«Esam tur jau ieprecējušies!» • IR.lv

«Esam tur jau ieprecējušies!»

1
Andris Vanags ir pārliecināts: ja Latvija būtu eirozonā, uzņēmumam izdotos vienoties par labākiem nosacījumiem ar tā galvenajiem izejvielu piegādātājiem, būvķīmijas ražotājiem

Sakret direktors Andris Vanags uzskata, ka eiro zīmols joprojām simbolizē uzticamību un ir nepieciešams Latvijas biznesam

Sauso un lietošanai gatavo būvmaisījumu ražotājs Sakret darbojas visās trīs Baltijas valstīs. Igaunijā eiro tika ieviests jau pērn, tāpēc uzņēmums iekšējos norēķinos, plānojot budžetu un turpmāko attīstību, arī Latvijā un Lietuvā izmanto eiro valūtu. Tas ir ērti – gan lai salīdzinātu izmaksas, algu apmēru, gan arī lai samazinātu kļūdu iespējamību aprēķinos. 

«Arī piegādātājiem, protams, tu liecies drošāks un stabilāks, ja esi stabilā vietā. Ja salīdzinām sevi – Eiropas Savienībā strādājošu uzņēmumumu – ar kompāniju, kura atrodas Baltkrievijā, esmu pārliecināts, ka mums ir labāki nosacījumi un pēcapmaksas iespējas nekā baltkrievu uzņēmumiem. Un tas nav tikai tāpēc, ka mēs būtu gudrāki, bet tāpēc, ka mēs esam Eiropas Savienībā, mums strādā likumi, un šos likumus mēs ievērojam. Ja mums būs vēl eiro, tad, protams, mūsu uzticamība tikai celsies,» saka Sakret direktors Andris Vanags. 

Viens no būtiskiem ieguvumiem, pēc Vanaga teiktā, ir arī valūtas konvertācijas izmaksu samazināšanās, jo valūtas maiņa ir viens no lielākajiem biznesa riskiem. Sakret, tāpat kā lielākajai daļai Latvijas uzņēmumu, ir kredīts eiro, un Vanags cer un gaida, kad par Latvijas valūtu kļūs eiro. «Man ienākumi ir vienā valūtā, un izdevumi – citā valūtā. Kredīti ir gandrīz visiem uzņēmumiem, kas ražoja un vēlējās attīstīties. Ja Latvijā būtu notikusi valūtas devalvācija par 20%, ir pilnīgi skaidrs – es nebūtu spējis palielināt arī savus ienākumus par 20% tajā 2009.gadā. Būtu iestājies krahs,» trauksmaino krīzi atceras Vanags. «Ja eiro netiks ieviests un ja izdomās devalvēt latu, jautājums – vai uzņēmējam ir vērts cīnīties? Ir skaidrs, ka tādā gadījumā es savus eiro kredītus neatdošu.» Viņa secinājums ir skaidrs – eiro ieviešana palielinās Latvijas uzņēmēju konkurētspēju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu