Nedod Dievs, sudrabu vinnēt! • IR.lv

Nedod Dievs, sudrabu vinnēt!

4
Gamma–A līdzīpašnieks Aivars Lejietis stāsta, ka, saliekot 38461 zivju konservu bundžu citu virs citas, izveidotos viens kilometrs. Pēc šāda paša aprēķina, attālumu no Rīgas līdz Maskavai (929 km) Gamma–A saražo septiņos mēnešos.
Ieva Alberte

Zivju pārstrādātājs Gamma-A papildspēkus no Taizemes un Bulgārijas vairs nesauc. Visu dara paši: zvejo, kūpina un eksportē uz 42 valstīm 

Viena no pirmajām ziņām, ko internets izmet par Gammu-A, ir stindzinoša: firmas līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Aivars Lejietis, vadot lidmašīnu, avarējis. Pērnā gada maijā lidaparāts pikējis Ādažu pļavās no 100 metru augstuma. Lejietis stāsta, ka apzinājies – tās ir viņa dzīves pēdējās sekundes. Prātā bija vien doma par tuviniekiem un to, ka nevar viņiem neko pateikt. Atvadīties. Lidmašīnā bija atvērusies lūka, līdz ar to izmainot lidmašīnas aerodinamiku un smaguma centru. Neticamā kārtā Lejietis izdzīvoja. Pārdzīvojis vairākas operācijas, viņš jūtas labi. Arī ar biznesu viss labi. Par to arī stāsts. 

Mencas apēd brētliņas
Vispirms bija konservbundžas, tikai tad – zivis. Rīgas Politehniskā institūta Mehānikas un mašīnbūves fakultāti beigušā Lejieša pirmais darbs bija inženiera amatā Rojas zivju konservu kombinātā, kam sekoja darbošanās dažādos privātos biznesos, līdz 1995.gadā ar domubiedriem nodibināja uzņēmumu Gamma-A (A no vārda Aivars). Sāka ražot metāla kārbas, ko pārdeva zivrūpniekiem. Uzņēmuma veidošanai tas bija izdevīgs laiks: piesaistot 50 000 dolāru ārzemju investīcijas, uz pieciem gadiem ieguva atvieglojumu ienākuma nodoklim. 

Kad četrus gadus Gamma-A bija pārdevusi metāla bundžas, radās interese arī par pašām zivīm. Ap 1999.gadu zivrūpniekiem klājās slikti, viņi ķepurojās un nespēja par kārbām norēķināties. Tā Gamma nopirka ražotni Kolkā, Rojā un bankrotējošo zvejnieku kolhozu Auda Rīgā. Tapa zīmoli Rīgas zelts un Stella Maris: šprotes, reņģes, sardīnes un siļķes eļļā, tomātu mērcē, šprotu pastēte, zivju tefteļi un citi zivju produkti. Kopumā ap 140 konservu veidu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu