Sākas jauno mediju kultūras festivāls "Māksla+komunikācija 2011" • IR.lv

Sākas jauno mediju kultūras festivāls “Māksla+komunikācija 2011”

27
Beļģu mākslinieka/pētnieka Bartaku darbs no izstādes "Tehno-ekoloģijas" laikmetīgās mākslas centrā kim?

Rīgā un Liepājā norisināsies XIII starptautiskais jauno mediju kultūras festivāls “Māksla+komunikācija 2011” 

Rīgā no 3.novembra līdz 11.decembrim un Liepājā no 7.novembra līdz 13.novembrim norisināsies XIII starptautiskais jauno mediju kultūras festivāls Māksla+komunikācija 2011, raksta aģentūra LETA . Šā gada festivāls ar tēmu Tehno-ekoloģijas tiecas iedziļināties jautājumā, kā mēs “apdzīvojam” vidi, kuru piepilda mūsu ikdienā lietotās tehnoloģijas. 

 “Šobrīd uz Zemes turpinās intensīvas, tehnoloģiju zinātnes izraisītas pārmaiņas, kuru sekas mēs pilnībā vēl neapzināmies. Franču filozofs Gvatari savā darbā Trīs ekoloģijas ierosina ņemt vērā trīs ekoloģiskos rādītājus – apkārtējo vidi, sociālās attiecības un cilvēka mentalitāti -, uz kuriem balstoties pārvērtēt veidu, kā mēs dzīvojam uz šīs planētas. Šāda ētiski filozofiska perspektīva ir nepieciešama, ja neesam atmetuši cerību atrast mazāk bīstamus ceļus nākotnē par tiem, kurus šobrīd ejam,” aģentūrai LETA skaidroja festivāla rīkotāji. 

Radošu pieeju un novatoriskas idejas piedāvā mākslinieki festivāla izstādē, kas ar tādu pašu nosaukumu – Tehno-ekoloģijas – notiks no 4. novembra līdz 11. decembrim Laikmetīgās mākslas centrā Spīķeros. Izstādē būs apskatāmi tādi mākslas darbi kā beļģu mākslinieka Bartaku darinātās solārā paneļa šūnas, kurās izmantotas vienīgi dabiskas izejvielas (piemēram, aroniju sula) un kuras viņš pats dēvē par “saules enerģijas uzkodām”. Franču mākslinieku Scenocosme interaktīvajā mākslas darbā “dzīvs” (augošs) koks, kas ir dabisks sensors un ir spējīgs uztvert dažādas enerģijas plūsmas, reaģē uz cilvēka kustībām, izdalot skaņas. Līdzīgi citāda veida risinājumi ir citu autoru darbos. 

Tikai divas dienas – 4. un 5.novembrī – RIXC Mediju telpā no plkst.10 līdz plkst.17 festivāla apmeklētāji varēs izgatavot suvenīra figūriņu, kas būs pats apmeklētājs. Spāņu mākslinieki no blablabLAB izmanto pašizgatavotu 3D (trīsdimensiju) printeri, kuram pievienots arī 3D skeneris, kas dot iespēju kļūt pašiem par saviem suvenīriem. 

Festivāla īpašais piedāvājums ir nīderlandiešu filmu kuratora Ervīna Vanthārta īpaši Tehno-ekoloģiju festivālam kūrētā video programma, kas tiks demonstrēta piektdien, 4.novembrī, plkst.20 RIXC Mediju telpā. Programmā iekļauti tādu jaunu talantīgu autoru darbi kā Pilvi Takala (Somija) Players, eteam (ASV/Vācija) Prim Limit un citi. 

Savukārt profesionālai auditorijai un studentiem 4. un 5.novembrī RIXC Mediju telpā notiks starptautiskā mākslas un zinātnes konference Tehno-ekoloģijas. Apgūstot ikdienas tehnoloģiju vides dzīles, ko organizē RIXC sadarbībā ar Liepājas universitātes Mākslas pētījumu laboratoriju MPLab. Konferences moderators ir Ēriks Kluitenbergs, viņš ir arī šāgada festivāla koncepcijas idejas autors. Konferencē piedalīsies gan izstādes mākslinieki, gan akadēmiskie pētnieki, kā arī teorētiķi, zinātnieki, vides aktīvisti, sociologi un citi vispusīgi domājošie, kuri ilgtspējības jautājumu risināšanai meklē radošas un novatoriskas pieejas. 

Festivāla galvenā programma noslēgsies 5.novembra vakarā plkst.20 RIXC Mediju telpā ar audio-vizuālo performanci-lekciju Imaginārie mediji, kas veltīta nīderlandiešu mediju teorētiķa un rakstnieka Ērika Kluitenberga grāmatas tulkojuma latviešu valodā iznākšanai un kurā piedalīsies pats autors. 

Festivāla turpinājumā – no 7.novembra līdz 13.novembrim – Liepājā norisināsies starptautiskās jauno mediju mākslas nedēļas iWeek 2011 programma, kurā būs radošās darbnīcas, seminārs, mākslinieku prezentācijas, lekcijas, performances un izstādes. Festivālu organizē jauno mediju kultūras centrs RIXC sadarbībā ar Liepājas universitātes mākslas pētījumu laboratoriju MPLab.

Vairāk informācijas mājas lapā www.rixc.lv 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu