Brīnumi • IR.lv

Brīnumi

7
Nellija Ločmele

Klusais pārdomu un Ziemassvētku brīnuma gaidīšanas laiks sākas šonedēļ. Neko kluss un rimts tas gan nav ne pie mums, Latvijā un kaimiņos – Lietuvā, kur sabiedrību satricinājusi banku krīze, nedz arī Ņujorkā un citās vietās, kur uz kapitālisma reformēšanu aicina Okupē Volstrītu aktīvisti

Kur pirmo Adventes sveci aizdegs skandalozais Krievijas miljonārs un – nu jau bijušais – Baltijas baņķieris Vladimirs Antonovs, nav ne jausmas. Taču mierpilns šis laiks diezin vai būs, jo viņš atrodas starptautiskā meklēšanā. Latvijas un Lietuvas tiesībsargi grib atšķetināt viņa aizdomīgās darbības, kuru dēļ Lietuvas Snoras un Latvijas krājbankas darbība ir apturēta un finanšu uzraugi pūlas saglābt noguldītāju naudu. Izmeklēšanā varētu atklāties finanšu mahināciju brīnumi, kas iztraucējuši Ziemassvētku mieru tūkstošiem cilvēku.

Simtiem un varbūt pat miljoniem cilvēku ierasto kārtību ir spējis iztraucēt arī kāds igaunis – tas ir kustības Okupē Volstrītu idejiskais tēvs Kalle Lasns, kuru esam intervējuši šajā numurā. Viņa vēsts vienlīdz skar gan alkatīgos baņķierus, gan viņu upurus: attopieties no patēriņa skrējiena. Uz to aicināja protestētāji ielās un tagad Lasna žurnāla mājaslapā uz dienu bez iepirkšanās aicina lotosa pozā meditējošs Ziemassvētku vecītis.

Nauda un Ziemassvētki, kas izpārdošanu drudzī sader gluži kā roka ar cimdu, izrādās nāvīgi konkurenti, ja ierastajā patēriņa rutīnā notiek kāds pārrāvums – neciešams kā slēgta banka vai sen kārots kā nenopērkams prieks.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu