Televīzija kabatā • IR.lv

Televīzija kabatā

4
No kreisās: Inga Spriņģe, Guntis Bojārs, Kārlis Streips un Ilze Nagla.
Inta Lase

Interneta ātrums Latvijā ir tik iespaidīgs, ka televīzijas pārraide mobilajā tālrunī vai datorā nav problēma – būtu vien saturs, ko skatīties

Vairāki ekrāni, virtuālā videonoma, interaktīva izklaide. Šīs ir interneta televīzijas pamatfunkcijas, kuras pagaidām ikdienā izmanto tikai retais, lai gan Latvijas interneta pārklājuma tehniskie parametri ir tādi, kas ļautu šo pakalpojumu brīvi lietot gandrīz jebkurā novadā. Vismaz pagaidām no plašākas interneta televīzijas lietošanas daudzus attur zināšanu trūkums, bet citus – pakalpojuma sniedzēju skopais piedāvājums. Taču drīz tam būtu jāmainās, tic pazīstamākie interneta televīzijas piegādātāji – Draugiem.TV un Lattelecom. 

Jaunākais GFK pētījums liecina, ka aptuveni 36% Latvijas mājsaimniecību kaut reizi internetā skatījušies kādu televīzijas pārraidi vai filmu. Taču tas nenozīmē, ka cilvēki lietojuši interneta televīziju – visticamāk, atrasts kādas programmas videoarhīvs, ko piedāvā gan Latvijas sabiedriskā, gan komerctelevīzijas, kā arī ārvalstu telekanāli. To pierāda arī martā veiktais Samsung Smart TV tirgus pētījums visās trijās Baltijas valstīs, kurā secināts – vairāk nekā 40% aptaujāto vismaz reizi nedēļā skatās internetā lejupielādētu saturu, visbiežāk izvēloties mākslas filmas (31%), ziņas (23%), kā arī seriālus un multfilmas (katrs 21%).

Virtuālā filmu noma popularitātes ziņā Latvijā gan vēl nepārsniedz lejupielādi vai tiešsaistes skatīšanos dažādos failu apmaiņas serveros. «Paradumi,» saka Draugiem.TV runasvīrs Jānis Palkavnieks un izsaka cerību – tie mainīsies. Latvijā populārākais sociālais portāls gatavs pie tā piestrādāt, jo gada sākumā sākusi darboties tā interneta televīzija. «Ceram, ka filmas būs tās, kuras pievilks un arī mazinās pirātismu, jo nav vērts nelegāli lejupielādēt, ja vari filmu labā kvalitātē nopirkt par 80 santīmiem,» saka Palkavnieks. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu