes ielai. 1940.gada 23.jūlijā ASV valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Samners Velss nāca klajā ar paziņojumu, ka ASV neatzīst Baltijas valstu inkorporāciju Padomju Savienībā. Vēlāk šis paziņojums kļuva pazīstams kā Velsa deklarācija un kļuva par pamatu ASV ilgtermiņa ārpolitikai, kas neatzina PSRS varas leģitimitāti Baltijas valstīs. Šai neatzīšanas politikai vēlāk sekoja vairāk nekā 50 pasaules valstu, tādējādi tā kalpoja kā spēcīgs atbalsts Latvijas valstiskās neatkarības idejai nebrīves laikā.

Latvija ir simtā valsts, uz kuru vizītē būs devusies valsts sekretāre Klintone. “Klintones brauciens uz Somiju, Latviju un Krieviju, kas ieplānots no 27. līdz 30.jūnijam, padarīs viņu par pirmo valsts sekretāri ASV vēsturē, kas sasniegusi maģisko simts zīmi. Somija būs valsts ar numuru 99, Latvija, kuru viņa apmeklēs ceturtdien, būs simtā,” raksta “USA Today”.

Pirms ierašanās Rīgā Klintone apmeklēja Somiju, bet vēlāk dosies vizītē uz Krieviju. Jau 28.jūnijā ASV valsts sekretāre ieradīsies Sanktpēterburgā, kur papildus dalībai Āzijas un Klusā okeāna ekonomiskās sadarbības Sieviešu un Ekonomikas forumā viņa tiksies arī ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

Kā ziņots, Klintoni ierasties vizītē Latvijā 2009.gadā ielūdza toreizējais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš. Tolaik bija cerība, ka Klintone Latvijā ieradīsies līdz ar jaunās ASV vēstniecības Rīgā ēkas atklāšanu, taču vizīti tā arī neizdevās organizēt.

 

Komentāri (83)

dro 28.06.2012. 16.05

Nu ko, tagad šis Valsts sekretāres teiktais kalpos pamatam sašutumam par amerikānu imperiālistu atbalstu cionistiem?:) Varbūt gļēvlatvieši tomēr saņemsies un atbildēss: Cienītā kundze, mēs cienam ASV un jūsu viedokli, esam pateicīgi pat jūsu atbalstu, bet savas problēmas risināsim pēc savas saprašanas?

+24
-6
Atbildēt

16

    mary75 > dro 28.06.2012. 18.30

    ASV ir valsts, kas nekad nav atzinusi Latvijas okupāciju, ASV ir vienīgā valsts ( ne jau ES), ar kuras atbalstu Latvija vienmēr var rēķināties.
    Tāpēc, ja draudzīgai lielvalstij tik ļoti svarīgi tie ēbreju īpašuma jautājumi, un viņi lūdz Latviju to nokārtot, manuprāt, nebūtu nekas briesmīgs, ja Latvija, kā ASV draugs un sabiedrotais, panāktu ASV pretīm.
    Palīdzēt draugiem nav nekas slikts.
    Protams, var jau nostāties pozā, kā tagad dara NA, pasludināt, ka mēs jau savu muguru nelocīsim, un neko tiem ēbrejiem neatdosim, ASV mums nav nekāds priekšnieks, mēs paši lieli un vareni, bet, tas būtu tikpat “gudri”, kā patreizējā mūsu pseidonacionāļu uzvedība.
    ASV, vispār, draugus neaizmirst, un pragmatiska rīcība būtu taisni tāda, nevis āža cienīga uzvedība – “kaut ko ēbrejiem – tikai pār mūsu līķiem”.

    +9
    -16
    Atbildēt

    0

    piziks > dro 28.06.2012. 17.14

    lno, kāds vairs Tavs “bet”, — tikko un tepat, vien mazliet augstāk pats rakstīji “Visu cieņu ASV amatpersonai!:)”

    Ja “visu cieņu” jau esi veltījis/atdevis, kāds Tavs “bet” vairs iespējams?! :)

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    mary75 > dro 28.06.2012. 18.59

    Un kurā vietā es kaut ko pateicu par “izredzēto tautu”?
    Es te runāju par ASV un Latviju, ja kas.
    Visur rēgojās tā “izredzētā tauta”?

    Ino – vai tad es teicu, ka bez konsultācijām, rīt ap pusdienas laiku?
    Viss jādara likumīgi, bet, ar prātu.

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    garausiitis > dro 28.06.2012. 16.09

    lno – drosmīgais lno :) :) :)

    +8
    -10
    Atbildēt

    0

    Vilma Kovaļova > dro 28.06.2012. 20.15

    nepiekritu un protesteju pret nodomu atdot ipasumus selektivi. Tikai paar muusu liikiem.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 28.06.2012. 20.15

    …traks_sunsxxx…nejauc privātīpašumu ar sabiedrisko organizāciju īpašumiem….

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    dro > dro 28.06.2012. 22.33

    zanE. Iedomājos par to, bet bija jau par vēlu – nevarēja vairs izlabot:) Tomēr prieks, ka atradi iemeslu man ieskost:)

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 28.06.2012. 22.22

    …kā man patīk vīrieši, kuri vēlās izteikties par tēmu, visu laiku putrojoties!….:)
    ….galvenais, lai varētu izteikties/izrakstīties!…

    Privatizācija – valstij piederoša īpašuma (nekustamie īpašumi, kapitāla daļas, zeme) privatizācijas subjekta iegūšana par naudu vai privatizācijas sertifikātiem….

    Namīpašumu denacionalizācija ir process, kurā likumīgajiem īpašniekiem vai viņu mantiniekiem atjauno īpašuma tiesības uz agrāk nacionalizētajiem īpašumiem….

    Gaidis Bērziņš (vēstulē MP): “…vēlos vērst Jūsu uzmanību uz to, ka īpašumu denacionalizācijas process un zemes reforma Latvijā IR NOSLĒGUMA POSMĀ…” (izcēlums zanE) ….:))

    …papildinot –
    Gaidis Bērziņš: “Ir būtiski ņemt vērā, ka biedrības (sabiedriskās organizācijas), kurām bija interese atgūt savus īpašumus, to izdarījušas vai arī TURPINA šo procesu, vēršoties LR Saeimā ar lūgumu pieņemt speciālu likumu….”

    …hmmm…pēc Gaida Bērziņa vārdiem – viss notiek!…tikai….diez’ kāpēc viņam sašutumu izraisīja tieši ebreju lūgums?….

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    dro > dro 28.06.2012. 21.39

    dzeris49. Privatizācija sen jau beigusies. Nezināji?:)

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    mary75 > dro 28.06.2012. 19.24

    Cik zinu, mums tāda likuma nav.
    Katrs konkrēts gadījums tiek izlemts ar Saeimas lēmumu( vai MK, neatceros).

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    marmed > dro 28.06.2012. 19.31

    dzeris49.Cik es zinu visi kas gribēja īpašumus ir atguvuši, ārī daudzi ēbreji. Domāju jautājumu par īpašumu atgūšanu tādēl var slēgt

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    marmed > dro 28.06.2012. 19.19

    dzeris49. Tieši tā izredzēto tautu nav, tāpēc arī ēbrejiem vajadzētu rīkoties likuma ietvaros, un ja īpašumu atgūšana ir nokavēta tad neko darīt. Neizprotams ir tas ka ASV būdama demokrātijas citadele, kur visi ir vienlīdzīgi, sādi cenšas izcelt kādu tautu…..

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > dro 28.06.2012. 16.18

    klusais. Tukli cilvēki parasti ļoti omulīgi, kādēļ tu tik nejauks?

    +11
    -9
    Atbildēt

    0

    mary75 > dro 28.06.2012. 20.59

    Ja atdotu aizsargu organizācijai, arī nepiekristu, tad Bērziņš arī sarīkotu to histēriju, NA tāpat brēktu pēc taisnīguma un likumības?
    Cik dažādi izbijušie čekisti un stukači netika pie īpašumiem ar TB palīdzību, tad, kaut kā, neviens tā nebrēca, un neviens no TB nedemisionēja un klaunu netēloja.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    marmed > dro 28.06.2012. 18.44

    dzeris49. Man sāk likties, ka Tu esi kaut kāds nacists. Visas šitās runas par vienu izredzēto tautu sāk atgādināt Hitlera runas par izredzēto vācu tautu. Likās jau ka Pasaule ir pārslimojusi šito slimību par “izredzēto tautu” , bet izskatās ka Džeris vēl nav tam ticis pāri.

    +11
    -7
    Atbildēt

    0

    dro > dro 28.06.2012. 18.37

    dzeris49. Nu nefleitē. Nevis pār līķiem, bet pēc konsultācijām saeimā. Paklausies, ko Krustpunktā par šo jautājumu saka tavs domubiedrs Liniņš:)

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

Ieva 28.06.2012. 15.48

Cik saprotu mums nav likumu, kas regulē īpašuma atdošanu organizācijām. Un arī nevajag, jo tas izsauks visādu pirmskara pretalkohola vai sporta biedrību atjaunošanos, teātra biedrības, pērkoņkrustus, korus, aizsargus, namīpašnieku apvienības, izdevniecības, fabrikas, utt…Toreiz atļautas, tagad aizliegtas vai otrādi, juridiski pārsauktas, mantotas, apvienotas.. Tāpēc nav skaidrs kāpēc tieši žīdu pirmsakara orgaznizācijām vajag taisīt izņēmumu. Viņi smagi cieta holokaustā, bet, šķiet, ir pārvērtuši šo savu lielāko nelaimi par lielāko kapitālu, no kura atkal taisa jaunu kapitālu. Neviens jau te nav ticis apbižots, privātpersonām taču īpašumus atgrieza nestkarīgi no tā vai prasītājs bija latvietis, vācietis, žīds vai čigāns.. Kāpēc tagad daži grib būt līdzvērtīgāki par citiem. Kāpēc mums viņiem ir jāatgriež īpašumi, bet citiem ne? Starp citu, te aizdomājos par pirmskara Latvijas zeltu. Vai Krievija to atgrieza Latvijai?

+21
-5
Atbildēt

0

dro 28.06.2012. 17.24

Optiskais Tēmeklis. Ja “visu cieņu” jau esi veltījis/atdevis, kāds Tavs “bet” vairs iespējams?! :)
________________________
Tu sevi prezentē kā visu problemu redzošs un atrisinājumu zinātājs, bet man atgādini emocionālu jaunkundzi:) Nedomāju, ka uz pasaules atradīsi daudz cilvēku, ar kuriem uzskati sakritīs visos jautājumos. Vai Latvijai nav domstarpību ar Igauniju, Lietuvu, Vāciju u.c. ES valstīm, bet tās taču mūsu sabiedrotās. Kādēl mums nevarētu atšķirties domas atsevišķos jautājumos ar ASV valsts sekretāri? Ja mēs viņu cienam, tad pēc tavām domām mums visam jāpiekrīt.? Tas taču elementāri, notīri linzas, OT:)

+9
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu