Eiro Frankenšteins • IR.lv

Eiro Frankenšteins

5
«Pievienoties eiro ir daudz vieglāk, nekā pēc tam izstāties no eirozonas. Ja mums ir tāda ekstra kā iespēja izvēlēties, to vajadzētu izmantot,» saka Jānis Ogsts

Finansists un a/s Diena padomes priekšsēdētājs Jānis Ogsts eiro uzskata par mākslīgu veidojumu, kuram ilgs mūžs nav gaidāms 

Neticēju, ka Latvijā būs tik grūti atrast uzņēmēju, kurš neatbalsta eiro ieviešanu, taču tas izrādās īsts pārbaudījums. Eiroskeptiķis, kas tomēr piekrīt atklāti paust savu viedokli, ir Jānis Ogsts. Viņš ir bijušais finanšu tirgus brokeris, kurš uzskata – eiro ir mākslīgs veidojums un līdz ar to nebūs ilgdzīvotājs. Tagad Ogsts ir investīciju kompānijas BSI līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs, kā arī darbojas a/s Diena padomē. 

Eiro vainīgs krīzē
Eirozona jeb Eiropas Monetārā savienība pašlaik apvieno 17 Eiropas Savienības dalībvalstis. Lēmumu par tās izveidi 1991.gadā Nīderlandes pilsētā Māstrihtā pieņēma Eiropadome, vienlaikus nosakot vairākus kritērijus, kas valstīm jāizpilda, lai pievienotos eiro, un 1999.gadā šī ideja arī tika īstenota dzīvē. Jānis Ogsts uzskata, ka tieši tas, kā savulaik eiro tika izveidots, ir pašreizējo problēmu sakne. 

«Eiro sastāv no valstīm, kurām nevar būt vienota valūta. Tās ir ļoti dažādas valstis ar vēsturiskām atšķirībām. Ja to visu saliek zem viena jumta, tad tur veidojas savā ziņā Frankenšteins,» pārliecināts ir Ogsts. Eirozonā ietilpst gan konservatīvā un taupīgā Vācija, gan racionālās Skandināvijas valstis, gan pret finanšu disciplīnu un konkurētspēju visnotaļ relaksētās Dienvideiropas valstis. Papildus šīm valstīm pamazām nāk klāt pa kādai valstij no bijušā padomju bloka. Un visām šīm valstīm neatkarīgi no to ekonomiskās attīstības līmeņa, fiskālās politikas vai nacionālajām iezīmēm ir viena valūta, vienādas procentu likmes un vienota Centrālās bankas politika. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu